Video- Honda C70 masuk barang 110 je

Admin saja nak share kerja bengkel admin hari ni, sekadar merehatkan telinga mendengar bunyi enjin motor kapcai yang ambil masa lebih kurang 3 minggu untuk disiapkan. Lama juga tu yaa.. Hehe Terima kasih pada empunya kerana bersabar.  Honda cub c70 Setelah 3 minggu hadapi cabaran dan rintangan, pening kepala segala hal kini Honda C70 “convert” … Read more

Animation fungsi Reed valve pada enjin motor

Pelajaran mekanik motor tentang Reed valve pada enjin 2 lejang berserta Animasi cara kerjanya Reed valve adalah komponen enjin untuk motosikal 2-lejang dipasang selepas karburator pada block cylinder atau crankcase enjin. Fungsi reed valve(injap lidah) ialah sebagai alat kawalan masuk bahan api ke ruang pembakaran dalam enjin 2 lejang seperti Rxz, 125z, RR150 dll. Reed … Read more

Cara kerja enjin 2 lejang

Pemahaman mekanik tentang cara kerja enjin 2 stroke/lejang Preengg… Preeenngg!!  Bunyi yang unik keluar dari motor 2-lejang kadang membingitkan telinga, bagi yang menyintai 2-stroker ini sound itu cukup indah dan menghairahkan. Jadi hari ini sambungan pelajaran mekanik ialah penerangan tentang cara kerja enjin motor paling popular sepanjang zaman iaitu enjin 2 lejang/2 stroke/2T Ada perbezaan … Read more

Cara kerja enjin 4t lengkap animasi

Sambungan dari artikel semalam, cara enjin 4T/4-stroke/4 lejang tidaklah sukar untuk difahami. Sebuah enjin dengan bahagian pembakaran lengkap telah membolehkan enjin itu dihidupkan seumpama jantung telah pun berdenyut, tinggal lagi diperlukan adalah otot-otot penggerak kaki untuk melangkah. Komponen dalaman enjin 4T   Kuasa yang terlahir dari bahagian pembakaran diagihkan melalui hujung crankshaft kepada sistem clutch. … Read more

Restorasi motor Modenas kriss 100cc

Kriss buruk 100% jadi baru Assalamualaikum,salam permotoran Tahun 2019 sudah hampir ke pertengahan tahun tapi baikimotor.com agak sepi menemui anda disini kerana keterbatasan waktu admin lanjutan menguruskan kerja seharian di bengkel. Harap maaf semuanya ya.. Jadi dikesempatan hari ini admin akan share bab projek restorasi motor lama yang dibuat di bengkel motor MarmanWorkshop. Model projek … Read more

You cannot copy content of this page