Tayar tubeless saiz 60/80-17 untuk motor rempit

Tayar tubeless saiz 60/80-17

Salam. Sebelum ini tayar Mackenzie 70/90-17,80-90-17 saya dah perkenalkan, minggu ini saya tambah lagi stok, tayar tubeless saiz 60/80-17  khas untuk mat rempit. Variasi tayar yang paling [email protected] sotong dari Jenama Mackenzie. Haa siapa yang nak tayar ringan, nak laju ini tayar yang sesuai untuk motor anda.

Tayar tubeless murah dan berkualiti

Tayar murah tubeless(tanpa tiub) bunga Diamond dengan kualiti tidak mengecewakan berbanding pesaing seperti Maxxis yang juga buatan Vietnam. Mutu pengeluaran tayar MacKenzie Stinger ini juga mematuhi pengsijilan Iso 9001 2015.

Yaa bang sekarang ini banyak barang motor buatan Vietnam memasuki pasaran kita kerana kilang-kilang sparepart banyak “parking” kat sana. Bukan lagi barangan “low-class”.

Harga Tayar saiz 60/80-17

Harga tayar tubeless saiz 60/80-17 ini pada hari ini dibuka RM43/unit. Free shipping untuk belian atas RM15 dan voucher RM5 boleh diklaim sehingga hujung bulan September 2020.

Tayar semua tayar baru untuk pasaran 2020, untuk tahun depan 2021 atau 2022 kami order yang baru lagi.

Tayar motor tubeless Shopee

Seperti saya maklum pada post saya yang lepas kedai Shopee kami telah dibuka untuk memudahkan anda membeli sparepart motor secara online dengan saya. Jadi jika anda ingin mencuba tayar 60/80-17 tubeless Jenama Mackenzie bolehlah beli di Shopimad sekarang. Stok masih tersedia, jangan ketinggalan dan terima kasih support blog ini. Jumpa lagi dengan stok baru pula. Wassalam.

Tayar motor tubeless bunga Diamond, Mackenzie setaraf Maxxis

gambar tayar motor Makenzie bunga Maxxis Diamond 80/90-17

Jenama baru tayar motor tubeless jenama Mackenzie untuk rim 17

Akhir-akhir ini tayar jenama Maxxis begitu popular diguna pakai oleh ramai penggguna motor cub bawah 150cc. Jujur cakap seawal kemunculannya dulu ia adalah diantara jenama tayar motor paling murah dikira low grade. Yang kaki ‘main lap’ pada masa tu tak pakai tayar ni, pakai jenama Brigestone Battlex, Dunlop TT500 dan Pirelli Dragon. Jadi, berbalik pada Maxxis yelah kan jenama baru belum popular tak mungkin nak ‘up’ harga terus.

Saya kira dalam 10 tahun kemudian atau lebih jenama Maxxis kian popular terutama sekali dengan design bunga Diamond nya dan sehingga banyak pula  jenama tayar lain terikut dengan rekaan bunga Diaamond juga.Terkini jenama baru pula muncul iaitu Mackenzie bunga Diamond juga menjadi taruhan.

Gambar tayar motosikal tanpa tiub

Tayar motosikal Mackenzie Diamond 70/90-17, 80/90-17

Cerita sebenarnya disini ialah saya nak memperkenalkan jenama baru tayar tubeless/tanpa tiub untuk motor cub iaitu Mackenzie. Saya melihat jenama ini satu pilihan untuk diguna pakai pada motor anda

Kenapa? kerana ianya lebih murah dari tayar Maxxis. Kalau harga tayar Maxxis 80/90-17 boleh dibeli sekitar RM68-75 sebiji secara online di Shopee manakala Mackenzie pula dijual semurah RM49 untuk tayar tubeless 80/90-17(tayar belakang).

Yang kedua design/rekaan corak bunga Diamond Mackenzie dilihat hampir 100% menyerupai Maxxis. Ada setengah pengguna suka akan design yang cantik ini tapi ada juga merungut yang bunga Diamond agak ‘membuang’ ketika di selekoh. Yang pasti cuba dulu baru tahu sebab apa orang ramai beli dan guna tayar motosikal jenis ini.

Faktor ketiga dan terakhir kenapa bayar lebih untuk produk yang kualitinya dikira setaraf. Maxxis buatan Vietnam(Indonesia pun ada) dan Mackenzie pun buatan Vietnam. Dua-dua bunga Diamond.

gambar tayar jenama baru tubeless 70/90-17

Mana anda boleh beli tayar ini?

Ya, oleh kerana saya melihat tak ada melebihi mana-mana pihak dari segi kualiti pembuatan jadi saya memilih tayar paling murah dimasukkan sebagai stok dan juga untuk dipromosikan kepada anda. Jika anda berminat untuk menjadi orang yang terawal mencuba tayar tubeless rim 17 jenama Mackenzie boleh la dapatkan di kedai Shopee saya di alamat ini https://shopee.com.my/product/209378505/5242957175/

terima kasih support Baikimotor.com, salam jumpa lagi

Set clutch motor Honda Ex5 Dream

clutch plate motor set

Set clutch untuk motor Honda EX5 dream
Kedai kami di Shopee

Menjual barangan untuk repair clutch motor Ex5 Dream

Saya sediakan set barangan untuk repair/baiki clutch untuk motor Honda EX5 Dream 100 disini. Terdapat 4 barang utama dalam pakej set clutch Honda Ex5 Dream ini – yang perlu ditukar apabila motor EX5 menghadapi menghadapi masalah clutch iaitu

1. Auto clutch housing
2. Auto shoe
3. Clutch plate
4. Spring clutch

Tanda-tanda clutch motor habis

Bagi yang belum tahu saya terangkan sikit tanda-tanda clutch motor dah habis ialah apabila motor semakin berat dan melemah terutamanya ketika mendaki bukit atau semasa muatan lebih…cukup terkesan sekali daripada biasa. Semasa seawal berjalan, diperah minyak enjin seakan ‘tidak terlepas’, meraung atau berjalan agak meleret. Bila ini terjadi, nampaknya inilah masa yang anda perlu untuk menukar clutch motor anda.

Baca lagi tentang clutch motor habis

Jadi untuk membaik pulihkan pada bahagian klac motor Honda EX5 Dream(sedikit berbeza dari model HIgh power) inilah barangannya.

3 daripada alat ganti ini adalah keluaran original Honda Thailand dan spring clutch sahaja saya recommend kan pakai spring racing. Dengan alat ganti berkualiti ini saya percaya pick up motor anda akan bertambah dan enjin kembali bertenaga. Dapatkan segera clutch original Honda Thai ini di kedai Shopee saya selagi stok masih ada.

Auto Clutch Assy Honda EX5 Power

Gambar auto clutch assy original Honda Thailand untuk motor ex5 power
Ori Thailand
Gambar alat ganti auto klac Honda EX5 power
Biasa

2 jenis auto clutch EX5 power

salam,

Minggu ni saya buat masuk auto clutch assy untuk motor Honda EX5 high Power/(lama) 100cc di kedai online Shopee saya. Ada dua jenis pilihan boleh dibeli iaitu original Honda Thailand dan satu lagi alat ganti copy ori. Bagi yang motor Ex5 power dia perlu tukar clutch tu boleh dapatkan alat ganti ini di kedai online kami

Saya ada pernah review mengenai auto clutch High power ini pada artikel lepas, boleh jengok lihat. Yang biasa boleh guna juga bosku tak ada masalah tapi kalau nak main lasak baik pakai auto klac original Honda. Boleh check harga di kedai Shopee Kami disini – https://shopee.com.my/product/209378505/7742121607/

karburator Wave 125 copy original review

 karburator wave 125 copy original
video di kedai Shopee kami disini
https://shopee.com.my/product/209378505/3341903111/

Salam,

Apa khabar anda follower Cakap Pomen Motor dan anda yang baru saja jejak kaki ke blog ini, harap sihat dan bersemangat terus dalam bidang permotoran kite. Hari ini tak ada isu dibincangkan cuma saya buat sikit review carburetor/karburator Wave 125 copy original mungkin anda mahu tahu sebelum membelinya samada ia berfungsi dengan baik atau tidak.

Ok, tanpa membuang masa terus saja kite review produk ini

Faham betul-betul ya Ini bukan carburetor original Honda Wave 125 tapi alatganti copy(tiruan). Apa maknanya disini ialah carburetor tiruan ini dibuat(copy) daripada yang original motor Wave 125. Ya nak beli yang ori/asli harga tentu mahal, jadi copy pun jadilah ya

karburator Wave 125 boleh pakai ke dekat Honda Ex5/c70/kriss anda?

Jadi saya sudah cuba pakai carburetor/karburator yang satu jenis ni, dicuba pada motor EX5 blok standard. Keputusan dia saya katakan…ya boleh pakai 
Bila rev enjin  ‘garing’ elok, setingan asal dia dengan enjin EX5 standard ni agak ‘lean’/plug putih. Pagi esok cuba hidupkan enjin masa enjin sejuk ni agak susah hidup. Jadi saya besarkan sedikit pilot jetnya dan masalah itu pun selesai

Kalau setting tak kena ada tak alat ganti karburator wave 125 ini

Komponen dalaman carburetor semua sama seperti original, boleh ditukar ganti mainjet,pilot jet, jarum dll dengan alat ganti asli kalau rasa kurang berpuas hati dengan setting dia. Ya, sebelum ini sudah pernah cuba karburator wave 125 murah wave tapi malangnya tiada alat ganti di jual.

Carburetor copy Honda Wave ini saya bagi 3 bintang daripada 5 dari segi kualiti dibandingkan dengan ori punya. Dan jika dibandingkan dengan aspek harga prestasi carburetor itu sendiri adalah mengkagumkan saya bagi 5 bintang…ya selepas diubah setting dia.

Jika berminat bolehlah dapatkan carburetor Honda Wave125 yamg serupa seperti saya review ini dikedai Shopee saya disini … yang beli saya ucap terima kasih kerana support…salam jumpa lagi