Set alat adjust Tappet motor – membuat Valve clearance

Gambar set spanar untuk adjust valve tappet motor

Menjual sepana adjust tappet motor cub

Tappet motor dah bunyi tapi macam mana nak adjust kalau tak ada alat dia? Jangan risau disini ada Set lengkap sepana adjust tappet motor yang sesuai untuk adjust tappet pelbagai jenis motor. Tidak susah lagi cari kerana anda boleh membelinya secara online di Shopee(kedai saya) https://shopee.com.my/product/209378505/3842844964/
3 dalam 1 ialah;
1. 8×9 spanner
2. feeler gauge/ valve clearance blade
3. Tappet spanner

Kegunaan untuk adjust tappet Ex5, Lagenda, Lc135 dll

Untuk tappet Honda C70, EX5 Dream/High Power/Baru, Yamaha Lagenda, Lc135, Y15, Modenas Kriss, Suzuki, scooter dan banyak lagi.

Mengapa saya recommend set spanar ini tidak perlu membeli jenis permanent valve adjuster ialah supaya anda boleh menggunakan ia pada banyak motor cub lama dan baru…
contoh satu motor guna nut tappet saiz 8 dan satu lagi pula pakai nut saiz 9. Jadi disini jikalau pakai permanent spanar tappet anda perlu beli 2 jenis. Oleh itu saya lebih syorkan beli spanar saiz 8×9 dengan tappet spanner untuk lebih jimat dan universal (kalau main banyak jenis enjin la)
Feeler guage pula khas untuk membuat valve clearance pada enjin motor kerana ukuran saiz blade lebih nipis berbanding keperluan kenderaan lain.
Pada set lengkap spanar ini feeler gauge nya memiliki saiz 0.02,0.3,0.5,0.6 – 1.00mm(17 mata pisau) bersesuaian untuk kelegaan tappet motor.

Cara guna sepana

Kepada yang belum tahu cara guna sepana tappet ini ikut langkah dibawah:

1.Buka penutup valve

2.Dapatkan marking Top

3.Longgarkan nut tappet dengan sepana 8/9

4.Pilih saiz mata Feeler guage yang betul

5.Pusing skru tappet sehingga bersentuhan feeler, guna sepana L

6.Pastikan feeler boleh disorong tarik

7.Guna sepana 8/9 sambil tahan skru tappet dengan L, ketatkan

8.Selesai

Kalau tappet masih berbunyi bermakna perlu guna mata pisau lebih nipis
Kalautak faham baca ini cara adjust tappet <—- baca di link ini
 
Ok itu saja pada review produk alatan mekanik pada kali ini. berminat kunjungi kedai saya – terima kasih support-






Set clutch motor Honda Ex5 Dream

clutch plate motor set

Set clutch untuk motor Honda EX5 dream
Kedai kami di Shopee

Menjual barangan untuk repair clutch motor Ex5 Dream

Saya sediakan set barangan untuk repair/baiki clutch untuk motor Honda EX5 Dream 100 disini. Terdapat 4 barang utama dalam pakej set clutch Honda Ex5 Dream ini – yang perlu ditukar apabila motor EX5 menghadapi menghadapi masalah clutch iaitu

1. Auto clutch housing
2. Auto shoe
3. Clutch plate
4. Spring clutch

Tanda-tanda clutch motor habis

Bagi yang belum tahu saya terangkan sikit tanda-tanda clutch motor dah habis ialah apabila motor semakin berat dan melemah terutamanya ketika mendaki bukit atau semasa muatan lebih…cukup terkesan sekali daripada biasa. Semasa seawal berjalan, diperah minyak enjin seakan ‘tidak terlepas’, meraung atau berjalan agak meleret. Bila ini terjadi, nampaknya inilah masa yang anda perlu untuk menukar clutch motor anda.

Baca lagi tentang clutch motor habis

Jadi untuk membaik pulihkan pada bahagian klac motor Honda EX5 Dream(sedikit berbeza dari model HIgh power) inilah barangannya.

3 daripada alat ganti ini adalah keluaran original Honda Thailand dan spring clutch sahaja saya recommend kan pakai spring racing. Dengan alat ganti berkualiti ini saya percaya pick up motor anda akan bertambah dan enjin kembali bertenaga. Dapatkan segera clutch original Honda Thai ini di kedai Shopee saya selagi stok masih ada.

karburator Wave 125 copy original review

 karburator wave 125 copy original
video di kedai Shopee kami disini
https://shopee.com.my/product/209378505/3341903111/

Salam,

Apa khabar anda follower Cakap Pomen Motor dan anda yang baru saja jejak kaki ke blog ini, harap sihat dan bersemangat terus dalam bidang permotoran kite. Hari ini tak ada isu dibincangkan cuma saya buat sikit review carburetor/karburator Wave 125 copy original mungkin anda mahu tahu sebelum membelinya samada ia berfungsi dengan baik atau tidak.

Ok, tanpa membuang masa terus saja kite review produk ini

Faham betul-betul ya Ini bukan carburetor original Honda Wave 125 tapi alatganti copy(tiruan). Apa maknanya disini ialah carburetor tiruan ini dibuat(copy) daripada yang original motor Wave 125. Ya nak beli yang ori/asli harga tentu mahal, jadi copy pun jadilah ya

karburator Wave 125 boleh pakai ke dekat Honda Ex5/c70/kriss anda?

Jadi saya sudah cuba pakai carburetor/karburator yang satu jenis ni, dicuba pada motor EX5 blok standard. Keputusan dia saya katakan…ya boleh pakai 
Bila rev enjin  ‘garing’ elok, setingan asal dia dengan enjin EX5 standard ni agak ‘lean’/plug putih. Pagi esok cuba hidupkan enjin masa enjin sejuk ni agak susah hidup. Jadi saya besarkan sedikit pilot jetnya dan masalah itu pun selesai

Kalau setting tak kena ada tak alat ganti karburator wave 125 ini

Komponen dalaman carburetor semua sama seperti original, boleh ditukar ganti mainjet,pilot jet, jarum dll dengan alat ganti asli kalau rasa kurang berpuas hati dengan setting dia. Ya, sebelum ini sudah pernah cuba karburator wave 125 murah wave tapi malangnya tiada alat ganti di jual.

Carburetor copy Honda Wave ini saya bagi 3 bintang daripada 5 dari segi kualiti dibandingkan dengan ori punya. Dan jika dibandingkan dengan aspek harga prestasi carburetor itu sendiri adalah mengkagumkan saya bagi 5 bintang…ya selepas diubah setting dia.

Jika berminat bolehlah dapatkan carburetor Honda Wave125 yamg serupa seperti saya review ini dikedai Shopee saya disini … yang beli saya ucap terima kasih kerana support…salam jumpa lagi

Video- Honda C70 masuk barang 110 je

Admin saja nak share kerja bengkel admin hari ni, sekadar merehatkan telinga mendengar bunyi enjin motor kapcai yang ambil masa lebih kurang 3 minggu untuk disiapkan. Lama juga tu yaa.. Hehe
Terima kasih pada empunya kerana bersabar. 
Gambar honda cub c70
Honda cub c70
Setelah 3 minggu hadapi cabaran dan rintangan, pening kepala segala hal kini Honda C70 “convert” enjin ke 110cc(kecik lagi tuuu) mula dihidupkan enjin. Mari dengar suaranya yang merdu
Video 
Motor C70 ni bukan untuk mencari kelajuan tujuan utamanya, hanya sekadar untuk sedap naik, buat pergi kedai… Tu yang masuk barang Honda 110 class 1 tu.. Hehe. Sekarang boleh lah tidur dengan tenang, kerja dah siap, esok fikir nak setting plak huhu, selamat malam…

Karburator Mikuni Rxz 135 ori kedai

Gambar ciri-ciri karburator Rxz ori

Salam- bro kalau nk tukar karburator baik beli yang original. Sebabnya karburator ni ialah satu alat suapan bahanapi untuk enjin motor dan ia amatlah sensitif dan kritikal. Barangan tiruan amatlah murah tapi jujur saya cakap dari pengalaman saya sebagai mekanik motor ia adalah amat merugikan dikemudian hari,silap-silap bro terpaksa beli karburator baru lagi.

Gambar karburator baru Rxz
Gambar sisi kanan karburator Rxz
Gambar sisi kiri karburator Rxz

Karburator Rxz 135 original

Gambar karburator Rxz pada motor 125z

Kebiasannya yang pakai motor Yamaha 125z, karburator Rxz adalah pilihan klasik untuk motor mereka. Kelebihannya berbanding karburator motor lain ialah ia mudah untuk dipasang terus pada 125z(sedikit pengubahsuian pada cable minyak) dan juga ia mudah untuk di setting.

Hari karburator Rxz 135 ori kedai ini dijual pada harga RM250 seunit. Perhatikan ciri-ciri karburator ori ini pada gambar yang saya kongsikan. Jadi bro kalau berkenan dihati dengan untuk membeli karburator baru Rxz yang tidak ada masalah,terbaik bolehlah hubungi MarmanWorkshop hari ini.Sekian terima kasih.