Halaman

Punca Penyetat motor ngelosTendang tak melekat,kosong terus engkol ngelos  sampai kebawah 

Cara untuk menghidupkan enjin motor kita perlu menggunakan penyetat atau dipanggil  penghidup atau engkol atau stater.Ada pula motor menyediakan dua kaedah penyetat iaitu penyetat kaki dan penyetat elektrik.contohnya banyak terlihat pada jenis motor skuter. Pada saya penggunaan dual penyetat pada motosikal membuatkan kita senang,lebih-lebih lagi bagi golongan emas juga bagi yang kurang upaya.Penyediaan stater elektrik dapat menyelesaikan masalah penyetat keras yang selalu di complaint oleh pengguna.Tapi ada satu masalah lagi pada penggunaan penyetat kaki.

gambar penyetat kaki

Penyetat kaki motor ngelos


Ngelos bermaksud gelincir atau biasa kita sebut penyetat lus.Sekarang mungkin anda  sedang menghadapi  masalah ini.Tentu amat susah untuk  hidupkan  motor anda pada waktu enjin sejuk terutamanya. Mungkin tendang sampai 10 kali pun masih motor tak mahu hidup.Tendang tak melekat,kosong terus engkol ngelos  sampai kebawah.Ini sebenar adalah ber-punca daripada masalah pada clutch.Cara untuk mengatasi masalah penyetat ngelos ini ialah menukar clutch baru.Tapi sebelum tu, boleh cuba ejas clutch motor anda terlebih dahulu.Jika setelah direndahkan clutch, penyetat masih ngelos maka bolehlah dikuti langkah selanjutnya.Perhatian! Ini berlainan dengan masalah benang tret starter kick rosak.

sponsored links
Selamat datang ke blog peribadi saya khusus untuk anda yang minat belajar mekanik motosikal,belajar mekanik secara online.Belajar asas mekanik motor dari mula melalui pemahaman mudah..terus ke sini untuk bermula..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam pembaca,

Silakan berkomentar dengan bijak untuk manfaat diri anda dan semua orang.komen yang ada unsur negatif dan tidak relevan dengan tajuk artikel terpaksa di alih keluar.maaf kerana kesulitan itu.
Jika ada sebarang pertanyaan lain sila lihat halaman 'contact saya'

Jika soalan anda sukar diterjemahkan dengan tulisan anda boleh hantar video kepada kami,baca link dibawah ini

https://www.baikimotor.com/2018/04/motor-ayam-channel-video-permotoran.html?m=1


Sekian,terima kasih.