4 motorsikal paling laju lari lebih 300km/j

Baikimotor.com– OK sibuk sangat mencari kelajuan ya,hari ini saya kongsikan 4 motorsikal berkelajuan lebih dari 300km/j yang anda ingin saksikan.Mari kita saksikan sekarang di antara 4 motorsikal paling laju di dunia ini ;

4. Honda CBR1100XX Blackbird: 190 mph (310 km/h)

Motorsikal ini keluaran dari pengeluar ternama Jepun iaitu Honda.Ia menggunakan enjin 4 lejang berseseran 1137 cc,sejukan cecair dan transmisi 6 kelajuan .Enjin yang dipakai ini membuatkan ia lari kencang pada top speed mencapai 190mph/310 km/j.
 Motorsikal ini mengeluarkan kuasa enjin sebesar  114 kw (153 hp) @ 10,000 rpm.

Gambar motor Honda blackbird

3. MTT Turbine Superbike Y2K: 227 mph (365 km/h)

Di tangga ke-3 ialah sebuah
motorsikal laju dan unik.Unik kerana motorsikal ini menggunakan 2 gear sahaja..automatic gear.enjin yang digunakan adalah sejenama dengan  pengeluar kereta mewah terkenal iaitu  Royl Royce.250-C20 enjin turbo shaft hasilnya kelajuan top speednya ialah 227 mph (365 km/h) bersama  320 horsepower (239 Kw) @ 52,000 rpm.

Gambar superbike laju

2. Suzuki Hayabusa: 248 mph (397 km/h)

Biasanya apabila anda memandu kereta di tengah highway dengan kelajuan paling tinggi anda dan kelibat seakan-akan motorsikal memotong anda dan terus menghilang inilah motorsikal yang anda perlu cari dekat hentian rehat didepan anda sana.

Hayabusa- dengan spesifikasi enjin  1340 cc, 4 lejang , empat cylinder, sejukan cecair , DOHC, 16 valve tak hairan mengapa motor keluaran Suzuki ini dapat pergi sampai  248 mph (392 km/h) ,197 horsepower (147 kw) @ 6750 rpm..:)

Gambar motorsikal Hayabusa

1. Dodge Tomahawk: 350 mph (560 km/h)

Ini adalah motor terlaju sekali didunia yang boleh anda miliki walaupun keluarannya  terhad.
10 selinder,enjin jenis v 90° membuatkan kelajuan  Dodge Tomahawk melepasi angka 500 km/j pada top speednya.Hanya menggunakan 2 gear manual untuk memperolehi 500 horsepower (370 Kw) @ 5600 rpm.

Gambar motor lari paling laju

Info tentang 4 motorsikal laju lebih 300 km/j.sumber; carian internet.

Lihat video antara 5 motosikal terlaju 2017 dibawah: video berdurasi 7 minit lebih;

Motor nak laju kene korek blok taruk chamber

Korek blok taruk chamber

Bang motor tak laju la bang..OK kalau nak laju kena korek(port) blok pastu taruk(pasang) chamber.Slamber je pomen tu jawab.he he.
Jadi apa maksudnya sebenar ‘ korek blok taruk chamber’.Haa ini khusus buat mat mot yang suka upgrade motor nak bagi laju.Motor cc kecil tapi nak laju,macamana nak buat tu.Kisah ini hanya tentang pemahaman tentang ayat korek  blok taruk chamber dan tiada skil korek blok akan dinyatakan disini.Maaf,akta perlindungan pomen motor ( 9A1)..:o

Blok motor mempunyai selinder ditengah-tengah (lubang bore)dan rongga kemasukan udara, minyak,ekzos.Oh ya,ini khusus pada motor 2t bukan motor 4 stroke.Ya,motor macam Yamaha 125z,rxz,panther,RR gitu. Bagi motor 4 lejang pula kerja sebegini ialah bahagian selinder head _Cylinder Head Porting. Chamber disini diertikan ialah ekzos yang dimodifikasi.Juga ekzos yang memang dibuat dan dipasarkan untuk tujuan perlumbaan.

Gambar blok korek

Bagaimana blok di korek?

Jadi apa maksud korek blok motor?.Korek blok bermaksud satu kerja besarkan lubang blok(seperti yang dinyatakan diatas) atau mat saleh cakap ‘porting‘.Lubang-lubang tersebut diasah,gosok menggunakan mata pengasah besi supaya lebih besar.Menjadikan aliran udara  masuk dengan baik dan cepat.Lebih bahanapi,mampatan akan menghasilkan letupan yang kuat dikebuk pembakaran lalu kuasa enjin yang besar dapat dihasilkan.

Pemilihan ekzos motor

Untuk mendapat keselarasan dengan blok korek maka pemilihan ekzos yang tepat dapat memaksimumkan prestasi motor tersebut.’chamber’ dibuat  mengikut ukuran diameter tertentu setelah diambil kira dengan saiz blok dan rekaan lubang minyak masuk,lubang ekzos yang telah dikorek tadi.

Laju ke blok korek?

Korek blok  membuatkan motor lebih laju atau lebih tepat ia dapat meningkatkan kuasa enjin. Memang ia cara yang berkesan untuk meningkatkan kelajuan motor namun jangan lupa sering kali juga kegagalan berlaku kesan korek blok yang tak menjadi.Mencari kelajuan tapi kelajuan pula hilang.Jadi berhati-hati dengan kerja korek blok motor yang kalian buat.jangan lupa korek blok taruk chamber.Lepas setting karburator cun-cun,gerenti motor anda laju.hi hi..
-salam jumpa lagi-

2 tahap belajar setting karburator melalui teknik asas carburetor adjustment

 Belajar Setting karburator motosikal | kegagalan carburetor tuning



Assalamualaikum,Mahu belajar setting karburator 125z,rxz,RX king,vespa atau motogp (haha)?boleh,cuma perlu ketahui 2 tahap asas tuning dibawah ini dahulu Carburetor adjustment

how? Banyak sekali pertanyaan seperti  ini bila di googlekan.kalau dalam bahasa Melayu,macamana cara penyelarasan kaburatoratau bagaimana cara setting karburator?

Sebelum tu  Fungsi kompenon karburator harap sudah di mengertikan kalau tidak klik link biru diatas.Ada 2 tahap yang saya rasa bersesuaian untuk para pemula(baru belajar) dan tahap 2( advance )bagi yang sudah mahir tahap 1. 

Bila perlu adjust karburator?

Anda perlu adjust karburator semula setelah selesai mencucinya(service) atau setelah membuat modifikasi.

Ada 2 skru penting pada karburator.Yang pertama skru timing dan yang kedua skru angin(skru pepura).Kegunaan kedua-dua skru angin dan skru timing ialah alat setingan kaburator

Tahap 1

Belajar cara setting angin karburator motosikal standard

belajar setting angin karburator motor
Anak panah putih ialah skru timing
Anak panah biru ialah skru angin


Mula setting angin karburator.Pulas pendikit kira-kira 4000-6000rpm (tiada meter cubalah angaran sahaja),tahan sambil tutup  angin sampai habis mengikut arah jam dengan menggunakan pemutar skru.Pada saat ini suara enjin kedengaran berbobot(sempot) kerana campuran minyak dan angin tidak selaras.Mulalah buka angin semula mengikut arah lawan jam sehingga suara enjin ketahap paling besar pada rpm yang sama.

Pusing skru angin karburator untuk mencari rpm tertinggi

Pada titik ini jika dipusingkan lagi skru angin karburator itu ia tetap sama(tiada perubahan)maka anda perlu undurkan pada titik permulaan paling besar tadi..bahasa bukunya ialah disebut “mencari rpm tertinggi”..

Boleh difahami kan..,jika tidak boleh tulis diruangan komen..saya akan cuba jelaskan lagi:)

OK,sebenarnya pihak pengeluar telah menetapkan putaran skru angin motosikal standard(tidak dimodifikasi) ialah 1.1/4(satu suku) pusingan.
Satu putaran jam dikira 1.

Setelah angin diselaraskan maka mulalah pusing skru timing(merendahkan timing) tanpa memulas pendikit sampai tahap yang anda mahukan.

 

Tahap-2

Belajar setting karburator motor – advance carburetor tuning.

melaras minyak dan angin pada carburetor yang lari tuning asal


Karburator lari tuning asal bermaksud angin tidak dapat diselaraskan dengan minyak menggunakan kompenon asal karburator.kompenon asal seperti mainjet,pilotjet dan jarum ialah kompenon penyelarasan(jetting).Ia mungkin disebabkan ada perubahan pada sistem enjin,contohnya pada sistem nyalaan,ekzos atau pada selinder dan piston.

Gagal jumpa setting

kerosakan dan adanya modifikasi pada sistem enjin akan menyebabkan  kegagalan pada carburetor tuning(tak jumpa tune).Jika perkara ini berlaku mulalah timbul masalah pada motosikal anda seperti 

  • Lebihan bahan api(makan minyak)
  • Motor sempot
  • Plug rosak
  • Piston jem(kejang,bocor,pecah)

*baca juga tentang
jenis kerosakan karburator

Kurang faham tonton video belajar cara setting karburator 2 tak – dibawah

Motor susah idup waktu pagi selepas setting angin karburator

Hal ini sering terjadi selepas setting angin karburator motor jadi susah hidup pagi. INi faktor angin “dibuka” terlalu besar. Sila “tutup” setengah atau satu dan lihat perubahan esok hari. Anda boleh juga besarkan pilot jet kalau mahu, cuma mungkin motor akan kuat minyak sedikit. Tak mahu juga?? sila guna chock 🙂

Belajar Setting main jet pilot jet karburator


Perkara diatas terjadi disebabkan minyak melebihi udara(rich) dan sebaliknya
Jalan atasi masalah diatas daripada berlaku,anda perlu adjust(buat perubahan) kompenon dalaman kaburator supaya minyak dan udara boleh diselaraskan kembali.Selalu orang sebut iaitu setting mainjet dan pilot jet.

belajar setting karburator motor sendiri
Berpandukan gambarajah diatas garis melintang menunjukkan bukaan valve(pendikit).anak panah menunjukkan dimana kompenon apa yang berfungsi ketika ITU.

Cara test main jet pilot karburator

Ok, ada yang tanya kat komen macam mana nak test main jet dan pilot karburator. Untuk cari main jet pilot yang tepat ada beberapa teknik terserah kepada kepakaran masing-masing.

Secara umum diketahui ramai, tekniknya ialah:

Test full throttle gear 1,2,3 kemudian terus matikan enjin. Tunggu enjin sejuk barulah buka plug dan lihat warna plug samada kena naikan main jet atau turunkan mainjet.


Kesan pada spark plug selepas setting carburetor

Kesan pembakaran boleh dilihat pada spark plug.Segala perubahan pada jetting akan merubah warna spark plug.Contohnya jika jetting menggunakan saiz yang terlebih besar akan menjadikan plug bewarna hitam basah.

Apabila jetting terlalu kecil pula akan membuatkan elektrod spark plug bewarna putih.Plug untuk pembakaran sempurna ialah bewarna perang kepada coklat.

Teori bagi kes ini ialah kecilkan jetting pada plug bewarna hitam,besarkan jetting untuk plug bewarna putih.

Lanjutan tentang spark plug

Warna spark plug yang elok kalau setting cun

Untuk kepastian setting dah “cun” anda perlu check warna plug. Kerana warna pada spark plug adalah memberitahu bagaimana pembakaran dalaman enjin berlaku

Gambar setting warna plug motor
Sedikit tips- katakan anda zero tak tahu apa, baru belajar setting karburator motor hari ini. Cuba-cuba lah tengok warna plug motor standard kawan kita tu.
Kalau setting 4-stroke tengok plug motor kawan yang pakai 4-stroke juga,kalau setting karburator 2-stroke kena tengok motor 2 stroke/lejang yang baru kalau boleh.
Kemudian cuba dapatkan warna dekat-dekat dengan dia 😉

Belajar Setting jarum karburator

Jarum karburator(slide needle) ialah option terbaik untuk setting  minyak.Ia lebih mudah dibandingkan dengan tukaran jetting.
Jarum karburator untuk kebanyakan motosikal mempunyai takuk(tap) pada sebelah atas.Takuk tuning  standard ialah ditengah-tengah.Untuk minyak lebih alihkan tap kebawah dan keatas untuk kurangkan minyak.Jika masih tidak berhasil barulah ditukar jetting 
lain.
gambar karburator Honda wave 125 murah original Thailand
Dapatkan disni

Download gambar lengkap warna plug jika mahu

Setting sprocket last

Ok tambahan sikit lagi. Artikel ini di update sentiasa bukan saya tulis panjang-panjang macam ini terus ya haha

Sudah siap setting karburator, warna plug pun dan cun barulah setting sprocket. Kadang-kadang selepas tukar sprocket motor “jem”. Ini bermakna perlu check juga warna plug untuk penghabisan kali. Khas untuk motor yang buat modifikasi sahaja.

Bagi motor standard jangan takut kalau hantar motor tukar spoket kena setting angin pula. Tak usah khuatir setingan motor “standard kilang” agak rich tak mengapa.

Akhir kata Cakap Pomen Motor
Itulah lebih kurang pemahaman tentang Carburetor adjustment” yang dapat saya ulas dsini.Harap anda boleh belajar setting karburator motor anda sendiri lepas ni. Kepada anda yang lebih pakar boleh membantu sesama kita pada ruangan komen dibawah.Sekian-