Cara membuka,memasang clutch Yamaha Lagenda 110

Belajar mekanik motor untuk pemula | bahagian clutch Yamaha Lagenda 110

Sambungan dari post terdahulu pada bahagian gearbox kini kita belajar pula pemasangan komponen-komponen pada bahagian clutch motor Yamaha Lagenda 110.

Sebenarnya langkah-langkah membuka dan memasang clutch Yamaha Lagendaini sudah lama diterbitkan dalam video di channel YouTube Motor Ayam. Oleh itu supaya follower belajar mekanik melalui blog CPM tidak ketinggalan saya bawa pula ia ke sini. Satu hal yang perlu anda tahu bahwa kadang-kadang saya “unlisted” video saya di YouTube bertujuan untuk anda tonton di blog ini sahaja, jadi pastikan follow kedua-duanya untuk tidak ketinggalan. (widget follower blog pada bahagian bawah sekali blog ini)

Membuka clutch Lagenda 110

Bismillah

Hal yang pertama perlu dilakukan seperti biasa buka komponen-komponen luar yang berkaitan seperti tongkat, ekzos serta penyetat kaki.

Gambar cover clutch lagenda 110

Selanjutnya bukalah skru-skru ikat cover clutch tersebut.

Gambar menunjukkan skru luar kulit klac lagenda

Setelah boleh di buka keluar cover, bagi yang tidak ada pengalaman membuka clutch mana-mana motor sebelum ini – biasanya cover clutch tu melekat kuat pada enjin tengah jadi perlu digoncang sedikit untuk membukanya atau boleh juga menggunakan hammer plastik yaa..
Nah sekarang inilah penglihatan bahagian dalaman clutch Yamaha lagenda 110

Gambar menunjukkan spring clutch lagenda

Selanjutnya bukalah 4 biji skru spring clutch itu.

Sekarang proses agak rumit juga bagi anda yang tak menggunakan compressor, terpaksalah membuka 2 biji nut pada housing clutch plate dan auto clutch itu dengan teknik pahat nut itu, guna impact atau apa saja “kung-fu” yang anda tahu untuk membukanya.

Gambar menunjukkan nut mangkuk clutch lagenda

Langkah memasang komponen clutch

Setelah kedua-dua nut telah berjaya dikeluarkan, leraikanlah semua komponen klac motor itu jika tujuannya adalah untuk overhaul enjin tapi jika hanya ingin menukar clutch plate sendiri cukuplah dengan membuka 4 biji skru spring clutch sahaja. Oleh kerana penerangan secara teks agak rumit untuk difahami jadi saya lampirkan langkah memasang balik komponen-komponen tadi di dalam 2 video berasingan di bawah ini untuk ditonton

Konten di dalam video dibawah:

  1. Memasang axle starter kick
  2. Memasang special clutch, plate clutch
  3. Memasang clutch rotary
  4. Memasang auto clutch

Part-1
https://youtu.be/xXGY1dzM4E0

Video 1

Part-2
https://youtu.be/zIr3H3DrTfw

Video 2

Part clutch

Seperti biasa saya cuba mencari sumber part clutch Lagenda 110 lengkap dari Yamaha, alhamdulillah berhasil untuk dikongsikan bersama. Ehem!  Bukan apa takut nanti siap pasang terlebih barang pulak… Haha
Gambr part clutch lengkap Yamaha lagenda

Ok sampai di sini sahaja post cara-cara membuka clutch motor Yamaha lagenda 110 untuk kali kita akan bersambung pada hal yang lain pula untuk pembelajaran mekanik kita selepas ini. Ops! Jika ada kesulitan pada pemasangan one-way-bearing <— lihat di post ini.

Bahagian enjin tengah Yamaha Lagenda(jupiter) 110

Gambar bahagian dalam enjin

Assalamualaikum, Alhamdullillah saya diberi kesempatan merakam satu video semasa kerja overhaul untuk membaiki enjin motor Yamaha Lagenda 110z /Jupiter  yang bermasalah, dan ini saya rasa baik untuk rujukan anda pembaca blog Cakap Pomen Motor terutamanya jika anda telah mengikuti pembelajaran asas mekanik motor yang dikongsikan melalui beberapa artikel sebelum ini yang saya kira telah lengkap untuk enjin Honda ex5.

Jadi dengan adanya video pada kali saya akan membawa anda melihat pula bagaimana bahagian tengah enjin Yamaha 4 lejang ini yang sememangnya berbeza dengan Honda walaupun kedua-duanya adalah enjin 4 lejang satu selinder, manual transmisi 4-kelajuan.

Video cara membuka bahagian enjin tengah Lagenda

Di dalam video pendek ini anda boleh melihat cara membuka enjin tengah Lagenda 110 dan setelah itu cara memasang balik bahagian yang telah dibuka itu. Perhatikan susun atur gearbox motor ini rekacipta yang berlainan berbanding Honda yang anda pernah lihat

Video
https://youtu.be/bpLu1LygB0g

Bagaimana, sudahkah anda ada keberanian untuk membuat overhaul motor Yamaha lagenda? Sebenarnya tidaklah begitu banyak komponen yang terlihat pada bahagian paling dalam enjin ini, cuma kelainan dari segi rekaciptanya,perbezaan gearbox terutamanya berbanding Honda cub yang anda biasa lihat namun cara kerja atau fungsinya adalah tetap sebagai pengatur 4 kelajuan secara manual.

Gambar bahagian gearbox legend
Gambar 2 gearbox Jupiter

Susun atur gearbox Lagenda

Di sini adalah gambarajah lengkap susun atur kedudukan setiap gear pada gearbox Yamaha Lagenda 110 yang saya dapat cari untuk rujukan bersama.

Gambar cara susunan gearbox Lagenda

Hati-hati dengan pemasangan gearbox motor Yamaha ini, kerana sering berlaku kesilapan pemasangan dan mengakibatkan permasalahan pertukaran gear. Ok, selepas ini saya akan kongsikan video bahagian clutch pula dilain post, dan jangan lupa ya
Follow Cakap Pomen Motor untuk tidak ketinggalan perkongsian seterusnya.

Video- Honda C70 masuk barang 110 je

Admin saja nak share kerja bengkel admin hari ni, sekadar merehatkan telinga mendengar bunyi enjin motor kapcai yang ambil masa lebih kurang 3 minggu untuk disiapkan. Lama juga tu yaa.. Hehe
Terima kasih pada empunya kerana bersabar. 
Gambar honda cub c70
Honda cub c70
Setelah 3 minggu hadapi cabaran dan rintangan, pening kepala segala hal kini Honda C70 “convert” enjin ke 110cc(kecik lagi tuuu) mula dihidupkan enjin. Mari dengar suaranya yang merdu
Video 
Motor C70 ni bukan untuk mencari kelajuan tujuan utamanya, hanya sekadar untuk sedap naik, buat pergi kedai… Tu yang masuk barang Honda 110 class 1 tu.. Hehe. Sekarang boleh lah tidur dengan tenang, kerja dah siap, esok fikir nak setting plak huhu, selamat malam…

Animation fungsi Reed valve pada enjin motor

Pelajaran mekanik motor tentang Reed valve pada enjin 2 lejang berserta Animasi cara kerjanya

Gambar reed valve dan kepingan potong sendiri

Reed valve adalah komponen enjin untuk motosikal 2-lejang dipasang selepas karburator pada block cylinder atau crankcase enjin. Fungsi reed valve(injap lidah) ialah sebagai alat kawalan masuk bahan api ke ruang pembakaran dalam enjin 2 lejang seperti Rxz, 125z, RR150 dll. Reed valve boleh dikatakan hampir sama cara kerjanya dengan 4-stroke valves.

Dari mula rekaan reed valve, kini kita dapat lihat pada enjin 2 lejang ng ada pelbagai variasi rekaannya ada dibuat daripada Stainless Steel(boleh dilihat pada enjin lama seperti Yamaha y80), karbon fiber dan juga reka bentuk berbeza 2 lidah atau 3 lidah biasanya. Lidah reed valve adalah fleksibel bagi proses buka katup yang sempurna.

Bagi pemilik motor 2 lejang pasti biasa dengan jenama reed valve popular seperti Boyesen, dan Moto Tassinari yang terkenal dengan model-model reed valve VFORCE mereka, pastinya keluaran yang menjadi pilihan terbaik untuk enjin 2 lejang berprestasi tinggi seperti motocross, moto drag atau motor fly…:p

Animation fungsi cara kerja reed valve

Cara kerja reed valve

Dilihat, semasa piston menaik hasilnya akan berlaku sedutan dari enjin untuk menarik petrol+udara dari karburator masuk, rumah reed valve yang berkedudukan selepas karburator akan membahagikan penghantaran bahan api itu jika 2 lidah pada satu plate jadinya dikira atas bawah terdapat 4 lidah, bermakna bahan api dipecahkan kepada 4 laluan.

Semasa proses piston menurun pula, lidah reed valve akan tertutup, rekaan alat ini adalah sebagai langkah untuk mengelakkan bahan api kembali lolos melalui karburator berikutan berlaku tekanan diruang pembakaran dalam. Dengan adanya reed valve di situ maka bahan api akan terkawal.

Cadangan untuk memilih reed valve

Ketebalan lidah adalah berkadar dengan saiz enjin dan output kuasa.  Semakin besar enjin, lidah yang tebal harus digunakan. Lidah terlalu tipis terdedah kepada kerosakan awal. Untuk enjin di atas 125ccm dicadangkan menggunakan 0.45mm (0.0177in) tebal keping reed valve plate.

Ada dijual kepingan lidah potong sendiri di pasaran, contohnya kepingan reed keluaran jenama Compotec. Kepingan boleh dipotong mengikut ukuran sendiri dengan menggunakan alatan seperti gunting, setelah dipotong siap, diricih menggunakan kertas pasir pada bucu bekas keratan itu. Mereka cadangkan diperiksa reed valve setelah 15-20 jam kerja enjin,.. Memang tak sanggup bukan, Admin cadangkan silalah guna selagi enjin tiada masalah tapi didalam perlumbaan silalah mengikut cadangan mereka.

Kesan bila berlaku masalah pada Reed Valve

Bilamana motor 2 lejang mula kuat guna petrol, motor jadi semput/bobok, power enjin makin berkurangan adalah antara tanda-tanda menunjukkan ada masalah pada reed valve. Berkemungkinan reed valve pecah atau terserepih, dan perlu diganti baru. Kerosakan pada reed valve menyebabkan enjin hilang kuasa dan limpahan minyak keluar dari karburator.

Cara kerja enjin 2 lejang

Pemahaman mekanik tentang cara kerja enjin 2 stroke/lejang

Preengg… Preeenngg!!  Bunyi yang unik keluar dari motor 2-lejang kadang membingitkan telinga, bagi yang menyintai 2-stroker ini sound itu cukup indah dan menghairahkan. Jadi hari ini sambungan pelajaran mekanik ialah penerangan tentang cara kerja enjin motor paling popular sepanjang zaman iaitu enjin 2 lejang/2 stroke/2T

Ada perbezaan sebenarnya enjin diantara enjin 2-lejang sama enjin 4-lejang(telah dibincangkan). Selain bunyi yang berbeza, jelasnya enjin ini menggunakan minyak 2t sebagai pelincir enjin tambahan.

Masih menggunakan minyak 4t pada bahagian clutch dan transmisi, tapi pada bahagian ruang pembakaran tertutupnya enjin ini memerlukan 2t sebagai bahan pelincir untuk melindungi dari hakisan komponen utama disitu seperti piston dan ring, connecting rod, crankshaft dan bearing.

Tanpa minyak 2t pada enjin jenis ini akan menyebabkan kerosakan enjin yang serius.

Di kenali dengan nama 2-lejang adalah kerana enjin ini memerlukan 2 gerakan untuk melengkapkan pusingan enjinnya. Lebih mudah faham, 2 gerakan turun naik piston membolehkan enjin itu hidup.

Ruang bakar enjin 2-lejang adalah cukup ringkas. Biasanya terdapat 1 piston(omboh), 2 ring piston, connecting rod dan crankshaft(aci engkol) sebagai komponen utamanya. Cara ia berfungsi adalah seperti ini

Cara komponen dalaman enjin 2-lejang berfungsi

Gambar komponen block, head, crankcase enjin 2 lejang

Sistem penghantar bahan api 2-lejang bermula dari karburator melepasi reed
valve akan memasuki inlet block cylinder mula berkumpul ke ruangan crankcase kerana daya tarikan piston ke atas.

Gerakan 1

Apabila piston menurun kembali akan mengakibatkan tekanan wap bahan api terkumpul tadi, lalu memaksa wap itu naik ke atas kepala piston melalui transfer port(lubang tepi blok).

Gambar dalam enjin 2t, inlet port, transfer port, exhaust port

Gerakan 2

Piston mula naik sekali lagi ke atas lalu memampatkan bahan api dan pada hujung gerakan ini(TDC) bahan api termampat tadi akan meletup setelah di nyalakan oleh spark plug.

Kuasa enjin mula menolak piston kebawah kerana kuasa letusan tadi, meninggalkan(mengeluarkan) sisa pembakaran sebagai asap. Setelah piston menurun melepasi tranfer port bahan bakar mula masuk ke atas kepala piston(proses awalan tadi diulangi)

Animasi gif enjin 2 lejang

Juga menggunakan minyak 4T

Perbezaan enjin 2 lejang dan 4 lejang umumnya hanya pada bahagian pembakaran. Sistem kerja komponen lain di bahagian dalam enjin adalah sama iaitu ia memerlukan sistem clutch dan gearbox untuk memacu roda motosikal.

Namun sedikit perbedaan adalah pada spot tertentu khasnya pada sistem aliran minyak pelincir 4t. Oleh kerana enjin 2-lejang menggunakan minyak 2t, jadi struktur dalaman enjin telah direka terpisah untuk menghalang daripada minyak 4t masuk ke kawasan larangan itu(2T).

Pada rongga dimana koneksi perlu antara crankshaft dan clutch itu ditampal dengan oil seal sebagai menghalang pelincir 4t menyusup masuk ke ruang pembakaran.

Minyak pelincir juga diperlukan pada enjin 2 lejang untuk kegunaan pada bahagian clutch dan gearbox.

Enjin 2 stroke kuat minyak

Setelah difahami gambaran cara komponen 2-stroke(lejang) ini befungsi, pasti ditemui kelemahan enjin ini ialah berlaku masalah motor kuat minyak petrol. Kecepatan pembakaran menghasilkan 2 kali ganda tenaga pada enjin jenis ini adalah kelebihan mengatasi enjin 4t, akan tetapi penggunaan petrol turut meningkat.

Semasa lejang mampatan, sebahagian daripada bahan api tertendang keluar terlebih dahulu sebelum piston melepasi exhaust port. Disini mengakibatkan pembaziran bahan api berlaku berbanding enjin 4t setelah lejang ambilan valve serta merta ditutup.

Gambar komponen dalam enjin 2 lejang, piston, crankshaft,bearing

Penambahbaikan rekaan enjin

Namun pihak engineer pengeluar masing2 sedar akan kekurang enjin 2t ini, rekaan porting mengkagumkan pada block cylinder, head cylinder dan sistem ekzos itu sendiri telah berjaya mengoptimumkan penggunaan bahan api pada motosikal enjin 2 lejang.

Sumbangan kepada alam sekitar

Admin pun tidak pasti sekarang samada kerajaan Malaysia telah mengharamkan atau tidak pengeluaran motor enjin 2 lejang, setahu admin tidak lagi kelihatan dijual pada mana-mana kedai jual motor kecuali motor keluaran lama.

Mungkin motor 2 lejang mengakibatkan pencemaran alam sekitar kerana enjinnya banyak mengeluarkan asap. Lori, kilang-kilang lagi banyak asap derr…

Ok, sekian dulu pada bab ini kita bersambung pada bab seterusnya. Wassalam

Credit photo:
https://youtu.be/Z6YC3I54so4