Close sidebar

motor tak mahu hidup

Motor tak boleh start ke takbleh hidup

Salam.Saya nak bantu anda dalam masalah ini tapi saya nak betul faham dulu masalah motor anda hadapi sekarang ini. Motor tak boleh start ke tak boleh hidup, persoalan membawa 2 makna berbeza disini bagi mekanik. Saya bagi beberapa contoh di bawah Tak boleh start sebab penyetat tak berfungsi Penyetat kaki keras Penyetat kaki lus Penyetat …

Motor tak boleh start ke takbleh hidup Read More »

Punca motor tak mahu hidup pada pelbagai situasi

Masalah motor tak mahu hidup disebabkan oleh 3 perkara seperti habis minyak, tak ada api atau kerosakan pada sistem dalam enjin itu Bila motor tak mahu hidup antara perkara dibawah ini mungkin telah menimpa anda. Secara teorinya untuk menghidupkan enjin ialah anda perlukan pastikan ada minyak petrol dan ada api(ignition) Jika kedua-kedua anda pasti benar …

Punca motor tak mahu hidup pada pelbagai situasi Read More »

Motor tak mau hidup sebab lama simpan

Punca motor tak mahu hidup dan cara mengatasinya Salam,sungguh memenatkan engkol start berkali-kali tapi tetap motor tak mau hidup.Kalau motor matic (automatic) sampai habis battery lah jawabnya tetap tak mahu hidup jugak.Jadi bagaimana cara untuk menghidupkan motor khasnya motor yang sudah lama tersimpan dihadapan rumah tu. Baik,saya cuba terangkan satu persatu caranya baik motor gear …

Motor tak mau hidup sebab lama simpan Read More »

Motor tak mahu hidup pertama kali

Masalah motor tak mahu hidup kali pertama Rileks dulu,memang penat kalau motor tak mahu hidup ni..selepas baca nanti boleh cuba lagi ‘start’ motor tu tengok boleh hidup ke tak. Ini adalah berkenaan masalah motor tiba-tiba tak hidup buat pertama kali ya,maksudnya semalam motor ok saja,senang saja hidup dan tiba-tiba saja dia meragam hari ini. Hal …

Motor tak mahu hidup pertama kali Read More »

Motosikal mati secara tiba-tiba

┬ámotor mati secara tiba-tiba/mendadak di tengah jalan apakah punca dan apa yang perlu dilakukan.. Sedang anda menunggang,secara tiba-tiba motor mati sendiri ditengah jalan..highway yang panjang dan tak sanggup untuk menolak..tapi pada masa yang sangat suntuk dan anda mahu cepat terpaksa juga menolak ke bengkel motor.. Tapi tunggu! sebelum ditolak motosikal sedara/sedari ke bengkel motor yang …

Motosikal mati secara tiba-tiba Read More »

You cannot copy content of this page