Contact

Contact/Hubungi baikimotor.com



Assalamualaikum, salam pembaca blog belajar baiki motor sendiri--Cakap Pomen Motor.

Kami disini menitikberatkan hubungan yang baik dengan anda pembaca yang mencari info manfaat mudah-mudahan tersedia disini.Justeru itu untuk mengelakkan kekurangan info tentang motor yang tersedia atau belum tersedia disini maka kami sediakan halaman CONTACTS ini untuk membenarkan anda meminta dan mengajukan sesuatu untuk kami ketahui diruangan komen dibawah.

Anda juga boleh terus menghubungi kami melalui alamat yang diberikan dibawah.

Dengan itu kami berharap tiada kekesalan semasa anda berada disini.Selamat membaca.



Contact baikimotor.com



Group chat watsapp;

Geng Baiki Motor

22 ulasan:

Joe berkata...

Assalamualaikum ,

Saya berharap sangat kalau cik pomen boleh menunjukkan cara nak overhaul enjin EX5 secara penuh .Saya ingin sangat nak belajar overhaul enjin ex5

Mad Malaysia berkata...

Walaikumsalam,

Insyallah,akan diusahakan nanti..terima kasih krn kunjungi blog kami.

aiman syafiq berkata...

salam bos.saya baru beli rxz,tapi blok dia garing macam x cukup minyak rpm boleh naik sampai 7 jer.lebih dari tu jadi bobot.top speed boleh gie 90 je

Mad Malaysia berkata...

W'salam.

Cuba tukar cdi n koil plug.
Tukar 1 persatu.

MOHD FIKRI berkata...

Salam bang mad,,wave125 knpa cdi ska kcau?

Mad Malaysia berkata...

Abih ko nk buat mcmane fikri..komplain kt boon siew la..

Mad Malaysia berkata...

Boon siew saja nk suwoh laku die punya cdi kot..haha

lol berkata...

salam boss , saya nak tnya saya baru beli motor kriss mr1 xsmpai sebulan tapi cdi dah rosak , sy memang terkejut gila la bila pi kedai pomen pastu pomen ckap camtu. moto baru cdi rosak ni mmg slalu berlaku ka mcm mana eh

Mad Malaysia berkata...

W'salam.

Pada saya cdi(ori) ni susah rosak dan jarang berlaku pada masa yg singkat.

Alif Dzul berkata...

Assalamualaikum, sy pakai motor wave ultimo 125x, bunyi teppet sy agak kuat. Selain dari problem cearance valve tu, ada tak lg problem lain yg blh jd punca terhasilnya bunyi teppet tu ?

Repair Motor berkata...

W'salam


Selain tepet ada juga bunyi seakannya seperti timing chain longgar atau camshaft..Cuba en ketatkan tepet dulu..

Hairi berkata...

Salam.moto wave s 110 semalam petrol hampir hbis. Dia tersengut sengut smpai titisan terakhir.lepas isi minyak moto boleh hidup tapi masuk gear moto mati enjin... Apa masalah ya

Repair Motor berkata...

Walaikumsalam

Biasanya carb dah tersumbat..kena servis

Beliau berkata...

Salam cip moto sya rxz blok dah potong poin 200.piston rxk
Blok dah korek masalah sya..
Sya tak dpt cari set...ape mjet dan pjet..Yg perlu sya gune untuk dapat set yg betul cip...

Muhammad Hafizi Fakhrurazi berkata...

Salam permotoran bro..nk tnye sket..mslh carb bnjir n timing xrespon sblm ni dh pn dpt sy tgni dgn mnukar trs ke carb laen tp mslh skrg nk set plak..angin xngam..pulas trotel sparuh jd bobok..adekah sbb saiz mainjet bsr?ataupun sbb mainjet yg bkn utk carb trsbut..sbb sy guna mainjet nsr(keihin) kt carb tzm(mikuni) yg sy gna skrg..lps tu jarum sy ad asah sket utk bg tajam smula ujung bhgian jarum trsebut jd adakah mslh brpnca drpd 2prkara diats sprti yg sy jlskn..hrp bro dpt mmbntu skli lg mslh sy brknaan carb ni..skian

Repair Motor berkata...

Ya salam permotoran juga

Alhamdulillah berhasil :)

Ok,masalah tentang pakai mainjet lain adakah ada efeknya?

Memang ada efeknya bro sekirannya ukuran (tinggi/rendah) mainjet tu berbeza dan satu lagi kita tak boleh berpandukan pada no mainjet tu..(kena tengok lubang ngan mata sendiri)

Secara kasar apa yang perlu kita ejas bila karburator bobok pada rpm tertentu adalah;

0-->6000rpm =pilot jet
6000-->10000rpm =jarum
10000-->12000rpm =mainjet

*bergantung rpm yg dicapai motor tu

langkahnya bro buka angin 1 setengah atau 2 dan rev..tengok kat mana problemnya,lepas tu ejas ikut panduan tu..

Ok mohon dicuba bro dan terima kasih hadir ke blog ane :)

azizi alimi berkata...

Salam abg pomen...sy ad moto ex5 high power keluaran first model...bru2 ni sy bru restore motor tu...clutch plate dh tukar masuk clutch plate 125 ori...spring kozi tanam 4 btg...mgkuk ori dh tibet sbb brgoyg...tp npe masih ad lg bunyi clutch yg begitu kuat...mohin pencerahan.

azizi alimi berkata...

Salam bang...npe moto ex5 high power saya bunyi clutch dia masih kuat...ap yg perlu diganti...mohon pencerahan

hery hassan berkata...

Assalam tuan...apa punca yg buat motor x boeh hidup tanpa tarik chock dan mati bila kita pulas pendikit? Motor klx150...harap tuan dpt membantu sy..

Repair Motor berkata...

Walaikumsalam
Biasanya kalau jadi macam tu sebab angin karburator besar n jika nak pastikan tuan cuba tutup skru angin dalam satu pusingan

Tapi lebih guna choke penjimatan minyak atau boleh jetting semula karb tu..

Saiful Azhar berkata...

Assalamualaikum...mahu tanya ne msalah motor semput-yamaha lagenda e115m

ipin80 berkata...

Salam.. Motor rs 150.. Ada bunyi ktik2 di bahagian fortrace kiri masa jalan tapi bila tarik clutch lama x der plak bunyi tu.. Hanya time masuk n jalan je bunyi tu dengar.. Makin laju makin cepat bunyi ikut kelajuan