Tukar master pump dan video cara bleeding brake

Salam, dikesempatan ini mari kita sambung belajar mekanik motor dan tugasan kita akan buat ialah menukar master pump atas brake disc yang sudah rosak kepada baru. Juga disertakan disini sebuah video lengkap cara bleeding brake motor yang khas dirakam untuk pembaca blog baikimotor.com. Master pump baru Ok, apa punca sebenarnya master pump atau brake pump … Read more

Cara ganti brek pad disc motor

Brek adalah satu komponen motor yang sering perlu diganti baru,baik motor yang menggunakan sistem brek gelendong¬†(lining brek) ataupun yang guna¬†disc brake.Ini kerana faktor pemakaian adalah mengakibatkan pad brake haus dan cengkaman membrek pun semakin berkurang dan ini menimbulkan situasi yang mana disebut “brek tak makan”.Jadi sebagai langkah menjaga keselamatan kita menunggang dijalanraya keutamaan kita berikan … Read more

Perlukan Brek ABS untuk motor Cub

Sebenarnya,jarang sekali kita lihat pada motor cub ada tersedia lengkap dengan sistem brek ABS melainkan motor berkuasa tinggi.Padahal keselamatan semua penting pada penunggang tak kira motor besar ke atau motor kecil.Apa salahnya terapkan sistem ini pada motor-motor cub juga,betul tak?.Fungsi brek ABS ialah ialah untuk mengelakkan roda motor anda terkunci semasa menekan brek dengan lama … Read more

Tekan brek motor berbunyi

Masalah lewatkan waktu tukar brek motor berbunyi Saya ada satu masalah nak tanya kenapa motor saya tekan brek berbunyi..bunyi agak kuat juga bila menekan brek..sampai hari ini saya tak endahkan bunyi bising tu sebab saya tak ada masa lagi nak tukar brek..jadi adakah tak jadi masalah bagi saya lewatkan masa tukar brek motor saya..? Jawapan;Jika … Read more

Ejas brek motosikal mudahnya cara

Cara selaras sistem brek motosikal haus berbunyi serta melakukan pemeriksaan minyak brake Ejas brek motosikal mudah caranya kalau dipelajari.Tak 5 minit dah selesai masalah brek tak makan.Ya,penting juga belajar repair sepeda motor ni,didalam kecemasan ia boleh membantu kita.Artikel hari ini ditujukan kepada pengguna motosikal baru yang kebiasaannya belum tahu cara ejas atau disebut penyelarasan brek. … Read more

You cannot copy content of this page