Halaman

Cara selamat tukar plug motorTukar Plug Motor 


Tukar plug motor adalah perkara asas yang patut diketahui oleh semua pengguna motor kerana masalah plug rosak,plug mati atau plug shot sering berlaku secara tiba-tiba.Buku panduan motor pun juga mencatatkan cara tukar plug sebab itu adalah perkara penting.Disini saya buat tambahkan sikit untuk anda iaitu cara selamat tukar plug motor

Cara selamat dari masalah thread benang plug rosak atau plug tercabut di tengah jalan.


Sebelum tukar plug pastikan enjin motor sejuk dahulu.Buka plug dalam keadaan enjin panas juga punca benang lubang plug rosak.

Semasa pasang plug dimestikan guna tangan dahulu.Perhatikan hala kedudukan lubang  ke arah mana.Masuk dan pusingkan arah jam untuk pasang dan lawan jam untuk buka plug.

Setelah itu baru gunakan sepanar plug untuk ketatkan.Ketatkan berpada-pada,jangan ketat sampai rosak lubang plug dan jangan pula longgar sebab mampatan enjin boleh tendang plug bila-bila masa sahaja.

Gambar sepanar plug
Sepanar plug


Ops! Tunggu test plug dulu sebelum pasang plug.Itu sahaja tentang cara selamat tukar plug motor.Moga manfaat..

Cakap pomen : ' spare plug baru dan sepanar pada motor '

sponsored links
Selamat datang ke blog peribadi saya khusus untuk anda yang minat belajar mekanik motosikal,belajar mekanik secara online.Belajar asas mekanik motor dari mula melalui pemahaman mudah..terus ke sini untuk bermula..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam pembaca,

Silakan berkomentar dengan bijak untuk manfaat diri anda dan semua orang.komen yang ada unsur negatif dan tidak relevan dengan tajuk artikel terpaksa di alih keluar.maaf kerana kesulitan itu.
Jika ada sebarang pertanyaan lain sila lihat halaman 'contact saya'

Jika soalan anda sukar diterjemahkan dengan tulisan anda boleh hantar video kepada kami,baca link dibawah ini

https://www.baikimotor.com/2018/04/motor-ayam-channel-video-permotoran.html?m=1


Sekian,terima kasih.