modifikasi motor Honda EX5 tukar karburator ja

Video durasi 6 minit lebih

Pada bab 3 belajar menukar karburator motor EX5 dengan kab Wave125 kita pakai tajuk modifikasi motor Honda EX5 supaya blog ini mencapai lebih banyak pembaca. Video ini tidak ditanyangkan secara public di Youtube hanya boleh tonton melalui blog ini sahaja.

Didalam video di atas saya menunjukkan bahagian akhir memasang karburator ini.

Kandungan:

  1. Ikat skru
  2. Test minyak petrol masuk
  3. Start enjin

modifikasi Honda EX5 tukar karburator saja boleh laju ke?

Jangan salah faham ya abang kita disini adalah untuk belajar asas mekanik motor untuk tujuan “cari makan” esok-esok boleh jadi mekanik, tak fokus modifikasi motor bagi laju, itu sendiri punya mahu kena cari sendiri.

Berbalik pada soalan boleh buat laju ke motor tukar karburator saja. Jawapannya..laju sikit ja kalau pandai ejas minyak lagi jimat daripada karburator standard. dan pick up bertambah sikit, nak cantik adjust sprocket sekali.

Selesai sudah pelajaran bab tukar pasang karburator motor

Selesai sudah pelajaran dalam bab tukar pasang karburator motor Honda EX5 pada kali ini. Saya syorkan anda praktik sendiri dirumah, tengok saja tak pandai bang..

Ya untuk membuat praktikal anda kena beli satu karburator baru Honda Wave 125 baru <<— dikedai Shopee saya ada kalau nak beli. Itu pun kalau nak support kami baikimotor.com, tak paksa pun.

Ok harap anda berjaya buat kerja modifikasi motor Honda EX5 100cc dengan menukar dengan sebiji karburator lain padanya…modified la tu namanya ya 😛 jumpa lagi.

Menukar karburator motor Honda EX5 Dream dengan Wave125 siri 1

 

cara menukar karburator Honda ex5 dream

 

Cara membuka karburator motor Honda EX5 Dream

 
Salam. Sudah lama Cakap Pomen Motor rehat dari tutorial hal-hal belajar mekanik motor, jadi hari ini kita warm up dulu dengan pembelajaran terbaru iaitu cara menukar karburator Honda Ex5 100 Dream. Tutorial lengkap dengan video ini adalah bersiri. Hal yang akan anda pelajari ialah aturan cara membuka dan memasang karburetor motor Ex5, ops! Maaf sebenarnya ialah memasang karburatorHonda Wave 125 pada motor EX5, itu lebih tepat. Ini saya rasa lebih memberikan cabaran sedikit dan keseronokan membabitkan sedikit modifikasi.
 
OK untuk siri pertama ini kita pelajari dahulu cara membukanya terlebih dahulu. Disyorkan untuk lebih faham bolehlah terus dipraktikan kalau anda sememangnya ada sebiji motor Ex5 dirumah. Baca,tonton video dan praktik ini akan membuatkan anda lebih cepat pandai. Tapi tunggu sehingga semua siri pembelajaran ini selesai ya. Sebelum tu pastikan dah tahu cara carburetor berfungsi << dulu
 
Langkah pertama membuka karburator/carburetor motor Honda ini ialah dengan menyediakan alatan atau sepana mekanik yang bersesuaian dengan aktiviti kita ini iaitu untuk membuka ‘cover putih’ dan skru karburator Ex5 ini.
 
Bagi motor EX5 standard skru cover putih seperti anda lihat dibuka dengan spanar seperti di bawah:
1.Sepana saiz 10mm ring/common
2.Sepana T 10
3.Screwdriver Slot(leper)
 
Setelah selesai cover body dibuka bersedialah untuk membuka karburator dengan sepana:
1.Sepanar 8mm ring
2.Screwdriver Phillips(bunga)
3.Playar Ragum/muncung tirus
4.Screwdriver leper [email protected] setting
 
Langkah-langkah yang perlu dibuat adalah seperti dalam video tutorial dibawah
 
 
 

Video langkah membuka karburator EX5/Wave 125

 
Saya telah siapkan satu video 1 daripada 3 untuk tajuk menukar karburator Honda Ex5 ini. Apa yang perlu dititikberatkan semasa membuat kerja ialah penggunaan spanar yang tepat dengan cara yang betul. Jika skru rosak pasti mendatangkan masalah lain pula. Buat dengan berhati-hati dan perlahan-lahan, tak perlu tergesa-gesa, enjoy membuat kerja and aitu saja. Ok, tutorial akan bersambung pada siri kedua pula jika tersedia link ini cara memasang karburator Wave 125
 
 
 
 
Video durasi 3 minit lebih

karburator Ts 125 original video review

gambar karburator ts 125 original

Karburator Ts 125 adalah satu jenis karburator motor yang cukup popular diguna pakai dikalangan kaki modifikasi motor cub 4-stroke. Motosikal seperti Honda cub, ex5, lagenda, kriss atau Yamaha lagenda, lc dan lain-lain cukup sesuai dan serasi dengan karburator motor dari Mikuni ini.

Sebab ia cukup diminati ialah kerana ia mudah dipasang, ditala/setting, oleh itu ia sering menjadi pilihan mereka berkenaan. Tapi pastikan anda beli yang original

karburator ts original kedai

Memandangkan asalnya karburator ini adalah milik motosikal Suzuki Ts 125 keluaran lama jadi untuk mendapatkan karburator 100% original motor tidak mungkin diperolehi lagi tetapi kita boleh lagi mendapatkan original Ts aftermarket dimana-mana kedai sparepart.

Iya… yang original adalah yang terbaik kerana sering kali karburator ‘murah’ mendatangkan masalah tiada timing, susah setting dan sebagainya

spesifikasi karburator ts

Membezakan yang original dengan tiruan adalah ciri-ciri pembuatan dan perfoma nya bila kita pasang pada motor. Tak ada masalah timing tak lekat, anda boleh setting ke tahap maksima.
 
video
https://youtu.be/XOgkjnuMF5Y
 

Oleh itu di sini ade sedikit review melalui rakaman video mengenai spesifikasi karburator Ts 125 original kedai yang saya buat untuk anda. Jika berminat untuk membeli boleh hubungi saya atau boleh juga beli disini harini… terima kasih salam jumpa lagi

Intake hose Carburetor motor Yamaha Virago 250 Shopee review

Review belian alat ganti motor murah dari Shopee,adakah ia berpatutan?

Gambar hose carburetor virago 250

Kemajuan dunia shopping online seperti marketplace Shopee,Lazada hari ini tampak memberi manfaat besar kepada kita. Impaknya juga terus kepada perkembangan pesat dunia permotoran. Tiada kesulitan seperti dulu lagi, sparepart rare motor anda mungkin sedang berada di Brazil yang kini bersedia untuk dibeli dengan hujung jari sahaja tanpa perlu menunggu berbulan lamanya untuk kapal dari Japan sampai 😀

Dalam proses membaik pulih semula motor Virago Intake hose carburetor yang asal sudah pecah perlu digantikan dengan yang baru. Usaha mencari yang original di kedai sparepart berdekatan dilakukan terlebih dahulu, malangnya gagal jadi dengan perasaan sedikit curiga admin secara tidak langsung telah membelinya secara online di Shopee pada baru-baru ini


Gambar motor Yamaha virago 250cc
Virago 250

 

 Carburetor Interface Rubber Adapter for Yamaha XV250 Virago 250

Gambar air intake baru

Dalam masa 4 hari setelah di oder akhirnya barang tersembunyi dari Hong Kong ini pun sampai. Memang cepat sungguh servis cayalah kepada penjualnya yang buat kerja dengan pantas sekali.

Jadi bukalah bungkusan kurier J&T itu dan barang dijual benar sama macam gambar.

Lanjut, saya membuat sedikit pemeriksaan speksifikasi hose ini sebelum memasang ke motor. Sebenarnya intake hose/carburetor Interface Rubber Adapter adalah untuk kegunaan bersama beberapa motor brand sperti Yamaha XV250 dan Virago 250

Hasilnya boleh dilihat pada gambar di bawah:

Gambar ukuran diameter intake hose carburetor virago

Seperti yang anda lihat ukuran diameter intake tidak sama dengan yang asal, telah lari beberapa mm

Kesimpulan: Boleh pakai ke tak?

Cantik takda la cantik sangat mutu pembuatanya tapi boleh digunakan untuk sekadar untuk hidupkan motor yang telah sekian lama tersadai tu. Harga pun murah, cepat sampai jadi rasanya produk ini berpatutan lah, masih boleh pakai walaupun tak baik sangat kualitinya(sementara menemui alat ganti tulen)

Jadi kepada anda yang mencari carburetor intake hose Yamaha Virago 250 jangan segan silu untuk cuba beli di Shopee…eh!  Silap saya beli di Lazada la kerana seller disana jual barang ini dengan harga lebih rendah dari Shopee pada tarikh hari ini.

Review Carburetor Honda Wave125 original berbeza dengan tiruan

Salam, baikimotor.com share skit khas untuk pembaca blog ini sahaja sebuah video review perbezaan carburetor original Honda wave125 sama carburetor tiruan. Semoga dapat memberi manfaat terutamanya kalau mahu beli carburetor baru wave 125 ni.

Ini bukan artikel untuk menggerunkan pembaca tapi sekadar mahu tunjuk kelebihan menggunakan carburetor motor jenama ori/asli dari pengeluar berbanding yang tiruan. Tiruan pun boleh pakai tak lah secantik yang ori, kebanyakkan efek menggunakan carburetor tiruan ni enjin pandai mati sendiri bila tunggu trafik light contohnya, macam carburetor rosak padahal yang baru. Kadang boleh dapat yang ok tapi tengok nasib la kann…

Walaupun harga mahal 2 kali ganda antara keduanya tapi
Carburetor original wave 125 ni betul-betul timing cantik, sekali pasang saja tak perlu buka banyak kali setting mainjet pilot jet.

Kalau tonton video ni anda boleh melihat ciri-ciri perbezaan carburetor ori wave dengan tiruan ni. Sendiri lihat ye

Video

Update artikel terbaru: review carburetor wave copy ori