madmalaysia

Spark plug motor jadi hitam baca erti kod nya dulu

   Punca spark plug motor menjadi hitam disebabkan beberapa perkara terutama sekali ada berlaku kerosakan, kegagalan berfungsi pada komponen enjin itu sendiri bukan masalah jenis spark plug tidak sesuai   Contoh pada motor 4 lejang bila berlaku kerosakan pada ring piston, valve dan pada enjin 2 lejang pula bila oil seal crankshaft bocor sebagai tambahan.Karburator …

Spark plug motor jadi hitam baca erti kod nya dulu Read More »

Menukar karburator motor Honda EX5 Dream dengan Wave125 siri 1

Cara membuka karburator Honda EX5 Dream Salam. Sudah lama Cakap Pomen Motor rehat dari tutorial hal-hal belajar mekanik motor, jadi hari ini kita warm up dulu dengan pembelajaran terbaru iaitu cara menukar karburator Honda Ex5 100 Dream. Tutorial lengkap dengan video ini adalah bersiri. Hal yang akan anda pelajari ialah aturan cara membuka dan memasang …

Menukar karburator motor Honda EX5 Dream dengan Wave125 siri 1 Read More »

Tayar motor tubeless bunga Diamond, Mackenzie setaraf Maxxis

Jenama baru tayar motor tubeless jenama Mackenzie untuk rim 17  Akhir-akhir ini tayar jenama Maxxis begitu popular diguna pakai oleh ramai penggguna motor cub bawah 150cc. Jujur cakap seawal kemunculannya dulu ia adalah diantara jenama tayar motor paling murah dikira low grade. Yang kaki ‘main lap’ pada masa tu tak pakai tayar ni, pakai jenama …

Tayar motor tubeless bunga Diamond, Mackenzie setaraf Maxxis Read More »

Set alat adjust Tappet motor – membuat Valve clearance

Menjual sepana adjust tappet motor cub Tappet motor dah bunyi tapi macam mana nak adjust kalau tak ada alat dia? Jangan risau disini ada Set lengkap sepana adjust tappet motor yang sesuai untuk adjust tappet pelbagai jenis motor. Tidak susah lagi cari kerana anda boleh membelinya secara online di Shopee(kedai saya) https://shopee.com.my/product/209378505/3842844964/ 3 dalam 1 …

Set alat adjust Tappet motor – membuat Valve clearance Read More »

Set clutch untuk motor Honda Ex5 Dream

Kedai kami di Shopee Menjual barangan untuk repair clutch motor Ex5 Dream  Saya sediakan set barangan untuk repair/baiki clutch untuk motor Honda EX5 Dream 100 disini. Terdapat 4 barang utama yang perlu ditukar apabila motor EX5 menghadapi menghadapi masalah clutch iaitu 1. Auto clutch housing2. Auto shoe3. Clutch plate4. Spring clutch Tanda-tanda clutch motor habis …

Set clutch untuk motor Honda Ex5 Dream Read More »

karburator Wave 125 copy original review

video di kedai Shopee kami disini https://shopee.com.my/product/209378505/3341903111/ Salam, Apa khabar anda follower Cakap Pomen Motor dan anda yang baru saja jejak kaki ke blog ini, harap sihat dan bersemangat terus dalam bidang permotoran kite. Hari ini tak ada isu dibincangkan cuma saya buat sikit review carburetor/karburator Wave 125 copy original mungkin anda mahu tahu sebelum …

karburator Wave 125 copy original review Read More »

Marmanworkshop Shopee Online store jual alatganti motor kini dibuka

Assalamualaikumsalam permotoran Sukacitanya ingin memberitahu anda bahwa kini kedai, store online Marmanworkshop kini dibuka di Shopee. Kepada anda ingin support blog CAKAP POMEN MOTOR bolehlah dengan cara membeli produk jualan kami di Shopee, memanglah harga barangan seperti alatganti motor, spanar mekanik yang kami jual tidak setanding seller kilang/kedai besar yang monopoli di shopee, membayar lebih …

Marmanworkshop Shopee Online store jual alatganti motor kini dibuka Read More »

Video review karburator Ts 125 original untuk motor cub

Karburator Ts 125 adalah satu jenis karburator motor yang cukup popular diguna pakai dikalangan kaki modifikasi motor cub 4-stroke. Motosikal seperti Honda cub, ex5, lagenda, kriss atau Yamaha lagenda, lc dan lain-lain cukup sesuai dan serasi dengan karburator motor dari Mikuni ini. Mudah dipasang, ditala/setting, oleh itu ia sering menjadi pilihan mereka berkenaan karburator ts …

Video review karburator Ts 125 original untuk motor cub Read More »

Cara pam angin tayar motor kereta di stesen minyak

Belajar menggunakan pam angin di stesen minyak Sambungan catatan mengenai isian angin tayar motor kali ini CPM akan memberitahu para newbie bagaimana cara nak pam tayar motor sendiri di stesen minyak. Hal pertama yang perlu tahu bila tayar motor kempis ialah berapa jumlah angin perlu diisi pada tayar itu(berpandukan apa yang disyorkan oleh pengeluar untuk …

Cara pam angin tayar motor kereta di stesen minyak Read More »