Video review carburetor baru Honda c70

Karburator motor Honda c70

Salam, khas untuk pemilik motor Honda cub c70 mengalami masalah pada karburator yang perlu digantikan dengan yang baru, disini CPM syorkan anda membeli sebiji karburator baru jenama ini.

Carburetor buatan Honda Thailand ini adalah murah untuk dibeli sebagai pilihan utama pada masa sekarang yang mana karburator buatan Japan sukar untuk diperolehi dan harganya yang mahal. Jadi inilah karburator terbaik untuk dipakai pada motor anda.

Enjin tidak mati lagi selepas tukar karburator

Beberapa hari yang lalu dibengkel Marmanworkshop, sebuah motor Honda c70 yang mengalami masalah semput dan mati plug(plug jadi hitam) dikenal pasti berpunca daripada kerosakkan karburator. Jadi penyelesaian adalah perlu menggantikan karburator yang rosak itu dengan yang baru.

Setelah dipasang siap dengan karburator ini hasilnya adalah positif, tiada lagi masalah semput dan timing pun cantik,tak ada enjin mati-mati lagi. Saya cukup puas hati dengan jenama ini dan syorkan anda membelinya. Di bawah saya ada video review-nya yang anda boleh lihat hasilnya setelah dipasang dan jangan lupa lihat ciri-ciri karburator ini, pastikan ia sama jika membelinya nanti.

Gambar ciri karburator c70 pandangan sisi kepunyaan baikimotor.com
Pandangan sisi
Gambar pandangan hadapan karburator c70 kepunyaan baikimotor.com
Pandangan hadapan
Video

Semoga review kali ini bermanfaat untuk anda yang sedang tercari-cari secara online tentang karburator jenama apakah yang murah lagi terbaik untuk Honda c70 kesayangan anda itu. Tak suka yang standard macam ni boleh cuba tengok carburetor wave 125 yang telah saya review sebelum ini, boleh pJangan lupa follow blog baikimotor.com untuk pelbagai lagi review alatganti motor selepas ini. Wassalam

Video- Honda C70 masuk barang 110 je

Admin saja nak share kerja bengkel admin hari ni, sekadar merehatkan telinga mendengar bunyi enjin motor kapcai yang ambil masa lebih kurang 3 minggu untuk disiapkan. Lama juga tu yaa.. Hehe
Terima kasih pada empunya kerana bersabar. 
Gambar honda cub c70
Honda cub c70
Setelah 3 minggu hadapi cabaran dan rintangan, pening kepala segala hal kini Honda C70 “convert” enjin ke 110cc(kecik lagi tuuu) mula dihidupkan enjin. Mari dengar suaranya yang merdu
Video 
Motor C70 ni bukan untuk mencari kelajuan tujuan utamanya, hanya sekadar untuk sedap naik, buat pergi kedai… Tu yang masuk barang Honda 110 class 1 tu.. Hehe. Sekarang boleh lah tidur dengan tenang, kerja dah siap, esok fikir nak setting plak huhu, selamat malam…

Masalah kerosakan fork bush Honda c70

Gambar Honda c70

Fork bush rosak

Satu saja masalah kerosakan sering dihadapi pada motosikal klasik Honda c70 iaitu fork bush.masalah fork bush rosak adalah normal bagi c70.kesan fork bush rosak ialah roda depan senget,lari,tidak seimbang,bengkok dan sepertinya.
Motor susah dikawal kerana hilang keseimbangan tayar depan.

Apa itu fork bush

Fork bush bagi Honda c70 ialah sejenis alat kecil yang berada di bahagian sistem suspension depan motor c70.ia sendiri juga sebahagian daripada sistem suspension depan c70.

Gambar fork bush
Fork bush

Model; Honda c70

Jenis; underbone, cub

Nama-nama;
Lain

Honda cub,kapcai,Gbo,Gbo j,Honda bulat,Honda petak

 Masalah;fork bush,body bunyi

1. – fork bush cepat rosak setelah diganti fork bush yang asal/asli

2.- selalu bunyi pada bahagian body seperti pada fork depan dan suspension belakang

  Penyelesaian masalah;

1. – guna alat ganti OEM atau yang bermutu sahaja
2. – sentiasa selenggara.letak minyak pelincir pada bahagian yang berbunyi itu

Penilaian motosikal; A

 
 
 
 
 
 
 
Tag
 
Masalah c70 
Fork bush
Fork bush rosak
Masalah fork bush c70
Masalah kerosakan Honda cub c70
APA ITU fork bush
Motor c70 rosak