Minyak meleleh kat tayar depan motor

Gambar fork motor

Bahaya Minyak meleleh kat tayar depan motor dan puncanya


Serabut kepala tengok minyak meleleh turun kat tayar depan motor anda? Tak tahu minyak keluar dari mana? Hari ini CKP nak bagitau masalah motor anda itu.Saudara minyak yang meleleh kat tayar motor melalui tiang 2 batang yang namanya batang Fork tu adalah minyak berasal dari dalam Fork itu sendiri. Minyak Fork ni amat bahaya saudara kalau keluar dengan banyak kerana apabila ia terkena tayar motor ia boleh mengakibatkan kegelinciran ketika motor dalam selekoh(tang corner) dan satu lagi jika terkena pump brek depan maka ia akan mengakibatkan masalah brek tak makan dan kedua-dua kejadian ini akan datang secara tiba-tiba,malang tak berbau..:(

Punca fork bocor


Jadi masalahnya datang dari Fork motor bocor.kita lihat di bawah ini komponen yang terdapat di dalam Fork motor cub.

Gambar komponen fork motor

Gambar oil seal fork
Fork Oil Seal




fork ini berkerja secara turun naik setiap masa untuk menyerap hentakan pada bahagian hadapan motor(suspensis hadapan)  semasa perjalanan dan ia perlukan pelincir(minyak fork) untuk terus kekal berfungsi dengan baik.
Minyak fork di seal-kan dengan Oil Seal Fork supaya tiada kebocoran berlaku.

Jadi saudara,punca sebenar minyak meleleh kat tayar atau rim motor anda tu ialah kerana oil seal fork rosak.Untuk mengatasinya maka anda perlulah  ganti oil seal fork baru yang yang berupa getah bulat seperti dalam gambar yang ditunjukkan diatas.Kos buat ni tak mahal suadara dalam sekitar 15-25 sebelah batang Fork.OK,maka sekianlah info pengguna motor Kali ini tentang minyak fork motor bocor.assalamualaikum.

Tiada ulasan: