Motor tak boleh start ke takbleh hidup

Salam.Saya nak bantu anda dalam masalah ini tapi saya nak betul faham dulu masalah motor anda hadapi sekarang ini. Motor tak boleh start ke tak boleh hidup, persoalan membawa 2 makna berbeza disini bagi mekanik. Saya bagi beberapa contoh di bawah Tak boleh start sebab penyetat tak berfungsi Penyetat kaki keras Penyetat kaki lus Penyetat … Read more

Punca motor tak mahu hidup pada pelbagai situasi

Masalah motor tak mahu hidup disebabkan oleh 3 perkara seperti habis minyak, tak ada api atau kerosakan pada sistem dalam enjin itu Bila motor tak mahu hidup antara perkara dibawah ini mungkin telah menimpa anda. Secara teorinya untuk menghidupkan enjin ialah anda perlukan pastikan ada minyak petrol dan ada api(ignition) Jika kedua-kedua anda pasti benar … Read more

Motor tak mau hidup sebab lama simpan

Punca motor tak mahu hidup dan cara mengatasinya Salam,sungguh memenatkan engkol start berkali-kali tapi tetap motor tak mau hidup.Kalau motor matic (automatic) sampai habis battery lah jawabnya tetap tak mahu hidup jugak.Jadi bagaimana cara untuk menghidupkan motor khasnya motor yang sudah lama tersimpan dihadapan rumah tu. Baik,saya cuba terangkan satu persatu caranya baik motor gear … Read more

Blok longgar motor tak mahu hidup

Ok hari ini ceritanya saya baiki sebiji motor skuter V100 yang sudah agak lama bertapa depan rumah tuannya.Mungkin timbul rasa mahu pakai balik motor tu jadi tuan empunya menolak motor beliau ke bengkel saya untuk diperbaharui.Jadi seperti biasa langkah untuk menghidupkan motor yang sudah lama tersadai,lalu saya pun periksa lah bahagian enjinnya satu persatu.. Mula-mula … Read more

Belajar mekanik motor-plug tak ada api

Cari punca spark plug tak ada api Setelah sedikit sebanyak mengetahui asas kerja elektrik enjin motor,sekarang kita akanĀ  menajamkan lagi pemahaman kita dengan menyelesai satu masalah iaitu spark plug tak ada api.Sampai disini saya rasa anda sudah mengerti bahwa enjin motor perlukan petrol dan nyalaan api plug untuk dihidupkan.Ada minyak tak ada api..enjin tak boleh … Read more

You cannot copy content of this page