Motor tak mau hidup sebab lama simpan

Punca motor tak mahu hidup dan cara mengatasinya Salam,sungguh memenatkan engkol start berkali-kali tapi tetap motor tak mau hidup.Kalau motor matic (automatic) sampai habis battery lah jawabnya tetap tak mahu hidup jugak.Jadi bagaimana cara untuk menghidupkan motor khasnya motor yang sudah lama tersimpan dihadapan rumah tu. Baik,saya cuba terangkan satu persatu caranya baik motor gear … Read more

Blok longgar motor tak mahu hidup

Ok hari ini ceritanya saya baiki sebiji motor skuter V100 yang sudah agak lama bertapa depan rumah tuannya.Mungkin timbul rasa mahu pakai balik motor tu jadi tuan empunya menolak motor beliau ke bengkel saya untuk diperbaharui.Jadi seperti biasa langkah untuk menghidupkan motor yang sudah lama tersadai,lalu saya pun periksa lah bahagian enjinnya satu persatu.. Mula-mula … Read more

Auto clutch rosak motor jadi berat

Salam,ok fungsi auto clutch saya sudah ceritakan dalam video YouTube channel Motor Ayam dan hari mari kita lihat macam mana rupa auto clutch rosak. Mangkuk clutch auto Video Auto clutch ada dua bahagian utamanya iaitu auto shoe dan mangkuk auto.Ini adalah sistem auto clutch yang biasa terdapat pada motor.Kerosakan berlaku pada salah satu komponen clutch … Read more

Timing chain motor berbunyi perlu tukar segera

Cerita tentang kesan enjin berbunyi bising disebabkan timing chain kendur dan kesannya kepada motor Cakap Pomen Motor-Fungsinya timing chain(rantai kecik) ialah untuk perhubungan antara Chamshaft dengan Crankshaft.Chamshaft sebagai komponen pengawal injap masuk dan buka(untuk motor 4-stroke) akan mengikut putaran Crankshaft seperti mana bekerja rantai dan sprocket motor.Perbezaan cara kerja timing chain berbanding rantai spoket ialah … Read more

Punca minyak hitam bocor bawah enjin motor

Enjin motor bocor minyak hitam dan cara atasinya Bila terpandang ada minyak hitam minitik dari motor anda bermakna enjin motor anda ada mengalami kebocoran minyak hitam.Ia juga merupakan salah-satu punca minyak hitam berkurangan yang boleh menyebabkan berlakunya kerosakan serius pada enjin.Oleh sebab itu masalah ini tidak boleh dianggap remeh bagi setiap pengguna jika inginkan motor … Read more

You cannot copy content of this page