Halaman

Contact

Contact/Hubungi baikimotor.com



Assalamualaikum, salam pembaca blog belajar baiki motor sendiri--Cakap Pomen Motor.

Kami disini menitikberatkan hubungan yang baik dengan anda pembaca yang mencari info manfaat mudah-mudahan tersedia disini.Justeru itu untuk mengelakkan kekurangan info tentang motor yang tersedia atau belum tersedia disini maka kami sediakan halaman CONTACTS ini untuk membenarkan anda meminta dan mengajukan sesuatu untuk kami ketahui diruangan komen dibawah.

Anda juga boleh terus menghubungi kami melalui alamat yang diberikan dibawah.

Dengan itu kami berharap tiada kekesalan semasa anda berada disini.Selamat membaca.



Contact baikimotor.com




sponsored links
Selamat datang ke blog peribadi saya khusus untuk anda yang minat belajar mekanik motosikal,belajar mekanik secara online.Belajar asas mekanik motor dari mula melalui pemahaman mudah..terus ke sini untuk bermula..

Show comments
Hide comments

24 ulasan:

  1. Assalamualaikum ,

    Saya berharap sangat kalau cik pomen boleh menunjukkan cara nak overhaul enjin EX5 secara penuh .Saya ingin sangat nak belajar overhaul enjin ex5

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam,

      Insyallah,akan diusahakan nanti..terima kasih krn kunjungi blog kami.

      Padam
  2. salam bos.saya baru beli rxz,tapi blok dia garing macam x cukup minyak rpm boleh naik sampai 7 jer.lebih dari tu jadi bobot.top speed boleh gie 90 je

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.

      Cuba tukar cdi n koil plug.
      Tukar 1 persatu.

      Padam
  3. Salam bang mad,,wave125 knpa cdi ska kcau?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abih ko nk buat mcmane fikri..komplain kt boon siew la..

      Padam
    2. Boon siew saja nk suwoh laku die punya cdi kot..haha

      Padam
  4. salam boss , saya nak tnya saya baru beli motor kriss mr1 xsmpai sebulan tapi cdi dah rosak , sy memang terkejut gila la bila pi kedai pomen pastu pomen ckap camtu. moto baru cdi rosak ni mmg slalu berlaku ka mcm mana eh

    BalasPadam
  5. W'salam.

    Pada saya cdi(ori) ni susah rosak dan jarang berlaku pada masa yg singkat.

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum, sy pakai motor wave ultimo 125x, bunyi teppet sy agak kuat. Selain dari problem cearance valve tu, ada tak lg problem lain yg blh jd punca terhasilnya bunyi teppet tu ?

    BalasPadam
  7. W'salam


    Selain tepet ada juga bunyi seakannya seperti timing chain longgar atau camshaft..Cuba en ketatkan tepet dulu..

    BalasPadam
  8. Salam.moto wave s 110 semalam petrol hampir hbis. Dia tersengut sengut smpai titisan terakhir.lepas isi minyak moto boleh hidup tapi masuk gear moto mati enjin... Apa masalah ya

    BalasPadam
  9. Walaikumsalam

    Biasanya carb dah tersumbat..kena servis

    BalasPadam
  10. Salam cip moto sya rxz blok dah potong poin 200.piston rxk
    Blok dah korek masalah sya..
    Sya tak dpt cari set...ape mjet dan pjet..Yg perlu sya gune untuk dapat set yg betul cip...

    BalasPadam
  11. Salam permotoran bro..nk tnye sket..mslh carb bnjir n timing xrespon sblm ni dh pn dpt sy tgni dgn mnukar trs ke carb laen tp mslh skrg nk set plak..angin xngam..pulas trotel sparuh jd bobok..adekah sbb saiz mainjet bsr?ataupun sbb mainjet yg bkn utk carb trsbut..sbb sy guna mainjet nsr(keihin) kt carb tzm(mikuni) yg sy gna skrg..lps tu jarum sy ad asah sket utk bg tajam smula ujung bhgian jarum trsebut jd adakah mslh brpnca drpd 2prkara diats sprti yg sy jlskn..hrp bro dpt mmbntu skli lg mslh sy brknaan carb ni..skian

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya salam permotoran juga

      Alhamdulillah berhasil :)

      Ok,masalah tentang pakai mainjet lain adakah ada efeknya?

      Memang ada efeknya bro sekirannya ukuran (tinggi/rendah) mainjet tu berbeza dan satu lagi kita tak boleh berpandukan pada no mainjet tu..(kena tengok lubang ngan mata sendiri)

      Secara kasar apa yang perlu kita ejas bila karburator bobok pada rpm tertentu adalah;

      0-->6000rpm =pilot jet
      6000-->10000rpm =jarum
      10000-->12000rpm =mainjet

      *bergantung rpm yg dicapai motor tu

      langkahnya bro buka angin 1 setengah atau 2 dan rev..tengok kat mana problemnya,lepas tu ejas ikut panduan tu..

      Ok mohon dicuba bro dan terima kasih hadir ke blog ane :)

      Padam
  12. Salam abg pomen...sy ad moto ex5 high power keluaran first model...bru2 ni sy bru restore motor tu...clutch plate dh tukar masuk clutch plate 125 ori...spring kozi tanam 4 btg...mgkuk ori dh tibet sbb brgoyg...tp npe masih ad lg bunyi clutch yg begitu kuat...mohin pencerahan.

    BalasPadam
  13. Salam bang...npe moto ex5 high power saya bunyi clutch dia masih kuat...ap yg perlu diganti...mohon pencerahan

    BalasPadam
  14. Assalam tuan...apa punca yg buat motor x boeh hidup tanpa tarik chock dan mati bila kita pulas pendikit? Motor klx150...harap tuan dpt membantu sy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam
      Biasanya kalau jadi macam tu sebab angin karburator besar n jika nak pastikan tuan cuba tutup skru angin dalam satu pusingan

      Tapi lebih guna choke penjimatan minyak atau boleh jetting semula karb tu..

      Padam
  15. Assalamualaikum...mahu tanya ne msalah motor semput-yamaha lagenda e115m

    BalasPadam
  16. Salam.. Motor rs 150.. Ada bunyi ktik2 di bahagian fortrace kiri masa jalan tapi bila tarik clutch lama x der plak bunyi tu.. Hanya time masuk n jalan je bunyi tu dengar.. Makin laju makin cepat bunyi ikut kelajuan

    BalasPadam
  17. Assalam tuan.... Nk tanye... Kalau auto clutch dan plate clutch rosak...adakah ia boleh menjejaskan top speed moto? Sye gune kriss 110

    BalasPadam
  18. Assalam tuan.... Kalau auto clutch dan plate clutch rosak.... Adakah ia boleh menjejaskan top speed motor?sye gune moto kriss 110

    BalasPadam

Salam pembaca,

Silakan berkomentar dengan bijak untuk manfaat diri anda dan semua orang.komen yang ada unsur negatif dan tidak relevan dengan tajuk artikel terpaksa di alih keluar.maaf kerana kesulitan itu.
Jika ada sebarang pertanyaan lain sila lihat halaman 'contact saya'

Jika soalan anda sukar diterjemahkan dengan tulisan anda boleh hantar video kepada kami,baca link dibawah ini

https://www.baikimotor.com/2018/04/motor-ayam-channel-video-permotoran.html?m=1


Sekian,terima kasih.