Video- Honda C70 masuk barang 110 je

Admin saja nak share kerja bengkel admin hari ni, sekadar merehatkan telinga mendengar bunyi enjin motor kapcai yang ambil masa lebih kurang 3 minggu untuk disiapkan. Lama juga tu yaa.. Hehe Terima kasih pada empunya kerana bersabar.  Honda cub c70 Setelah 3 minggu hadapi cabaran dan rintangan, pening kepala segala hal kini Honda C70 “convert” … Read more

Animation fungsi Reed valve pada enjin motor

Pelajaran mekanik motor tentang Reed valve pada enjin 2 lejang berserta Animasi cara kerjanya Reed valve adalah komponen enjin untuk motosikal 2-lejang dipasang selepas karburator pada block cylinder atau crankcase enjin. Fungsi reed valve(injap lidah) ialah sebagai alat kawalan masuk bahan api ke ruang pembakaran dalam enjin 2 lejang seperti Rxz, 125z, RR150 dll. Reed … Read more

Cara kerja enjin 4t lengkap animasi

Sambungan dari artikel semalam, cara enjin 4T/4-stroke/4 lejang tidaklah sukar untuk difahami. Sebuah enjin dengan bahagian pembakaran lengkap telah membolehkan enjin itu dihidupkan seumpama jantung telah pun berdenyut, tinggal lagi diperlukan adalah otot-otot penggerak kaki untuk melangkah. Komponen dalaman enjin 4T   Kuasa yang terlahir dari bahagian pembakaran diagihkan melalui hujung crankshaft kepada sistem clutch. … Read more

Video cara pasang clutch one-way motor

Belajar memasang Clutch One way motor Yamaha Lagenda SRL Salam pembaca Cakap Pomen Motor terutamanya anda para pelajar mekanik motor pemula mengikuti setiap post mengenai belajar mekanik motor di blog ini,hari ini lagi lanjutan pelajaran dalam bab klac (clutch) motor Cub.Post hari ini mengajar anda tentang cara pemasangan Clutch One-way-bearing pada motor Yamaha SRL Lagenda … Read more

Video: Cara test minyak enjin jalan ke tak

Salam, Apa kabar pomen? Hari ini mari menambahkan lagi ilmu pembelajaran anda tentang mekanik motor dengan satu hal lazim wajib diketahui bila membabitkan bab enjin iaitu cara memastikan minyak 4t/minyak hitam jalan mengalir menyeluruh didalam enjin apabila enjin mula dihidupkan.Kesannya bila ‘minyak hitam tak jalan‘ kita sebut,ia akan mengakibatkan kerosakan serius pada enjin terutama kepada … Read more

You cannot copy content of this page