Halaman

Ejas brek motosikal mudahnya cara

Cara selaras sistem brek motosikal haus berbunyi serta melakukan pemeriksaan minyak brekEjas brek motosikal mudah caranya kalau dipelajari.Tak 5 minit dah selesai masalah brek tak makan.Ya,penting juga belajar repair sepeda motor ni,didalam kecemasan ia boleh membantu kita.Artikel hari ini ditujukan kepada pengguna motosikal baru yang kebiasaannya belum tahu cara ejas atau disebut penyelarasan brek.

Brek atau break ialah satu alat untuk memberhenti atau memperlahan kenderaan.Kerana itu brek ialah alatan motosikal yang paling perlu diutamakan penyelenggaraannya.Masalah brek tak makan,brek berbunyi ialah tanda-tanda yang brek perlu diselenggarakan.

Brek yang haus atau berbunyi perlu dibuat penyelarasan balik atau diganti yang baru.Tujuannya ialah untuk mengembalikan keberkesan fungsi brek tersebut.

Penyebab brek berbunyi ialah kerana brek terlalu haus sehingga tinggal besi(tapak).Menjadi punca juga bendasing seperti pasir dan habuk brek didalam gelendong brek atau pad disc.Terkadang disebabkan permukaan brek tidak rata atau ada cecair pada permukaan brek.Cara atasinya ialah dengan melakukan servis brek atau tukar brek.

Sistem brek

Pada setiap motosikal biasanya dilengkapi dengan dua sistem brek iaitu sistem brek depan dan sistem brek belakang.

Sistem brek motosikal terbahagi kepada 2 pada masa ini.Iaitu brek jenis gelendong dan brek bendalir(disc break).Brek gelendong ia tidak dapat dilihat kerana berada didalam Hub roda.ciri-ciri sistem brek disc ialah mempunyai Piring disc dibahagian roda tayar.

Brek pada motosikal kecil(cub) biasanya menggunakan brek jenis gelendong pada kedua-dua sistem breknya,atau menggunakan 1 brek disc di bahagian depan(brek depan)

Cara penyelarasan brek

Brek disc sentiasa perlu diawasi paras bendalirnya(minyak brek).cara lihat minyak brek ialah melalui satu tetingkap kaca yang dipasang pada brek tangan atas.
Lihat tanda arasnya.minyak brek kurang harus ditambah dan pastikan tiada kelihatan kebocoran minyak pada saluran paip serta pumpnya.Jika kelihatan segera baiki kebocoran itu.


Pemeriksaan minyak brek

Untuk mulakan pemeriksaan minyak brek motosikal harus ditegakkan terlebih dahulu.
Langkah pertama,periksa lower upper level minyak brek dan periksa kebocoran.
Kedua,periksa break pad.jika haus ditukar ganti
Jika semua dalam keadaan baik tapi masih hadapi masalah brek tak makan sila buat break bleeding.Gambar brek gelendong dan disc pad
1-kekasut brek(break shoe)
2-disc pad
Brek GelendongCara penyelarasanBrek belakang

Jarak kelegaan diantara brek mula mencengkam  dengan kedudukan asalnya menentukan samada brek sudah haus(habis) atau tidak.
Caranya dengan menekan pedal brek sehingga brek mula mencengkam.Jika jaraknya terlalu jauh mulalah ketatkan skru penyelaras brek.

Tegakkan motosikal menggunakan tongkat tengah.mula pusingkan skru brek mengikut arah jam sambil menekan lengan brek.Jika gagal boleh gunakan sepanar.setelah itu buat pemeriksaan balik.Jika masih gagal setelah melaras skru brek,eloklah digantikan brek yang baru.Gambar cara selaras brek
2-nat selaras break
3-pin lengan break
4-lengan brek


Langkah selanjutnya ialah buat pemeriksaan brek.periksa rod brek,lengan brek dan juga tahap anjalan spring brek.Periksa juga skru-skru dan pin pada setiap bahagian brek dan roda.Masalah brek cepat haus boleh diatasi dengan menggunakan barangan asli(OE).Barangan asli menjamin kualiti brek terbaik bagi mengelak masalah brek cepat habis,kekasut brek pecah dan sebagainya.sekian-

sponsored links
Selamat datang ke blog peribadi saya khusus untuk anda yang minat belajar mekanik motosikal,belajar mekanik secara online.Belajar asas mekanik motor dari mula melalui pemahaman mudah..terus ke sini untuk bermula..

Tiada ulasan:

Catat Komen

Salam pembaca,

Silakan berkomentar dengan bijak untuk manfaat diri anda dan semua orang.komen yang ada unsur negatif dan tidak relevan dengan tajuk artikel terpaksa di alih keluar.maaf kerana kesulitan itu.
Jika ada sebarang pertanyaan lain sila lihat halaman 'contact saya'

Jika soalan anda sukar diterjemahkan dengan tulisan anda boleh hantar video kepada kami,baca link dibawah ini

https://www.baikimotor.com/2018/04/motor-ayam-channel-video-permotoran.html?m=1


Sekian,terima kasih.