Alkisah piston motosikal jem bocor




Masalah piston motosikal jem bocor dan keluarganya




Assalamualaikum,

Alkisahnya,saya banyak terlihat kisah masalah piston motosikal bocor atau pecah dalam group geng motor Facebook.Sedih bila lihat kejadian semacam ini,jadi kita tulis sikitlah semoga manfaat..


Piston bocor,piston pecah,piston tembus,piston kejang,piston jem,semua ni keluarga dia..yang pasti motosikal tu mesti tak boleh hidup.Kalau boleh hidup pun..aku rasa baik jalan kaki lagi bagus..:)





Gambar piston jem/kejang






Apa penyebab piston jem  sebenarnya?


Mari kita selidiki kemungkinan penyebab perkara ini berlaku

2t kering
Alamak! Lupa taruk 2t pulak..:p
Terkadang sifat pelupa akan membazirkan duit poket kita..
Sudahkah di periksa 2t nya..pump 2t atau angin 2t


Lama tak servis
Hmm..malas aku nak servis motor weh..
Barapa lama tak servis motosikal sedara sedari..cuba ingat balik

Modifikasi
Ini top 1 kepada masalah piston jem..problem cari sendiri..haha rasa lah..
Adakah anda ada buat pengubahsuaian/modified pada sistem pembakaran dalam atau nyalaan atau ekzos..
Kalau ada ini special link untuk anda >> cara setting kaburator motor

Cubalah kemungkinan boleh membantu..




Sekarang anda sudah tahu kemungkinan utama masalah piston ini jadi apa nak buat sekarang..


Cara selesaikan masalah


Dah siap tukar ganti piston yang baru,buatlah penyelarasan balik pada sistem keseluruhan supaya penyakit ni  tidak berulang..

Saya rasa anda semua yang membaca artikel ini sedikit sebanyak ada skil baiki motosikal,jadi bolehlah mula godek motosikal tu..selaras apa yang patut.

Kepada yang belum tahu dan terkena masalah piston jem ini,beringat lah selalu..oh ya,jika anda nak cuba baiki motor sendiri boleh bertanya saya dan jangan lupa jengok-jengokkan blog ini selalu untuk tambah ilmu baiki motosikal.

Cukup setakat hari ini..assalamualaikum-

Tiada ulasan: