blok motor jem panas sistem penyejuk atau kecuaian

gambar blok
Blok motor 2 stroke

Punca yang menyebabkan kejadian motor jem(kejang blok)

Minggu depan nak konvoi..motor ko dah siap belum?”.Soalan lazim yang sering diajukan diantara bikers.Make-up no 2,no 1 mesti tentang enjin samada dari segi kondisi atau prestasi.Kalau prestasi cemerlang tapi jem kat tengah jalan tak guna juga.Jadi biarlah seiring dan sejalan.
;artikel hari ini ialah mengenai masalah motor blok jem sistem penyejuk atau kecuaian

Jadi hari ini ‘cakap pomen’ nak mencari punca blok jem panas dengan harapan dapat menambahkan info tentang motor kepada anda yang baru terlibat didalam bidang motor atau mekanik ini.Apa kata kita mulakan sekarang dengan apa itu ‘blok’ motor dan fungsinya

Blok-Atau ‘cylinder block ‘ boleh dikatakan perumah bagi piston(omboh).kedudukannya adalah setelah Head pada enjin motor .Rupa bentuk luarannya adalah berbeza mengikut jenis motor pastinya dan juga ada perubahan statik kerana pengaruh sistem penyejuk enjin.

Suhu panas overheat blok jem

Apabila enjin itu dijana oleh sejukan udara( iaitu sejukan semula jadi diperolehi dari aliran udara/angin semasa motor bergerak) bentuk blok itu dikenal pasti dengan adanya sirip penyejuk padanya,dan bilamana jenis motor menggunakan sistem sejukan cecair(coolant) makanya ia tidak mempunyai sirip penyejuk.

Point yang boleh kita dapati disini ialah sebagai perumah piston yang kita sedia maklum piston bergerak dari 0 sehingga 12000 atau lebih putaran per minit,tentunya suhu blok boleh menjadi teramat panas.Terlampau panas boleh menyebabkan blok piston jem.Kalau tak mana mungkin diciptakan 2 sistem penyejuk pada motosikal seawal kejadiannya :0

Sekarang kita ketahui bahwa blok perlu disejukan dari panas lampau(overheat)  supaya ia tak kejang/jem
namun jangan lupa juga bahan sokongan untuk sejukan enjin iaitu pelincir 4t atau 2t.

kesan minyak perlincir kurang support

Pengaruh pelincir, kalau perlincir tak support memang jem la enjin walaupun motor tu ada water coolant.

pengalaman saya pernah jumpa motor yang pada sirip blok-nya tertimbus dengan tanah,debu lama,hampir menutup seluruh sirip/sisik tu tapi enjinnya masih hidup dapat bertahan tapi bunyi mungkin ‘out station’.

Ini contoh pada motor 4 stroke c70 yang biasa ramai saksi kejadian sebegini.Tapi cuba minyak hitam kering habis..berapa lama?? Walaupun c70 pegang rekod motor paling lasak didunia, paling tinggi pun jangkamasanya saya letak kurang 1 hari saja boleh  boleh naik tanpa isian minyak 4 t sebelum piston atau rod jem.

kesan tak isi minyak hitam

Perkara ni membuatkan saya tersenyum teringatkan masa zaman kerja ramai-ramai dulu kat KL.Member tukar minyak hitam dan repair benda lain sikit la motor sorang customer ni,dah tu lupa isi balik minyak hitam tu..customer terus jalan tak tahu ingat motor dah siap.

Petang jap gi telepon tokey kitorang,motor jem kat tengah jalan.Apa lagi kena ‘tiuu-tiuu’ dengan tokey la member tu..haha..rasakan,minyak pun lupa isi..apa daa..
Itu lah satu bahana kecuaian yang kita semua tak ingini kann! Semoga di jadikan satu tauladan.

Ok,Satu lagi contoh yang menyebelahi pelincir adalah lebih berpengaruh dari sistem penyejuk motor_Yamaha tzm150 2 stroke enjin,sistem sejukan cecair setalah minyak 2t kering maksimum motor tu boleh jalan ialah tak sampai 2 km sebelum enjin jem.Sistem coolant-nya amat memberi kesan untuk perjalanan jarak jauh namun motor tzm coolant tak jalan(berfungsi) masih boleh bertahan untuk ke kedai Gemok untuk beberapa minggu walaupun kaki terasa bahang enjin overheating.

Tapi sebenarnya pelincir juga sebahagian daripada sistem penyejuk enjin cuma namanya saja minyak pelincir

Penyebab cyllinder blok jem panas diantaranya ialah modifikasi dan kecuaian

gambar api
Katanya;suhu kepanasan normal
bagi operasi sebuah enjin motor
ialah lingkungan 212°F

Motor 4 lejang(stroke) jem blok

Bagi saya motor 4 stroke ni susah nak jem panas sebenarnya melainkan adanya modifikasi pada enjin atau kecuaian saja.Ye dok? Ok,kita tengok modifield motor pakai blok racing tak  pun masuk slip gedabak besar contohnya pada ex5 dream standard yang saiz asal blok-nya ialah 50mm( lubang bore) di upgrade kepada 55 atau 59mm.Piston besar,dah piston besar dah tentunya rpm meningkat dan kepanasan pun turut meningkat ye tak! Jadi cukup ke sistem sejukan asal nak support..he he,lu  pikir lah sendiri..kata Nabil
Situasi lain pula,motor Lc 135 pakai blok 65mm ceramic,tak jem panas ke? Kita tahu yang motor lc enjin-nya didinginkan oleh water coolant..so berikan kami sedikit info di ruangan komen ya..kitaorang nak tahu juga..terima kasih.

2 stroke selalu jem akibat kecuaian

Ha,ini paling top motor prenggg!! 2 stroker,selalu dan selalu jem panas.Apa puncanya? The master of ‘jem’.pantang 2t tak cukup terus piston sangkut.Motor 2 tak ni tak boleh nak sayang minyak 2t.Ejas 2t buka besar sikit time nak jalan jauh dan tambahkan sikit ke dalam tank tu 2,3 tudung..baru selamat.No 2 ialah setting karburator tu nak kene cantik bagi basah-basah sikit jangan kering sangat lebih-lebih lagi blok yang dah potong besar tu..orait!

Tapi pada pendapat saya motor 2 lejang ini,pemilihan ekzos perlu sesuai la..Elok pakai ekzos standard,sejuk..kurang power sikit apa ada hal motor buat naik jalan-jalan ja,bukan buat lumba.

Tonton video buang angin 2t

https://youtu.be/khhDvK7VpEk

gambar piston
Piston calar

 

Tanda menunjukkan motor nak jem

Keadaannya begini; sedang kita bawa motor kebiasaannya laju laa,tiba-tiba terasa enjin berat mengejut..jangan fikir banyak tarik saja klac atau tekan gear(motor klac auto) dan jangan lepas tengok apa jadi..ini kebiasaanya menandakan motor nak jem.Kalau betul enjin motor jem semestinya lepas tu penyetat keras,tak boleh start..punoh!!.
Satu teknik nak pastikan samada motor jem panas atau jem terus(total) ialah anda perlu biarkan enjin sejuk selama 10 minit.Lepas tu boleh la cuba-cuba hidupkan enjin balik tengok.Tak boleh juga?..tolak kedai,buka blok..

Blok calar,apa solusinya?

Jadi bila dah jem tu mestilah kesannya blok calar kan..jika sikit-sikit calar boleh lah di polish-kan,tapi jika sudah dalam sangat calarnya solusinya ialah ‘rebore blok’.Kesan blok jem ialah enjin hilang kuasa.
Ok,setakat itu sahaja cakap pomen motor untuk kali ini iaitu mengenai punca motor blok jem panas sistem penyejuk atau kecuaian.Semoga info kali ini anda dapat apa yang dicari..kita sambung di kesempatan yang lain pula dengan tajuk berlainan..terima kasih,assalamualaikum.

Alkisah piston motosikal jem bocor

Masalah piston motosikal jem bocor dan keluarganya

Assalamualaikum,

Alkisahnya,saya banyak terlihat kisah masalah piston motosikal bocor atau pecah dalam group geng motor Facebook.Sedih bila lihat kejadian semacam ini,jadi kita tulis sikitlah semoga manfaat..


Piston bocor,piston pecah,piston tembus,piston kejang,piston jem,semua ni keluarga dia..yang pasti motosikal tu mesti tak boleh hidup.Kalau boleh hidup pun..aku rasa baik jalan kaki lagi bagus..:)





Gambar piston jem/kejang

 

 



Apa penyebab piston jem  sebenarnya?


Mari kita selidiki kemungkinan penyebab perkara ini berlaku

2t kering
Alamak! Lupa taruk 2t pulak..:p
Terkadang sifat pelupa akan membazirkan duit poket kita..
Sudahkah di periksa 2t nya..pump 2t atau angin 2t


Lama tak servis
Hmm..malas aku nak servis motor weh..
Barapa lama tak servis motosikal sedara sedari..cuba ingat balik

Modifikasi
Ini top 1 kepada masalah piston jem..problem cari sendiri..haha rasa lah..
Adakah anda ada buat pengubahsuaian/modified pada sistem pembakaran dalam atau nyalaan atau ekzos..
Kalau ada ini special link untuk anda >> cara setting kaburator motor

Cubalah kemungkinan boleh membantu..




Sekarang anda sudah tahu kemungkinan utama masalah piston ini jadi apa nak buat sekarang..

Cara selesaikan masalah


Dah siap tukar ganti piston yang baru,buatlah penyelarasan balik pada sistem keseluruhan supaya penyakit ni  tidak berulang..

Saya rasa anda semua yang membaca artikel ini sedikit sebanyak ada skil baiki motosikal,jadi bolehlah mula godek motosikal tu..selaras apa yang patut.

Kepada yang belum tahu dan terkena masalah piston jem ini,beringat lah selalu..oh ya,jika anda nak cuba baiki motor sendiri boleh bertanya saya dan jangan lupa jengok-jengokkan blog ini selalu untuk tambah ilmu baiki motosikal.

Cukup setakat hari ini..assalamualaikum-