Tukar mentol lampu motor depan belakang



Kita telah melepasi bab 3 belajar baiki motor iaitu cara cat motor kini bermula pula bab 4 dengan tajuk


Cara Tukar mentol lampu motor Honda ex5 depan belakang


Belajar lagi perkara asas dalam kerja mekanik motor iaitu cara tukar mentol lampu motor ex5.Oleh kerana perkara ini agak 'simple' jadi saya bawakan kepada anda dalam bentuk sketsa.Ok,mari kita perlajari cara menukar mentol lampu untuk gantikan mentol mati atau yang dah bakar tu.

Taukey: ' pomen kau tukar mentol lampu  motor ex5 tu depan belakang boleh?'

Pomen:' macamana cara tukar mentol chief?'

Taukey:' begini teknik dia..nak tukar lampu depan kau ambil skru driver dan kau buka 2 biji skru tepi lampu tu.hah,buka dulu aku nak tengok'.


Gambar lampu depan ex5


Pomen:' OK chief, saya cuba buat'.

Krek..krek..krek..hampir  5 minit pomen aku belum berjaya lagi buka lampu depan motor ex5 tu.


Taukey:' ada masalah ke pomen?'

Pomen:' tak boleh bukalah Chief,ketat sangat skru ni ha'

Taukey:' mari aku tengok..skru lampu depan ex5 ni memang selalu bermasalah..kau perlu berhati-hati,kalau tak guna spana yang baik boleh 'lus' skru ni tau..'

Pomen:' jadi macamana nak buka skru yang ketat ni Chief?'

Taukey:' begini caranya..gunakan spana T 8' dengan mata impact driver yang halus tajam.Cuba kau buat..Nanti! Ketuk sikit mata tu bagi dia rapat sikit kalau tak lus nanti'


Gambar spanar
Mata impact dan spanar T 8'



Pomen:' cantik spanar chief,beli kat mana spanar ni Chief?'

Taukey:' he he..mesti la barang baik kalau kau nak boleh beli spanar murah online << dekat sini'



Dalam kurang 3 saat pomen telah berjaya membuka lampu depan ex5 tu


Gambar cara buka lampu ex5


Pomen:' OK chief ,langkah selanjutnya Chief?'

Taukey:' apa lagi bukalah socket mentol ni..kau tekan dulu dan kau pusing socket arah lawan jam.nanti masa nak pasang menthol kau buat macam ni jua cuma pusing ikut jam' 


Gambar buka lampu motor


Setelah dicabut mentol dan ditukar dengan baru sekarang tibalah masa nak pasang mentol baru

Pomen:' chief ,mentol ni masuk macam ni kan?'


Gambar mentol


Taukey:' ya,betul la tu.lepas kau pasang socket mentol tu cuba hidupkan enjin test lampu menyala atau tak'

Pomen:' OK chief. Lampu menyala terang atas bawah chief . Dah boleh tutup balik kan chief '

Taukey:' ya..lepas tu tukar mentol lampu belakang pulak.sama juga caranya'


Gambar lampu belakang
Lampu belakang ex5



Pomen:' i..i.. Chief'


Gambar lampu belakang
Perbezaan mentol depan dan belakang


Selesai sudah kerja tukar lampu motor Honda ex5.Sekian belajar baiki motor untuk kali ini Tukar Mentol Lampu Motor Depan Belakang..bersambung kita bab akan datang dengan tajuk baru..insyallah

Tiada ulasan: