Pasang carburetor motor Honda Wave125 ke EX5

Belajar mekanik- pasang carburetor motor Honda Wave125

Pasang carburetor motor Honda ex5

Ok kita selesai bab proses membuka disini anda belajar pula cara pasang carburetor motor Honda Wave125 ke EX5 Dream itu. Langkah memasang ada saya tunjukkan dalam video di bawah.

Disaat memasang carburetor ini apa yang perlu diambil perhatian ialah pada cable minyak dia. Tidak kira karburator apa sekali pun yang anda pakai ketika memasang perhatikan atau test float carburetor samada ia turun habis atau tak.

Masalah Float carburetor tak turun

Float carburetor tak turun habis disebabkan cable/tali minyak pendek saja. Jadi cara atasi dia kena tukar satu cable baru yang panjang contoh bila tukar carburetor Wave125 pasang ke EX5 100 kita kena pakai cable minyak Wave125.

Kalau tak tukar akan jadi motor tak hidup lepas tukar carburetor. Kalau enjin hidup pasti meraung macam kes “tali minyak lekat”.

Ok itu saja mari tonton video di bawah cara pasang carburetor motor Wave125 ke Ex5 Dream. Video ini hanya boleh di tonton di blog ini sahaja kerana video Youtube ini adalah unlist bukan public video.

video durasi hampi 4 minit

modifikasi motor Honda EX5 tukar karburator ja

Video durasi 6 minit lebih

Pada bab 3 belajar menukar karburator motor EX5 dengan kab Wave125 kita pakai tajuk modifikasi motor Honda EX5 supaya blog ini mencapai lebih banyak pembaca. Video ini tidak ditanyangkan secara public di Youtube hanya boleh tonton melalui blog ini sahaja.

Didalam video di atas saya menunjukkan bahagian akhir memasang karburator ini.

Kandungan:

  1. Ikat skru
  2. Test minyak petrol masuk
  3. Start enjin

modifikasi Honda EX5 tukar karburator saja boleh laju ke?

Jangan salah faham ya abang kita disini adalah untuk belajar asas mekanik motor untuk tujuan “cari makan” esok-esok boleh jadi mekanik, tak fokus modifikasi motor bagi laju, itu sendiri punya mahu kena cari sendiri.

Berbalik pada soalan boleh buat laju ke motor tukar karburator saja. Jawapannya..laju sikit ja kalau pandai ejas minyak lagi jimat daripada karburator standard. dan pick up bertambah sikit, nak cantik adjust sprocket sekali.

Selesai sudah pelajaran bab tukar pasang karburator motor

Selesai sudah pelajaran dalam bab tukar pasang karburator motor Honda EX5 pada kali ini. Saya syorkan anda praktik sendiri dirumah, tengok saja tak pandai bang..

Ya untuk membuat praktikal anda kena beli satu karburator baru Honda Wave 125 baru <<— dikedai Shopee saya ada kalau nak beli. Itu pun kalau nak support kami baikimotor.com, tak paksa pun.

Ok harap anda berjaya buat kerja modifikasi motor Honda EX5 100cc dengan menukar dengan sebiji karburator lain padanya…modified la tu namanya ya ūüėõ jumpa lagi.

Menukar karburator motor Honda EX5 Dream dengan Wave125 siri 1

 

cara menukar karburator Honda ex5 dream

 

Cara membuka karburator motor Honda EX5 Dream

 
Salam. Sudah lama Cakap Pomen Motor rehat dari tutorial hal-hal belajar mekanik motor, jadi hari ini kita warm up dulu dengan pembelajaran terbaru iaitu cara menukar karburator Honda Ex5 100 Dream. Tutorial lengkap dengan video ini adalah bersiri. Hal yang akan anda pelajari ialah aturan cara membuka dan memasang karburetor motor Ex5, ops! Maaf sebenarnya ialah memasang karburatorHonda Wave 125 pada motor EX5, itu lebih tepat. Ini saya rasa lebih memberikan cabaran sedikit dan keseronokan membabitkan sedikit modifikasi.
 
OK untuk siri pertama ini kita pelajari dahulu cara membukanya terlebih dahulu. Disyorkan untuk lebih faham bolehlah terus dipraktikan kalau anda sememangnya ada sebiji motor Ex5 dirumah. Baca,tonton video dan praktik ini akan membuatkan anda lebih cepat pandai. Tapi tunggu sehingga semua siri pembelajaran ini selesai ya. Sebelum tu pastikan dah tahu cara carburetor berfungsi << dulu
 
Langkah pertama membuka karburator/carburetor motor Honda ini ialah dengan menyediakan alatan atau sepana mekanik yang bersesuaian dengan aktiviti kita ini iaitu untuk membuka ‚Äėcover putih‚Äô dan skru karburator Ex5 ini.
 
Bagi motor EX5 standard skru cover putih seperti anda lihat dibuka dengan spanar seperti di bawah:
1.Sepana saiz 10mm ring/common
2.Sepana T 10
3.Screwdriver Slot(leper)
 
Setelah selesai cover body dibuka bersedialah untuk membuka karburator dengan sepana:
1.Sepanar 8mm ring
2.Screwdriver Phillips(bunga)
3.Playar Ragum/muncung tirus
4.Screwdriver leper [email protected] setting
 
Langkah-langkah yang perlu dibuat adalah seperti dalam video tutorial dibawah
 
 
 

Video langkah membuka karburator EX5/Wave 125

 
Saya telah siapkan satu video 1 daripada 3 untuk tajuk menukar karburator Honda Ex5 ini. Apa yang perlu dititikberatkan semasa membuat kerja ialah penggunaan spanar yang tepat dengan cara yang betul. Jika skru rosak pasti mendatangkan masalah lain pula. Buat dengan berhati-hati dan perlahan-lahan, tak perlu tergesa-gesa, enjoy membuat kerja and aitu saja. Ok, tutorial akan bersambung pada siri kedua pula jika tersedia link ini cara memasang karburator Wave 125
 
 
 
 
Video durasi 3 minit lebih

Asas pengiraan compression ratio(CR) motor Yamaha Y15

Gambar cara meningkatkan compression ratio

Apa itu compression ratio pada enjin motor, cara kira dan bagaimana untuk mempertingkatkan ia

Artikel ini ialah sebagai pembelajaran bidang mekanik iaitu bagaimana cara mempertingkatkan kuasa sesebuah enjin melalui compression ratio, tidak ada unsur untuk mendorong anda membuat modifikasi enjin yang melanggar undang-undang kerajaan atau apa-apa saja motif yang bertentangan melainkan hanya untuk pemahaman kepada mekanik baru yang akan digunakan dalam kerja mereka pada masa depan, berharap!…juga di atas permintaan ulasan dari salah seorang follower saya. Jadi mari kita belajar sama-sama ūüôā

Bicara kita disini ialah tentang ratio Compression atau dalam bahasa melayu disebut nisbah mampatan . Apa itu compression ratio dan bagaimana ia berlaku?

Compression itu ialah mampatan

Baik, dalam sesebuah enjin 4 lejang  ia merangkumi 4 gerakan seperti yang saya sudah tulis mengenai cara kerja enjin 4 lejang pada artikel terdahulu. Pada lejang mampatan itu sendiri disebut mampatan bermaksud compression

Ketika ini piston berada pada kedudukan paling bawah (BDC) setelah menyedut masuk campuran udara sama petrol bersedia untuk bergerak semula ke atas. ketika piston mula menaik bahan api terkumpul tadi berbentuk gas akan tertekan ke atas sampai ke kedudukan paling puncak(Top), bahan api tadi akan termampat di ruangan terhad diantara atas kepala piston kepada kebuk pembakaran(kawah) di cylinder head. Jadi disini lah telah berlaku mampatan bahan api sebelum dinyalakan spark plug seterusnya menghasilkan letupan bagi menerjah piston ke bawah lalu menghasilkan putaran enjin.

Bagaimana pengiraan Compression
ratio

Seperti yang diterangkan tadi ketika piston berada paling bawah (BDC) didalam cylinder block, seluruh ruang dari atas kepala piston itu  sehingga paling puncak didalam kebuk pembakaran(swept volume atau cc enjin) akan dikutip jumlah dan dibahagikan pula dengan isipadu pada kawasan cylinder head(clearance volume) ketika piston berada paling atas (TDC).

Erti kata lain, mengira semasa tidak mampat dengan semasa mampat.

Disini kita akan mendapati hasilnya sebagai compression ratio enjin itu contohnya seperti 10.1. Ya kebanyakan enjin motosikal moden mempunyai ratio sekitar 10:1 sehingga 12:1

Gambar compression enjin motor
TDC

Bagaimana compression dipertingkatkan dan berkurang?

Pertama sekali melihat dari sudut umum sering timbul persoalan punca compression berkurang – terjadi pada enjin tanpa modifikasi biasanya terjadi adalah pada piston/blok itu, mungkin longgar dan sering juga masalah valve bocor, gasket head dan

pada enjin 2 lejang pada oil seal crankshaft.

Segala bentuk modifikasi atau perubahan yang boleh mengurangkan clearance volume  pada puncak mampatan (TDC) akan meningkatkan compression(mampatan ). Dan Sebarang perubahan untuk membesarkan clearance volume akan merendahkan nisbah compression itu.

Ratio compression motor Yamaha Y15

Contoh diambil pada motor y15 Katakan cc enjinnya ialah 134, mengira Cc enjin harap difahami pada artikel Sebelumnya. Jadi cc Yamaha y15 ialah 134, ditambah dengan cc pada head cylinder ketika TDC(volume clearance) iaitu kira – kira 13.5cc, jadinya 134+13.5 ialah 147.5cc Keseluruhan(volume swept), untuk mendapat Compression ratio Y15 ini dibahagi pula dengan clearance volume tadi iaitu 13.5

CR=(volume swept+volume clearance) / volume clearance 

(134+13.5)/13.5 = 10.9

Jadi Y15 ini mempunyai 10.9 ratio

Katakan anda telah memilih menggunakan gasket blok atau gasket head yang lebih nipis dari asal semasa pemasangan enjin. Oleh kerana isipadu pada head(volume clearance)telah dibuang sedikit katakan dari 13.5 menjadi 12.8

Pengiran adalah; (134+12.8) /12-8=11.46875 atau 11.5

Kini motor Y15 anda berjalan dengan compression ratio sekitar 11.5 hasil dari rubahan yang telah anda buat tadi

Menukar block racing y15 spec 62

Rentitan seterusnya, apabila membuat boring block oversize atau seperti menukar sebiji block racing 62 mm. Kini Y15 itu telah meningkat cc dari 134 kepada 177. Bagaimana dengan compression motor itu sekarang?  177+ 12.8) / 12.8 = 14.8

Angka tersebut pastinya tidak diperolehi kerana anda terpaksa menggunakan gasket berdiameter sepadan dengan saiz bore block anda, menyebabkan clearance menjadi lebih besar sekarang, contoh anda mendapati jumlah isipadu pada head setelah dikira ialah 13cc. Jadi kiraan semula ratio comprassion dibuat;

177+13) / 13 = 14.6

Tidak tepat juga, kerana bore up bermakna clearence pada block juga semakin besar, anda mendapati 177+29) / 29= 7.1

Nah sekarang enjin 177cc spec 62 anda berjalan dengan ratio 7.1¬† adalah lebih rendah ratio compression berbanding enjin standard kilang iaitu 10.9…contoh

 Sekarang tidak hairanlah kadang-kala selepas menukar block besar motor hilang power

Semua pengiraan di atas adalah angka anggaran sahaja untuk anda fahami pengiraannya, meskipun adalah sah spesifikasi Yamaha Y15 ialah 134cc dengan compression ratio 10.9 seperti diumumkan pihak Yamaha

Formula compression ratio

Cara membuat pengiraan tepat ialah melalui formula CR dengan radas seperti dibawah semasa tugasan dibuat

1.mendapatkan cc enjin
2.mendapatkan clearance volume semasa TDC

3. Menggunakan cecair(air 50% +alcohol 50% + pewarna makanan) untuk mendapatkan isipadu didalam enjin dalam cubic centimeter(CC)

4. Penggunaan burette sebagai penyukat cecair

Setiap volume pada head, volume gasket, piston timbul tenggelam dengan aras block semasa TDC(piston deck clearance), semua itu di ambil kira satu persatu. Ini adalah langkah untuk mengira CR jika melihat dari lakaran. Atau bermakna juga anda perlu menuang cecair terus kedalam enjin melalui lubang plug sehingga ia penuh, boleh guna kaedah ini jika anda pasti tiada kebocoran atau udara terperangkap yang menjadikan kiraan tidak tepat.

Gambar sedang mengira CR compression ratio enjin
Piston deck clearance

Manfaat compression tinggi

Bermacam cara orang cuba untuk meningkat compression ratio enjin mereka seperti skimming head, menggantikan piston flat kepada dome piston, atau seperti yang diceritakan di atas.

Ya sudah pasti ia bermanfaat untuk menjadikan pembakaran bahan api lebih cekap. Enjin anda membakar sedikit bahan api untuk menghasilkan kuasa yang kuat dan dilihat bakal menjimatkan bahan api.

Suatu hal tentang compression terlalu tinggi tidak dipratikkan untuk semua enjin ialah kerana susulan masalah yang timbul.

Masalah enjin knocking

Masalah enjin knocking, suhu enjin meningkat yang menghasilkan tekanan kepada komponen-komponen asal berkaitan seperti piston, rod serta bearing. Tidak sesuai juga kepada motor kegunaan harian kerana berlaku masalah penyetat keras, menyusahkan pengguna itu sendiri tambahan pula bagi pengguna wanita.

Jadi bagi sebuah enjin dengan ratio compression yang tinggi pengubahsuian semula sistem diperlukan seperti sistem penyejuk, komponen ketahanan tinggi, penggunaan petrol lebih octane, etc.

Dalam situasi sebenar ketika enjin sedang bekerja, nota di atas dikira hanya di atas kertas dan tidak lah diambil kira pada ketika ini. Ia disebut sebagai static ratio.

Advance camshaft timing

Sebuah enjin berprestasi tinggi, kecekapan hantaran bahan api dipinta ketika pada puncak operasi(high rpm). Bagi mendapatkannya aturan semula dibuat seperti advance camshaft timing

Bagi seorang pakar perlumbaan pernah menyatakan mesin lumba beliau mempunyai static compression ratio setinggi 15:1 untuk dipacu di atas litar, sebenarnya secara dinamik ia hanya mempunyai sekitar 7:1 – 8:1
pada situasi sebenar. Tambahan kata beliau lagi ” setiap kali anda melebarkan durasi camshaft, anda akan mengurangkan compression ratio” . Cakap Pomen Motor “…semoga bermanfaat, kalau kekurangan, kesalahan harap maaf dan beri comment dibawah, Tq..” Wassalam.

Sistem Cdi Tci motor

Mengenai sistem Cdi(Capacitor discharge igniter) memerlukan starter coil sebagai sumber permulaan elektrik bagi menyalakan api di sparkplug pada enjin motor. Tci(Transistor controlled igniter)  pula bermula dengan kuasa bateri, tidak memerlukan starter coil di dalam magnet

Gambar litar cdi motor
Cdi

 

Gambar litar sistem tci motor
Tci

Cara Cdi Tci motor berfungsi

Biasanya pada motor jalanraya pada masa ini ia menggunakan Cdi atau Tci pada sistem nyalaan enjinnya. Kedua-duanya bersifat sebagai pusat pengaturan arus elektrik sebelum dihantar ke spark plug.

Capacitor discharge igniter

Starter coil/charge coil—–>Cdi——>plug coil—–>spark plug
Kapasitor/capasitor dikenakan melalui sambungan langsung dengan voltan dari starter coil atau bateri, atau voltan dinaikkan untuk mengecas kapasitor.  Beban elektrik yang dikumpul dilepaskan sekaligus, menghasilkan voltan tinggi pada bahagian belakang gegelung coil, memulakan pencucuhan dan pembakaran

Transistor controlled igniter

Bateri—–>Tci—–>plug coil——>spark plug
Apabila transistor ON, arus mengalir melalui bahagian utama gegelung plug coil (gegelung selepas ini) dari bateri untuk menyimpan tenaga.  Dan apabila transistor OFF, semasa dimatikan menyebabkan perubahan tiba-tiba dalam arus, menghasilkan voltan tinggi di bahagian kedua gegelung coil(plug coil) dan memulakan penyalaan.
Begitulah serba sedikit tentang apa itu sistem Cdi Tci motor, harap ia membantu anda untuk mengatasi masalah membabitkan hal-hal wiring motor selepas ini