Karburator Mikuni Rxz 135 ori kedai

Gambar ciri-ciri karburator Rxz ori

Salam- bro kalau nk tukar karburator baik beli yang original. Sebabnya karburator ni ialah satu alat suapan bahanapi untuk enjin motor dan ia amatlah sensitif dan kritikal. Barangan tiruan amatlah murah tapi jujur saya cakap dari pengalaman saya sebagai mekanik motor ia adalah amat merugikan dikemudian hari,silap-silap bro terpaksa beli karburator baru lagi.

Gambar karburator baru Rxz
Gambar sisi kanan karburator Rxz
Gambar sisi kiri karburator Rxz

Karburator Rxz 135 original

Gambar karburator Rxz pada motor 125z

Kebiasannya yang pakai motor Yamaha 125z, karburator Rxz adalah pilihan klasik untuk motor mereka. Kelebihannya berbanding karburator motor lain ialah ia mudah untuk dipasang terus pada 125z(sedikit pengubahsuian pada cable minyak) dan juga ia mudah untuk di setting.

Hari karburator Rxz 135 ori kedai ini dijual pada harga RM250 seunit. Perhatikan ciri-ciri karburator ori ini pada gambar yang saya kongsikan. Jadi bro kalau berkenan dihati dengan untuk membeli karburator baru Rxz yang tidak ada masalah,terbaik bolehlah hubungi MarmanWorkshop hari ini.Sekian terima kasih.

naik motor rxz pergi pasar

Motor untuk ke pasar rxz atau moped

Sembang-sembang kosong mengenai motor ada bakul dan motor tak ada bakul mana lebih mudah untuk pasar

Bakul ,basket atau raga adalah satu kemudahan yang besar bagi kita pengguna motor.Senang isi barang-barang pasar,ikan,sayur atau apa-apa saja.Cuba bayangkan kita ke pasar dengan motor rxz atau superbike apa barang dapat dibawa pulang.Bolehlah ikan kembong 5 ekor dengan sayur 1 ikat selit celah handle tu..nak lebih tak dapat dah nanti nak perah minyak takut berterabur pulak ikan kat tengah jalan..

Tapi tak apa usah risau,tak perlu jual rxz tu walaupun motor tu tak boleh pasang bakul. Bagi motor jenis tangki minyak duduk kat atas ni ada pula alternatif lain,boleh gunakan beg atau kotak isi barang tambahan seperti buatan GIVi.Kadang-kadang itulah ramai kurang berminat pula cara tu.

Dah tu nak buat apa? Time nak pergi pasar tu pakailah beg sandang,atau beg tank kalau bergaya sikit.Balik dari pasar nak pecut full throttle pun tak mengapa.Itulah antara jalan penyelesaian bagi motor tak ada  bakul tapi tetap nak isi barang.

Jadi kelebihannya untuk ke pasar atau ke kedai adalah kepada motor jenis  moped yang boleh pasang bakul dekat depan tempat duduk.Motor yang boleh simpan barang bawah seat seperti  skuter pun tak kurang hebatnya.Honda c70,ex5,yamaha lagenda,lc 135,y125z,suzuki smash,modenas 110,dan banyak lagi motor moped yang boleh dikargokan.Tengok skuter modenas Elegan berapa besar ruang isi barang dia..1 tong ikan boleh sumbat kat dalam,tak cukup lagi boleh gantung kat depan pulak dengan kat handle skali pastu jadilah macam motor bai roti..ha ha
Jangan marah aa bai.–tak sanggup tukar tayar belakang motor bai pancit 😀
Ok lepas ni boleh la cuba-cuba tengok kat kedai sparepart motor tong isi barang macam kat bawah ni;

gambar motor

Keseronokan atau kemudahan

Jika anda nak beli motor baru  anda pilih keseronokan atau kemudahan?.

Macam tak best je soalan,ok begini..Rxz atau 125z? Tapi ingat kedua-dua motor ni senang hilang dipasar(top rank motor di curi).

Terima kasih sudi membaca sembang-sembang kosong tentang motor yang paling mudah bawa barang pasar.insyallah bertemu lagi kita dilain rancangan-salam+

gambar motor

Yamaha rxz semput dan bising

Image rxz

Masalah Yamaha rxz 135 semput dan bunyi bising

Masalah semput tersentap-sentap ialah perkara biasa berlaku pada motosikal Yamaha rxz 135.

Semput boleh disebut juga knocking

Ramai pemilik mengadu tentang hal ni sebab mereka rasa terganggu,Perjalanan tak lancar

Enjin rxz ialah jenis 2 lejang.Enjin 2 lejang
adalah normal dengan fenomena semput knocking

Beza semput bermasalah dengan semput normal.semput bermasalah –> spark plug rosak(makan plug)

Model; Yamaha rxz 135

Jenis; naked

Nama-nama; Rzr,The boss
Lain

 Masalah; semput,enjin bunyi bising,

  1. Masalah semput sering terjadi pada motosikal(standard).
  2. Enjin bunyi bising adalah sifat atau identitinya baik yang lama atau yang baru.

  Penyelesaian masalah;

 1.Periksa sistem nyalaan seperti ignition coil,cdi,starter coil.Selenggara atau servis karburator dan ekzos

2.’tutup telinga’ 🙂

Penilaian motosikal; A

 
 
 
Tag:

Yamaha rxz semput
Rxz semput
Masalah rxz semput
Enjin rxz
Masalah yamaha rxz 135
Enjin rxz berbunyi
Rxz bising
Masalah rzr
Rzr knocking
Rxz knocking
Rzr bising