Halaman

Menyetel karburator cara pomen moto

Boleh ya pembaca Indonesia saya mencuba bahasa kamu..tidak lain maksudnya hanya untuk persahabatan..OK! Langsung saja ke tajuknya

Penjelasan tentang 3 cara pomen menyetel karburator motor


 Cara pomen motor menyetel karburator motor di bengkel sebenarnya mudah.kami mengikut kemahuan pelanggan samada setingan standard atau setingan balap.Menyetel dalam bahasa melayu bermaksud penyalarasan.
Setingan standard yang dimaksudkan ialah setting perjalanan biasa.Setingan cara standard memberikan perjalan lancar bagi sesebuah sepeda motor itu.
Perjalanan pada rpm rendah(kelajuan rendah) selesa tanpa masalah semput atau knocking.
Faedah setingan karburator cara ini ia akan menjimatkan penggunaan bahan api motosikal dan memberi keselesaan kepada penunggang.
Setingan karburator untuk tujuan pembalapan adalah lain sebenarnya.Ia lebih terarah kepada kelajuan tanpa menitik berat kepada keselesaan menunggang.
Kesan setingan cara ini motor menjadi semput pada rpm rendah dan penggunaan bahan api juga lebih.Setingan karburator balap hanya mementingkan rpm tertinggi sahaja atau kita sebut full throttle.
Lebih tenaga yang terhasil pada rpm tertinggi mengikut cara ini , cukup bertenaga berbanding setingan standard.

Gambar setting karburator cara pomen
Menyetel karburator selepas servis

Pada setiap servis karburator kami akan melakukan setingan balik supaya dapat dikembalikan tuning asal karburator.
kebanyakan hanya menyetel angin tanpa melibatkan penukaran jetting dalaman karburator.Jetting dalaman karburator seperti main jet dan pilot jet.
>>Belajar cara menyetel angin karburator motor
Ketiga-tiga keterangan diatas adalah mengenai cara pomen motor menyetel karburator .Pilihan terserah kepada pelanggan samada mahu setingan standard atau setingan balap.Yang jelas tujuan setingan karburator adalah untuk  kelancaran perjalanan sepeda motor tanpa memberi masalah kepada pemiliknya..
sponsored links
Selamat datang ke blog peribadi saya khusus untuk anda yang minat belajar mekanik motosikal,belajar mekanik secara online.Belajar asas mekanik motor dari mula melalui pemahaman mudah..terus ke sini untuk bermula..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam pembaca,

Silakan berkomentar dengan bijak untuk manfaat diri anda dan semua orang.komen yang ada unsur negatif dan tidak relevan dengan tajuk artikel terpaksa di alih keluar.maaf kerana kesulitan itu.
Jika ada sebarang pertanyaan lain sila lihat halaman 'contact saya'

Jika soalan anda sukar diterjemahkan dengan tulisan anda boleh hantar video kepada kami,baca link dibawah ini

https://www.baikimotor.com/2018/04/motor-ayam-channel-video-permotoran.html?m=1


Sekian,terima kasih.