karburator Wave 125 copy original review

 karburator wave 125 copy original
video di kedai Shopee kami disini
https://shopee.com.my/product/209378505/3341903111/

Salam,

Apa khabar anda follower Cakap Pomen Motor dan anda yang baru saja jejak kaki ke blog ini, harap sihat dan bersemangat terus dalam bidang permotoran kite. Hari ini tak ada isu dibincangkan cuma saya buat sikit review carburetor/karburator Wave 125 copy original mungkin anda mahu tahu sebelum membelinya samada ia berfungsi dengan baik atau tidak.

Ok, tanpa membuang masa terus saja kite review produk ini

Faham betul-betul ya Ini bukan carburetor original Honda Wave 125 tapi alatganti copy(tiruan). Apa maknanya disini ialah carburetor tiruan ini dibuat(copy) daripada yang original motor Wave 125. Ya nak beli yang ori/asli harga tentu mahal, jadi copy pun jadilah ya

karburator Wave 125 boleh pakai ke dekat Honda Ex5/c70/kriss anda?

Jadi saya sudah cuba pakai carburetor/karburator yang satu jenis ni, dicuba pada motor EX5 blok standard. Keputusan dia saya katakan…ya boleh pakai 
Bila rev enjin  ‘garing’ elok, setingan asal dia dengan enjin EX5 standard ni agak ‘lean’/plug putih. Pagi esok cuba hidupkan enjin masa enjin sejuk ni agak susah hidup. Jadi saya besarkan sedikit pilot jetnya dan masalah itu pun selesai

Kalau setting tak kena ada tak alat ganti karburator wave 125 ini

Komponen dalaman carburetor semua sama seperti original, boleh ditukar ganti mainjet,pilot jet, jarum dll dengan alat ganti asli kalau rasa kurang berpuas hati dengan setting dia. Ya, sebelum ini sudah pernah cuba karburator wave 125 murah wave tapi malangnya tiada alat ganti di jual.

Carburetor copy Honda Wave ini saya bagi 3 bintang daripada 5 dari segi kualiti dibandingkan dengan ori punya. Dan jika dibandingkan dengan aspek harga prestasi carburetor itu sendiri adalah mengkagumkan saya bagi 5 bintang…ya selepas diubah setting dia.

Jika berminat bolehlah dapatkan carburetor Honda Wave125 yamg serupa seperti saya review ini dikedai Shopee saya disini … yang beli saya ucap terima kasih kerana support…salam jumpa lagi

Video review carburetor baru Honda c70

Karburator motor Honda c70

Salam, khas untuk pemilik motor Honda cub c70 mengalami masalah pada karburator yang perlu digantikan dengan yang baru, disini CPM syorkan anda membeli sebiji karburator baru jenama ini.

Carburetor buatan Honda Thailand ini adalah murah untuk dibeli sebagai pilihan utama pada masa sekarang yang mana karburator buatan Japan sukar untuk diperolehi dan harganya yang mahal. Jadi inilah karburator terbaik untuk dipakai pada motor anda.

Enjin tidak mati lagi selepas tukar karburator

Beberapa hari yang lalu dibengkel Marmanworkshop, sebuah motor Honda c70 yang mengalami masalah semput dan mati plug(plug jadi hitam) dikenal pasti berpunca daripada kerosakkan karburator. Jadi penyelesaian adalah perlu menggantikan karburator yang rosak itu dengan yang baru.

Setelah dipasang siap dengan karburator ini hasilnya adalah positif, tiada lagi masalah semput dan timing pun cantik,tak ada enjin mati-mati lagi. Saya cukup puas hati dengan jenama ini dan syorkan anda membelinya. Di bawah saya ada video review-nya yang anda boleh lihat hasilnya setelah dipasang dan jangan lupa lihat ciri-ciri karburator ini, pastikan ia sama jika membelinya nanti.

Gambar ciri karburator c70 pandangan sisi kepunyaan baikimotor.com
Pandangan sisi
Gambar pandangan hadapan karburator c70 kepunyaan baikimotor.com
Pandangan hadapan
Video

Semoga review kali ini bermanfaat untuk anda yang sedang tercari-cari secara online tentang karburator jenama apakah yang murah lagi terbaik untuk Honda c70 kesayangan anda itu. Tak suka yang standard macam ni boleh cuba tengok carburetor wave 125 yang telah saya review sebelum ini, boleh pJangan lupa follow blog baikimotor.com untuk pelbagai lagi review alatganti motor selepas ini. Wassalam

Review Carburetor Honda Wave125 original berbeza dengan tiruan

Salam, baikimotor.com share skit khas untuk pembaca blog ini sahaja sebuah video review perbezaan carburetor original Honda wave125 sama carburetor tiruan. Semoga dapat memberi manfaat terutamanya kalau mahu beli carburetor baru wave 125 ni.

Ini bukan artikel untuk menggerunkan pembaca tapi sekadar mahu tunjuk kelebihan menggunakan carburetor motor jenama ori/asli dari pengeluar berbanding yang tiruan. Tiruan pun boleh pakai tak lah secantik yang ori, kebanyakkan efek menggunakan carburetor tiruan ni enjin pandai mati sendiri bila tunggu trafik light contohnya, macam carburetor rosak padahal yang baru. Kadang boleh dapat yang ok tapi tengok nasib la kann…

Walaupun harga mahal 2 kali ganda antara keduanya tapi
Carburetor original wave 125 ni betul-betul timing cantik, sekali pasang saja tak perlu buka banyak kali setting mainjet pilot jet.

Kalau tonton video ni anda boleh melihat ciri-ciri perbezaan carburetor ori wave dengan tiruan ni. Sendiri lihat ye

Video

Update artikel terbaru: review carburetor wave copy ori

Oil pump gear Honda Class 110 murah

Gambar oil pump gear Honda Class 110cc

Jual alat ganti motor Honda Ex5 110- pam minyak hitam

Spare part untuk motor Honda Ex5 Class 1- pam minyak hitam atau Oil Pump Gear jenama murah ada dengan kami. Komponen untuk pengepaman aliran minyak hitam yang baik, telah dicuba pakai dan berfungsi dengan sempurna, elak masalah minyak hitam tak jalan yang boleh mengakibatkan “enjin jem”

Gambar pam minyak hitam motor Honda ex5

Oil pump gear ex5 110cc ini juga boleh digunakan pada ex5 100 atau c70 dengan sedikit modifikasi pada enjin untuk kesesuaian. Alat ganti untuk motor Honda ini boleh dibeli dengan harga pasaran sekarang RM30 sahaja, berminat hubungi kami. Terima kasih

Rocker arm,skru tepet motor Honda ex5

Gambar rocker arm dalam head

Menjual rocker arm dan skru tepet untuk motor Honda ex5 100 Dream/power

MarmanWorkshop– Rocker arm Honda ex5 100 ori dijual disini pada harga rm50 untuk 1 set.Alat ganti original motor Honda ini adalah pilihan utama kami di MarmanWorkshop setelah mencuba pelbagai jenis alat ganti alternatif hasilnya agak mengecewakan,2,3 kali ejas tepet benang rocker arm jadi loose.Jadi kami cadangkan kepada anda yang mahu menukar rocker arm yang sudah rosak itu beralih menggunakan alat ganti tulen Honda ini (Genuine Parts).

Gambar rocker arm ex5

Skru tepet baik punya

Pakej disini juga setelah membeli rocker arm anda boleh turut order sekali skru tepet ‘baik punya’ yang berharga RM 20 untuk 2 biji.Skru yang tahan tahan lasak tanpa mudah rosak ketika mengetatkan tepet dan tahan haus yang menyebabkan  punca tepet berbunyi dan perlu sering dilaras.

Gambar skru tepet

Ok,kedua-dua alat-ganti motor Honda ex5 Dream/power dijual pada hari ini iaitu rocker arm dan juga skru tepet boleh dibeli berasingan juga.Kos penghantaran ialah RM10 untuk Semenanjung dan RM15 untuk Sabah/Serawak.Terima kasih kerana membeli sparepart motor bersama MarmanWorkshop.