Close sidebar

rantai

rantai motor putus kerana saiz tidak sesuai

Rantai motor putus boleh ditukar ganti dengan yang baru. Tak ada masalah, tapi yang dibimbangkan adalah keselamatan anda. Apa kemungkinan jadi bila rantai putus? rantai terbelit(ada peti rantai) pada roda belakang membuatkan ia terkunci saat anda meluncur laju rantai menghentam kedepan membuatkan bahagian enjin anda pecah rantai terlerai kebelakang(tak ada peti rantai) dan membahyakan keselamatan …

rantai motor putus kerana saiz tidak sesuai Read More »

Rantai motor O-Ring dengan X Ring mana yang terbaik

Saya tidak membandingkan mana satukah jenama terbaik, saya cuma ambil contoh dari satu pengeluar sahaja iaitu RK-Malaysia(RKM) untuk jenis-jenis rantai motor yang boleh anda gunakan. Mari kita lihat keterangan dari RKM pada setiap jenis rantai dibawah Rantai motor yang paling bagus ialah yang mempunyai ciri-ciri ketahanan tinggi, jangka waktu tukar lebih lambat, tidak membebankan motor …

Rantai motor O-Ring dengan X Ring mana yang terbaik Read More »

Bila timing chain motor putus

Kesan kerosakan pada enjinĀ  apabila timing chain motor putus Salam–apa akan jadi pada enjin motor tu bila timing chain putus seperti satu kes yang saya dapat dibengkel hari ini. Lihat gambar atas tu.. Teruk kann! Lihat head motor Yamaha lc135 yang sudah macam kawah gunung berapi dah bila tengok.Satu biji valve putus(lain bengkok) dan cylinder …

Bila timing chain motor putus Read More »

Spoket tepat motor ringan

pilih saiz sprocket yang tepat akan membuatkan motor lebih lancar dan lebih seronok dinaiki Motor nak ringan sedap tunggang pilihlah saiz spoket motor yang tepat.Terutama yang selalu bawa beban berat besarkan mata saiz spoket anda hari ini.Belum tahu? Disini kita cerita secara detail terutama untuk pengguna baru mengenai sprocket motor atau selalunya kita sebut “spoket” …

Spoket tepat motor ringan Read More »

You cannot copy content of this page