Punca lampu depan motor tak menyala

Gambar lampu depan motor ex5

Belajar Mekanik motor bab 10- punca lampu depan tak menyala

Sebelum ini saya ada ulas sikit tentang cara tukar mentol lampu besar motor ex5,hari ini anda akan pelajari lebih lanjut pada bab wiring motor ini iaitu cara atasi masalah mentol lampu depan tak menyala walaupun sudah tukar mentol tapi tetap tak mahu hidup.

Sebelum kita teruskan pelajaran mekanik motor kita kali ini,diharap anda sudah pun tahu bab asas wiring yang telah saya terbitkan,lanjutan hal membabitkan cara kerja wiring untuk lampu (bukan nyalaan enjin) adalah seperti yang saya gambarkan di bawah;

Gambar cara kerja wiring lampu

Penjelasan: lampu coil dalam magnet adalah permulaan segalanya untuk nyalaan lampu,selepas enjin dihidupkan   api (elektrik) akan dialihkan kepada Rectifier untuk diseimbangkan volt-nya agar tidak terlalu besar yang boleh mengakibatkan mentol ‘bakar’.Kemudian hasilnya cukup untuk membuat mentol 12v menyala dengan terang tanpa terbakar.

Soket lampu rosak

Gambar soket lampu motor

Pertama sekali lepas mentol tak menyala kita pergi ke soket lampu.Biasanya penyebab mentol tak menyala ialah pada bahagian soket ini berkemungkinan ada wayar putus,karat pada tapak mentol atau mungkin pada bahagian sambungan wayar soket ke wayar utama tercabut.

Normalnya pada motor ex5 atau motor cub lain ada 3 wayar pada soket.2 wayar hidup untuk lampu tinggi dan bawah dan satu lagi ialah wayar bumi (-).

Cara buat uji cuba current

Jadi untuk soket lampu yang tak ada masalah pasti ada ‘current’ jika kita membuat uji cuba pada soket itu.Cara buat uji cuba samada soket tu boleh guna atau tak adalah mudah saja,kita boleh gunakan 2 kaedah;

  • Kaedah ‘kuno’
  • Guna Multimeter

Saya bagi contoh kaedah kuno yang selalu saya buat atau bagi kebanyakan mekanik motor yang lain ialah;

  • Hidupkan enjin
  • 1 urat wayar untuk ‘taster’

Bab belajar mekanik

‘Shot’ kan wayar hidup pada wayar bumi/body motor dengan menggunakan seurat wayar tadi.Jika ‘spark’ terhasil bermakna soket masih berada dalam keadaan baik,jika tidak perlulah menukar kepada socket baru.

Malangnya jika uji cuba yang kita buat tidak menunjukkan hasil positif,lampu tidak menyala jadi langkah selanjutnya diperlukan.Kita akan pergi ke bahagian lebih bawah pula switch handle selepas ini.sekian.

Tukar mentol lampu motor depan belakang

Kita telah melepasi bab 3 belajar baiki motor iaitu cara cat motor kini bermula pula bab 4 dengan tajuk


Cara Tukar mentol lampu motor Honda ex5 depan belakang

Belajar lagi perkara asas dalam kerja mekanik motor iaitu cara tukar mentol lampu motor ex5.Oleh kerana perkara ini agak ‘simple’ jadi saya bawakan kepada anda dalam bentuk sketsa.Ok,mari kita perlajari cara menukar mentol lampu untuk gantikan mentol mati atau yang dah bakar tu.

Taukey: ‘ pomen kau tukar mentol lampu  motor ex5 tu depan belakang boleh?’

Pomen:’ macamana cara tukar mentol chief?’

Taukey:’ begini teknik dia..nak tukar lampu depan kau ambil skru driver dan kau buka 2 biji skru tepi lampu tu.hah,buka dulu aku nak tengok’.

Gambar lampu depan ex5

Pomen:’ OK chief, saya cuba buat’.

Krek..krek..krek..hampir  5 minit pomen aku belum berjaya lagi buka lampu depan motor ex5 tu.

Taukey:’ ada masalah ke pomen?’

Pomen:’ tak boleh bukalah Chief,ketat sangat skru ni ha’

Taukey:’ mari aku tengok..skru lampu depan ex5 ni memang selalu bermasalah..kau perlu berhati-hati,kalau tak guna spana yang baik boleh ‘lus’ skru ni tau..’

Pomen:’ jadi macamana nak buka skru yang ketat ni Chief?’

Taukey:’ begini caranya..gunakan spana T 8′ dengan mata impact driver yang halus tajam.Cuba kau buat..Nanti! Ketuk sikit mata tu bagi dia rapat sikit kalau tak lus nanti’

Gambar spanar
Mata impact dan spanar T 8′
Pomen:’ cantik spanar chief,beli kat mana spanar ni Chief?’
Taukey:’ he he..mesti la barang baik kalau kau nak boleh beli spanar murah online << dekat sini’


Dalam kurang 3 saat pomen telah berjaya membuka lampu depan ex5 tu

Gambar cara buka lampu ex5

Pomen:’ OK chief ,langkah selanjutnya Chief?’

Taukey:’ apa lagi bukalah socket mentol ni..kau tekan dulu dan kau pusing socket arah lawan jam.nanti masa nak pasang menthol kau buat macam ni jua cuma pusing ikut jam’ 

Gambar buka lampu motor

Setelah dicabut mentol dan ditukar dengan baru sekarang tibalah masa nak pasang mentol baru

Pomen:’ chief ,mentol ni masuk macam ni kan?’

Gambar mentol

Taukey:’ ya,betul la tu.lepas kau pasang socket mentol tu cuba hidupkan enjin test lampu menyala atau tak’

Pomen:’ OK chief. Lampu menyala terang atas bawah chief . Dah boleh tutup balik kan chief ‘

Taukey:’ ya..lepas tu tukar mentol lampu belakang pulak.sama juga caranya’

Gambar lampu belakang
Lampu belakang ex5

Pomen:’ i..i.. Chief’

Gambar lampu belakang
Perbezaan mentol depan dan belakang

Selesai sudah kerja tukar lampu motor Honda ex5.Sekian belajar baiki motor untuk kali ini Tukar Mentol Lampu Motor Depan Belakang..bersambung kita bab akan datang dengan tajuk baru..insyallah