Halaman

2 tahap belajar setting karburator melalui teknik asas carburetor adjustment

 Belajar Setting karburator motosikal | kegagalan karburator tuning



Assalamualaikum,


Mahu belajar setting karburator 125z,rxz,RX king,vespa atau motogp (haha)?boleh,cuma perlu ketahui 2 tahap asas tuning dibawah ini dahulu


Carburetor adjustment ..how? Banyak sekali pertanyaan seperti  ini bila di googlekan.kalau dalam bahasa Melayu,macamana cara penyelarasan kaburator atau bagaimana cara setting karburator?

Sebelum tu  Fungsi kompenon karburator harap sudah di mengertikan kalau tidak klik link biru diatas.Ada 2 tahap yang saya rasa bersesuaian untuk para pemula(baru belajar) dan tahap 2( advance )bagi yang sudah mahir tahap 1. 

Bila perlu adjust karburator?.
Anda perlu adjust karburator semula setelah selesai mencucinya(service) atau setelah membuat modifikasi.

Ada 2 skru penting pada karburator.Yang pertama skru timing dan yang kedua skru angin(skru pepura).Kegunaan kedua-dua skru angin dan skru timing ialah alat setingan kaburator

Tahap 1

Cara setting angin karburator motosikal standard

gambar karburator
Anak panah putih ialah skru timing
Anak panah biru ialah skru angin


Mula setting angin karburator.Pulas pendikit kira-kira 4000-6000rpm (tiada meter cubalah angaran sahaja),tahan sambil tutup  angin sampai habis mengikut arah jam dengan menggunakan pemutar skru.Pada saat ini suara enjin kedengaran berbobot(sempot) kerana campuran minyak dan angin tidak selaras.Mulalah buka angin semula mengikut arah lawan jam sehingga suara enjin ketahap paling besar pada rpm yang sama.

Pada titik ini jika dipusingkan lagi skru angin karburator itu ia tetap sama(tiada perubahan)maka anda perlu undurkan pada titik permulaan paling besar tadi..bahasa bukunya ialah disebut "mencari rpm tertinggi"..

Boleh difahami kan..,jika tidak boleh tulis diruangan komen..saya akan cuba jelaskan lagi:)

OK,sebenarnya pihak pengeluar telah menetapkan putaran skru angin motosikal standard(tidak dimodifikasi) ialah 1.1/4(satu suku) pusingan.
Satu putaran jam dikira 1.

Setelah angin diselaraskan maka mulalah pusing skru timing(merendahkan timing) tanpa memulas pendikit sampai tahap yang anda mahukan.


Tahap 2

advance carburetor tuning.melaras minyak dan angin pada carburetor yang lari tuning asal


Karburator lari tuning asal bermaksud angin tidak dapat diselaraskan dengan minyak menggunakan kompenon asal karburator.kompenon asal seperti mainjet,pilotjet dan jarum ialah kompenon penyelarasan(jetting).Ia mungkin disebabkan ada perubahan pada sistem enjin,contohnya pada sistem nyalaan,ekzos atau pada selinder dan piston.kerosakan dan adanya modifikasi pada sistem enjin akan menyebabkan  kegagalan pada carburetor tuning(tak jumpa tune).Jika perkara ini berlaku mulalah timbul masalah pada motosikal anda seperti 

  • Lebihan bahan api(makan minyak)
  • Motor sempot
  • Plug rosak
  • Piston jem(kejang,bocor,pecah)


*baca juga tentang
 jenis kerosakan karburator


Kurang faham tonton video belajar cara setting karburator 2 tak - dibawah









Perkara diatas terjadi disebabkan minyak melebihi udara(rich) dan sebaliknya
Jalan atasi masalah diatas daripada berlaku,anda perlu adjust(buat perubahan) kompenon dalaman kaburator supaya minyak dan udara boleh diselaraskan kembali.Selalu orang sebut iaitu setting mainjet dan pilot jet.


Carburetor tuning imej
Berpandukan gambarajah diatas garis melintang menunjukkan bukaan valve(pendikit).anak panah menunjukkan dimana kompenon apa yang berfungsi ketika ITU.



Kesan pada spark plug

Kesan pembakaran boleh dilihat pada spark plug.Segala perubahan pada jetting akan merubah warna spark plug.Contohnya jika jetting menggunakan saiz yang terlebih besar akan menjadikan plug bewarna hitam basah.Apabila jetting terlalu kecil pula akan membuatkan elektrod spark plug bewarna putih.Plug untuk pembakaran sempurna ialah bewarna perang kepada coklat.

Teori bagi kes ini ialah kecilkan jetting pada plug bewarna hitam,besarkan jetting untuk plug bewarna putih.

Lanjutan tentang plug


Gambar warna plug

Setting jarum karburator

Jarum karburator(slide needle) ialah option terbaik untuk setting  minyak.Ia lebih mudah dibandingkan dengan tukaran jetting.
Jarum karburator untuk kebanyakan motosikal mempunyai takuk(tap) pada sebelah atas.Takuk tuning  standard ialah ditengah-tengah.Untuk minyak lebih alihkan tap kebawah dan keatas untuk kurangkan minyak.Jika masih tidak berhasil barulah ditukar jetting lain.

Download gambar lengkap warna plug jika mahu



Itulah lebih kurang pemahaman tentang Carburetor adjustment" yang dapat saya ulas dsini.Kepada anda yang lebih pakar boleh membantu sesama kita pada ruangan komen dibawah.Sekian-


sponsored links
Selamat datang ke blog peribadi saya khusus untuk anda yang minat belajar mekanik motosikal,belajar mekanik secara online.Belajar asas mekanik motor dari mula melalui pemahaman mudah..terus ke sini untuk bermula..

Show comments
Hide comments

294 ulasan:

  1. Salam boss.. mintak tolong bg cadangan set minjet/pilot rxz blok y1 piston 0.50k.. tq

    BalasPadam
  2. Salam boss.. mintak tolong bg cadangan set minjet/pilot rxz blok y1 piston 0.50k.. tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau brg semua standard hanya set angin je kot.ejas jarum ke.kalau masih kurang up mj 10..
      Rxz standard: pj = 22.5 & mj=210

      Padam
    2. klu blok 0.50 rasenye x yah tkr pilot ngn main jet..dah OK. ni kire stendet je lg.. melainkan lubang2 kat blok mcm eksoz,angin sume dah korek.. mmg kene setting lain

      Padam
  3. Boss tolong bagi ilmu sikit.. Saya punya piston saiz 150 PJ =? mj=? Brapa kena pakai?

    BalasPadam
  4. Assalamua'laikum bang,saya pakai 125zr blok saya baru lepas korek,blok ori motor size piston 125,saya vuba settingkan dengan karb RXZ,saya dah cuba bnyk setting mj dan pj,utk kali ni saya cuba mj-245 pj-30 tapi,hujung pulasan minyak to masih menjadi selak dan ada bunyi spark,boleh kongsi sedikit ilmu dan tips ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.kalau saya sebelum modi motor saya akan pastikan kondisi standardnya tak bermasalah terlebih dahulu,maksudnya tak ada gangguan lain pada elektrik dan enjin.harap setelah setting karburator tu awak cuba test naik terlebih dahulu dan tgk warna plug lepas ikut keterangan dan gambarajah yg saya beri diatas..

      Padam
  5. klaw lc pkao carb kips size mj pj bpe yg sesuai . skrg 35 135 . tp mnyk kurang . nk up kn pj atw mj ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sila lihat dan faham baik2 gambarajah karburator diatas

      Padam
  6. Assalam bang , klauu dinamik standart nak sett mj/pj apaa ehh yg sesuaii ? Mntak tlong bang otaii :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.haha,maaf dah dekat 10 tahun dah tak sentuh karburator dinamik..lupo dh.pakai mj dan pj asal karburator.

      Padam
  7. salam boss... klo carb ts125 nk msuk dkt kriss kna pkai mj ngn pj brapa boss?? mohon pencerahan....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya salam juga.ape la,semua nk tanya mj pj brapa..penat saya buat artikel kalau tak dicuba..sedih saya..

      Padam
    2. Salam tuan,sya nak mnta pndapat tuan.sy guna motor kriss mr1 dan sy dah ubah suai sikit sy guna blok 53mm camshaft alang blue color dan pkai crb ts125,sy nak tnya mj dan pj size apa yg sesuai? Hrap tuan dpt mmbantu tq

      Padam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. salam bro. nk tanya, mcmana cara nk kecikkan 2t eh? ad skru dia ke kt mne2? saya cari dlm buku manual xjumpa lak caranya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hah! ..haha,bro dh lari tajuk dah ni iaitu cara setting angin karburator motor bkn cara set 2t ya..soalan begini boleh diajukan pd artikel yg berkenaan atau email terus pd saya..

      Padam
    2. beres bro. maaf salah terjah..

      Padam
  10. Assalamualaikum... Bos.. Knp bile set cbrtor hujung die bobok la... Motor rxz stnd.. Piston 0.50..mj2.15,pj 22.5..

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam..memang gitu kn settingnya,kalo x jem pulak nnti..cari roti la jwbnya..:p

      Padam
  11. Salam bos.. sy pakai kriss1 blok 57mm dah korek, carb uma30.. carb ni asal lc pstu lau nak setting kat moto sy saiz mj pj apa sesuai? Mohon pertolongn tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah pasang dh karburator tu? Mcmne jadinya..mj,pj saiz brape?

      Padam
    2. Carb dah pasang tp bila pulas throttle enjin nak mati slalu.. mj pj tak tau lgi klau blh nak tau saiz brp patut cuba dlu

      Padam
    3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    4. Saya pn tak tahu karburator uma 30' mj,pj brape..dr apa sedara ckp tu mcm minyak kurang supot.kalau timing perlahan ok tak mati,cuba ejas jarum dulu..baca kt atas..panduan..

      Padam
  12. Salam ,mtor lc 135,block 63 mm dgn carb 28 mm,brpe mj dan pj yg ssuai,mnta pndpt

    BalasPadam
  13. Salam ,mtor lc 135,block 63 mm dgn carb 28 mm,brpe mj dan pj yg ssuai,mnta pndpt

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum tuan..sy nk mntak pencerahan skit psal mj pj utk karb nsr sp 150 ori thai punye..spek moto ex5 dream sy blok 53mm,highcam jenama CMS,coil plug RXZ ori thai..ape cadangan tuan utk saiz mj pj karb sp tu utk moto sy ? Hrap tuan dpt bantu..trima kasih

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum tuan.. Mohon pandangan berkenaan moto suzuki smash, blok 57mm, carb nsr 28.. Bila full throttle, enjin seolah2 hilang kuasa... Knapa ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.seting karburator dah dh?
      Kalo ya mungkin mslh lain,klac,spoket ke..

      Padam
  16. Salam boss nk tanye moto lc 135 model lama...moto brw tkar coil n start hdup tp semput...n one more bila dh start moto t time turn on lampu signal or lampu brake moto tiba jd mapuh..so apa pndangn

    BalasPadam
  17. N coil t ambo psang yg original yamaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni bukan masalah karburator rasanya..wiring shot tak..

      Padam
  18. Assalammualaikum Bos. nak tanya. Berapa putaran angin dan putaran timing minyak yang sesuai untuk Lc v2? standrt highway pnye n sesuai untk jln jauh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam,boleh cuba buka angin
      2 1/2..pastu cuba tgk warna plug,kalo kering sgt tutup angin sikit..

      Padam
  19. Assalamualaikum . Saya nak tanya lah ye pada sapa2 yg ad baca ni . Kalau nak tukar karburator ts masuk wave 125s okey tak ?? Kene tukar tengkok karburator ke ape ke ?? Kalau audi boleh ajar kan ? 0169066171 . Ni no saya .

    BalasPadam
  20. assalamualaikum. saya pakai lc blok 63 . set carb lcv1 pakai mj105 pj20 pun smput . naik pj25 smput juga . x boleh nak rev tnggi . kenapa ye ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.sempot tang mana tu? Masa bawa perlahan ke,ujung rpm ke,mcm mana..apa2 pun set angin cun2 dulu..

      Padam
  21. salam boss nk tanye.saiz piston 1.25 rxz.nk setting highway bg cun brape ea pj/mj?? kbrator rxz catalyzr.block dah buat lobang ekzos dah korek dgan lobang mnyak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hmm..biasanya piston 1.25,pilot dlm 27.5 gitu.mj plk bergantung mcmna ko korek blok,ekzos,sistem api motornya..letak besar2 sikit mulanya..dlm 280 ke..bukak angin dlm 2, try..
      Kalo tak lepas,ejas kotak angin sikit.tak lepas jugak,baru turun mainjet balik..turun 10,10 sampai lepas..gitulah lebih kurang skil setting yg boleh dikongsikan..

      Padam
  22. Rxz sy block korek saiz 1.75z..main jet 250,pilot 2.75...kenapa bila pulas suku troller moto xdan pergi..tapi bila pulas setengah dan habis moto mcm pergi elok je mcm nk terbang..kat mne tak kena lagi tu?

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  24. Assalamualaikum.. sy nk tanya, sy guna lc135 v2 (mikuni bs25 standart) sy dh terusik pilot skru.. lps tu set pilot skru kpd 2 - 2 1/2 pusingan. Tp ada bunyi knocking sket pada gear 2 dan 3. Masuk gear 4 ok.. Cmner nk hilangkan bunyi knocking tu. Sblom ni ok jer.

    Terima Kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.
      Memang motor 4 strk tak mau knocking2 ni ye tak..parok minyak.
      Cuba encik bukak angin karbrtor 1/2 lagi atau lagi

      Padam
    2. Ok2.. dh set 2 stengah pusingan.. ada jgk bunyi knocking.. tp berkurangan la.. cuma rasa minyak mcm parok skit dri biasa.. hahaha.. anywhere, thanks info bro Mad Malaysia.

      Padam
  25. assalam. nak tanya. rxz standet. blok saiz 1.75z. mj 270 pj 30. ekzos belah. knp rase mcm berat ye? mcm sebu time bwk. ke sy slh setting carb? tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cara setting karbueator mudah dh saya terangkn diatas,boleh baca dn fahami.tapi gitulah,ekzos bnyk effek die bg motor 2 tak ni..silap pilih motor tak boleh bla walaupun set dh cun..

      Padam
  26. as salam semua,

    ad sesiapa yg bole tolong, LC135 dah pakai blok fz high cam UMA, spring valve racing, CDI racing pakai karb rxz. sekarang PJ 22.5 MJ 180 plug perang elektrod putih. suggest skt bro nak naikkan PJ lg atau turun.

    set spoket terbaik skali klu dpt...hehehe..

    terima kasih bg yg sudi membantu

    BalasPadam
  27. salam saya newbies dlm bidang moto nii tapi say tgh try nak setting moto saya as ramai member saya moto dah pegi saya pun ada keinginan nak setting moto tpi member saya kata ada seting moto tanpa budget?betul ke?and saya x nak laa setting sampai rabak just asalkan moto tu laju dari biasa je :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam.. yeke ade set tanpa keluar modal? Mcm sy try and error jer la.. set angin carb, turun spoket 1-3 mata. Spoket skrg 15-36. Test dpt pn 120km jer.. sy pn tak suke nk modi xtreme sngt.. cuma nk sedap bwk jer.. dri abih 1k++, baek make up kereta.. huhuhu..

      Padam
  28. salam bos.. nak tanya.. blok 125z size 0.75 nak set highway mj pj brape? caburator standard..

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam

      Knp nk diusik mainjet pilotnya..?

      Padam
    2. masuk gear 6 berat.. skrg pkai mj 120 pj 22.5

      Padam
    3. nak kene tukar saiz brape?

      Padam
    4. tak boleh nk ckp tepat..mainjet kecik ringan,besar berat top speed..
      cubalah pakai 110 ke..jgn ringan sgt dh,bocor piston nanti.
      kalau gear bwh kering sgt,turun tap jarum setakuk pastu test 2 lap.

      mohon dicuba n nnti bagitau resultnya

      Padam
  29. Ilmu yang berguna.. terimakasih banyak2 pada tuan blog... sy dah bole faham teknik tuan ini.. hasil yg memuaskan pada yamaha lc sy carb tzm.... respek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah! Semoga ilmunya dibawa ke jln yg benar..

      Padam
  30. Assalamualaikum abe mad...nak tnye skit...125zr blok size 0.25 tpi x ejas angin ade ape2 efek x...

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam

      Takde mslh kalau dh ngam cuma takut lari setting..

      Padam
  31. salam boss klw saya dh tukar piston 0.5125zr tp plug masih basah jd hitam mintak pencerahan boss tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dh up piston tentunya tarikan campuran bahan api ke dlm blok lebih bnyak jadi settingan sebelumnya mungkin tak cukup sapot..
      Kalau kes plug basah dlm kerja setting karburator ni bermakna jetting besar..Tapi jgn lupa faktor lain juga seperti 2t lebih,0il seal bocor atau sistem ignition out..

      Padam
  32. as salam bang,bengkel abang kt mana

    BalasPadam
    Balasan
    1. k. Trgganu
      fb> marmanworkshop

      kepada sesiapa yg nk tnya soalan selain tajuk Cara setting angin karburator sila cek halaman contact saya krn encik google marah nnti..ampun!

      Padam
  33. Salam bang, saya nak tanya. Mj pj apa yg sesuai untuk karb kr150@kips bulat ? Motor lc v2 spec 62. Lagi satu kalau masuk karb kips tu, benda apa je yg kena tukar ?. Skrg ni saya pakai karb standard.

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya karb kr boleh masuk gitu ja kt lc..trottle cable je kot kene ejas..nk tunggu pendapat kwn2 boleh juga

      Padam
    2. Oh lupa,intake hose nk kene tukar.karb kips perlu ada join..try Gp punya tgk..

      Padam
  34. Bos, tumpang tanya.sy pakai lc v2, spec engine standard, cuma tukar block 62 dgn carb rxz, mcm ni. Moto slalu mati kalau stop kt trafficlight, walaupun engine dh panas. Pastu, bila full throttle gear 4 jadi semput.. Tpi bila throttle 3/4 boleh p lg.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Warna tak tgk camne..kalau putih jetting tak kene la tu..kalau hitam hati2 skit kot2 ada troubleshoot lain..dalam kes ni la

      Padam
  35. Boleh tanya...kalau skru angin buka habis cam mne eh bang

    BalasPadam
  36. Salam bang,,sy yamaha ss blok standart saiz 1.50,,sy gna pj25,mj 105,,ssuai x?blh jem x cm2?mhon penerangan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.

      Woo..y110.motor lama ni..
      Plug amacam cun?

      Padam
    2. Plug wrna koko glap skit,,tp mla nk start kdg2 susah hdup,kna gna choke,,bila hidup bnyi mcm myak xcukup,,kna tgu dlm 2,3mnit bru ok,,kdg2 jln lma rsa mcm brat,,kdg ok,,apa yg xok?

      Padam
    3. Angin besar.up pilot atau tutup angin sikit.

      Padam
  37. salam bang..sy ada scooter simfoni 125..sy dh tukar L hose yg sambung ke karburetor sbb dh crack..dan servis karburetor..bila start motor pakai tendang hidup elok..bila pulas je nk mati..mcmna ek..sy buntu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.

      Cuba cek minyak dlm karb.cukup ke tak.mcm minyak tak cukup ja

      Padam
    2. thank you bos..dah check..floating valve tersumbat..myk lambat masuk..paip minyak kotor...myb motor dh lama xstart..tangki ada keladak..

      Padam
    3. Terima kasih juga pada en Daud kerana komen yg mempyai info manfaat
      Di harap lebih bnyk komen sebegini

      Padam
  38. Angin sy bka 2 pusingan,,ok x?

    BalasPadam
  39. Ok bang. Blh bg no cnct x?sng klau nk cntct apa2 nti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat sementara ni ko cek laman contct 'ckp' kt atas dulu. no contact /phone/wassap semua ada mslh skrg..parokk!

      Padam
  40. Salam, motor saya lc carb uma 30 blok 63,skrg ni motor tetiba makan plug, asyik basah kong je, sebelum ni takda pun jadi mcm ni, sebelum ni setting mmh dah ngam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Minyak naik plug mungkin..rem ok tak

      Padam
    2. Rem okay, tapi top speed minyak kering sikit, pilot 30 last dah tu, turun 28 minyak kering sangat

      Padam
  41. Mohon pendapat semua klau piston 150king menjet angin n minyak nk kne pakai berape eakk....mohon penjelasan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak tau la,besar agaknya..pilot atas 40 tu..panduan telah tersedia mohon difahami..

      Padam
  42. bos mintak pendapat kalau ex5 piston 53mm carb ts mj,pilot berapa yg sesuai untuk top speed??

    BalasPadam
  43. Assalam.bro mad..sy pakai tzm..std mj pj 210,32.5..tp sy kecik kn mj dan besar kn pj..195,37.5..tp ape yang saya alami,motor semput/bobok pada rpm 3 smpai 5..saya dah cuba untuk set mj ngn pj saiz laen..naik saiz,turun saiz,tetap ad bobok yg agak kuat kt rpm tu..mcm mana nk menyelesaikn masalah tu?atau ad masalah dengan komponen lain?

    Blok std 00..plug br9es..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wassalam.bro unknown..
      Tzm150 .ypvs .

      Dari keterangan tu saya agak power valve problem.cek power samada ok ke tak jalan,slow atau laju..

      Padam
  44. Assalamualikum Bos.

    Sy nak bertanyakan berkenaan dengan Cab jenis Honda Ex5 110 standard masalahnya :

    1. Cab kerap leaking banjir minyak sudah tukar pelampung masih juga leak.

    2 Motor kuat makan minyak dan asik letup-letup bila nak turun bukit.

    3. Sekiranya sy nak tukar caburator, boleh ke kalau sy gunakan Cab Ts 125 atau kena standard..Utk lebih jimat Cab apa yg sesuai.tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.

      Kalau sebab karb overflow minyak ni boleh di baiki lagi bos.cuba tukar set needle jet..

      Standard lebih tak pening kepala nk set,walaubagaimanapun kalau nk tukar karb juga boleh cuba karb wave 125 original.

      Padam
  45. Asalam bos , nak tanya ..sy pakai carb ts 125 ..kenapa timming tak cebter langsung ye ? Klip jarum set atas sekali mj95 pj22.5 . Kalau skru angin takleh set nak buat macam mana ? Harap dapat membantu , terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.
      Nak tau senang je bos,masuk karb standard balik ok tak timingnya.

      Parok! Jem ke?.tapi boleh antar kedai buat.x mahal pun dlm 10-15 myr.

      Padam
  46. Assalammualaikum bro

    Kalau buang span dalam kotak angin tu ada apa-apa kesan tak? Terima kasih bro sebab ada blog yang sudi share ilmu, ni kalau tanya dengan member sendiri kena gelak sebab buta tentang pengetahuan motor. Tq bro

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.

      Sabar ye bro tatoba itaka.CKP sedia membantu sesiapa saja ttg motor.

      Ok,Buang span kotak angin karburator ada efek ke tak?

      Jawabnya semestinya ada kalau tak masakan jepon nk bersusah payah cipta bende alah tu, ye tak!

      Span berfungsi sebagai penapis angin drp habuk kotoran masuk kedalam karb seterusnya ke kebuk pembakaran dalam.lalu risiko besar pada piston ring.
      Piston ring akan cepat haus atau ring piston jem tiba2.ada kes dawai,habuk kayu,plastik masuk dalam karb.yg sangkut dekat valve pun ada bro..haha
      Jarang berlaku tapi pernah berlaku..

      Padam
  47. Assalamualaikum abg Mad. Spec Lc saya macam ni. Blok 63.5,carb tzm ori. Mainjet 195/ Pilotjet 27.5, skru angin 1.80 tapi bila dah nak sampai top(throttle setengah lagi nak abis) ekzos jadi letup2 sampai terkeluar api. Keadaan plug hitam keperangan. Ini pun baru first tune carb tzm. Minta pandangan abg Mad? Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.
      Muzy Muzaqyr.

      Masalah motor top letop2 ni ada 2.
      1.mainjet x ngam
      2.coil/ignition bermasalah

      Jadi cuba Muzy selesaikan satu persatu.cari mainjet sampai dpt yg tepat dulu.Dan kalo x ada apa2 perubahan perlulah cek ignitionnya..

      Padam
  48. Salam Pembaca.

    Hari ini saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang bekerjasama dengan saya,memberi komen yang tepat dan positif pada artikel cara set angin karburator motor ini.semua pembaca juga dpt manfaat dr apa yg anda berikan bukan dari artikel ini saja.jadi terima kasih sekali lagi.

    Pada rakan blogger juga yg sudi kunjungi blog ini,para follower saya di google+,terima kasih banyk2.

    Pada masa ini keadaan tak mengizinkan bg saya untuk mberi respon kpd anda semua.nk buka google+ pun x dpt.haha

    Maafkn saya.insyallah saya akn membalas budi anda semua.selamat maju jaya.

    BalasPadam
  49. trima kasih jgk bt abg mad. atas perkongsian ilmu. trima kasih jgk sbb sudi memberi respon pantas setiap kali ada pertanyaan.semoga terus sukses dan dimurahkan rezeki..

    BalasPadam
  50. Salam motor sy 125zr spec blok saiz 0.75dt korek carb rxz jarum panther gamma..mj dn pj brape yg sesuai??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.

      Saiz brape x tahu.yg paling sesuai ialah yg dapat top paling tinggi.

      Padam
  51. salam abg mad
    motor sy ex5 guna carb ts125 masalah bila nk jalan dah bobok kalau full throttle pown sama.dalam timing ok..mohon penjelasan abg mad

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam khairul.

      Try ejas jarum,x boleh ejas mainjet

      Utk permulaan cuba 27.5 pilot 90 mainjet

      Ape2 pun pakai karb ts ori,tiruan tgk nasib dpt yg ok ok la..

      Padam
  52. Hi boss...rxz blok saiz1.75...x korek...jarum pakai gama punya...biasanya mcm ni mainjet dan pilotjet kena pakai bape boss???tq bos

    BalasPadam
  53. Abg mad..sy punye moto 125zr blok saiz 0.75 dt korek..carb rxz jarum panther gamma mj saiz 190 pj 35..bile sy pulas throtle bwh rpm 5 moto jd tersengguk2 bile dah smpai rpm 5 baru lancar pegi..sy kcik kan pj 30 pon same jgk..kcik kan mj 170 ok ckit tp hujung top mcm kering..mj 190 top dpt rpm 9 lbih tu pon nk pegi lg..mj 170 top dpt rpm 9 je..ape ye yg mnyebabkan tersengguk sengguk tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha ha ..knocking kot..
      Memang mcm gitu perangai motor 2 stroke lebih2 lagi yang dh korek blok

      Ok,jarum tu tajam sgt bukan nk menjahit pn..cuba bukak angin lagi

      Mainjet boleh pegi kot 195-200

      Padam
  54. Bos, kalau setting karburator motor bleh jdi laju ke?? Bleh wasap sy 0189113845 utk lbih detail

    BalasPadam
  55. Enggak bisa sih..cuma bisa ngam gitu..

    BalasPadam
  56. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  57. Salam mad Malay, 125z sy pakai piston 150.. Carburator rxz standart said pj, mj.. Pikap ada,long mcm meneran skit engin.. Xblh nk long lama.. Mcm down jer engin... Ape yg perlu sy up kan pj dgn mj..

    BalasPadam
  58. Maaf ingin bertannya,, moto saya 125z,, lay sekali dah jd 0.25,, mj n pj saiz apa yg sesuai ye,, skrg pkai mj120 n pj 20 moto mcm susah nk jalan,, klau benti pun tros mati,, mohon penjelasan

    BalasPadam
  59. Bang mad,,saiz pj dgn mj rxz standart brpa?blh ngam x dgn blok stndrt 0.75?

    BalasPadam
  60. Salam.
    Maaf lambat rply krn bnyk urasan.

    #Azrul hisham sila ke Fb utk lebih lanjut

    #bro unknow.rasanya bukan masalah setting tu,cuba cek minyak cukup ke tak dlm karb.pistn 25 boleh seting standard ..17.5 pj dan 100 mj.set angin cantik2

    #Fikri..cuba standard .22.5 pj n 210/215 mj..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih juga kerana sudi mengunjungi blog gue..moga berjaya

      Padam
  61. aslmkm bos nak tanya moto saya blok dah buat sikit lubang ekzos dan port lubang minyak.. nak tanya angin yang sesuai untuk pusingan motor ini berapa ye? karb rxk motor rxs..

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam
      Rxs saya sendiri pn tak pernah mody..ni motor brado2 ni..haha

      Motor korek starting set cuba angin 2 atau 2 1/2..apa2 pun perlu dicuba

      Padam
  62. Salam bang mad,,saiz pj dgn mj honda hurricant std brpa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam fikri,
      APA kabar?

      Lupa dh fikri,PJ DLM 20 keatas n mj dlm 100 lebih gitu LA..

      Bnyk motornya fikri,rxz ada huriken,r1 ada satu not :)

      Padam
  63. Sy tgk pj dia 40 mj 82,,tp enjin bnyi semput myak lbih sgt,,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang standard saiz die la tu kot

      Padam
    2. Salam bosss nak tanye saye pakai dinamik tapi gear 4 5 6 dye berat la top pon lambat. Tu ape masalah ehh mainjet ke arau spoket ke

      Padam
  64. Salam
    Kalau gear tu rasa panjang2 try tuko spoket.kalau pendek Berar ejas karburator

    BalasPadam
  65. slam mmber smua nk tnya nie sya ride Y125z..skg piston size 1.25 std carb rxz mili 55..mcm mna nak set mj pj cun2 sbb skg nie gear 1,2,3,4,5 lepas je cun2 tp skali top gear drop pla jd berat..tlong dlu spa yg sudi bantu..skg sya guna mj 230..pj 45...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.

      Besarnya pilot bos,angin berapa..?

      Padam
    2. mksud bro apa tuh ya angin brapa???

      Padam
    3. Maksud saya pusingan skru angin tu brapa..biasanya pilot besar angin pn besar

      Padam
    4. Owhh ya kha x psti pla biasa nya brapa pusingan tuh skg pj size 42.5

      Padam
    5. Bos kira angin sekarang brapa dulu baru boleh saya bagitau

      Padam
  66. Salam sdara Mad Msia.
    Nk tnya...sy pki karb ts ...minyak asyik mlimpah..cmna nk ejas tu? Tlg...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam brader tanpa nama.

      Saya baru terbitkan post baru khas utk anda.sila cari besok.tq

      Padam
  67. Assalmmulikum..bos mcam mane ye nak set carb nsp spec62 lgenda. lgi stu macm mna nak thu mj tu kite dah buka brapa tolong saye ye bos dan otai2 semuah

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam

      Set karb supaya minyak dan angin die selaras.itu tujuannya..minyak nk kene cukup dgn angin masuk.

      Nak senang set.buka angin 1 1/2 pastu bubuh mj besar2 dulu sampai sentap nnti sampai top bobok.pastu kecikkan balik mj smpai cun pastu nk cun lagi set pilot n angin balik

      Padam
  68. Asalammualaikum.bos

    Saya ni terus terang pasal setup motor memang.orang kate 0:0
    Aku cuma pandai bawa je.n isi angin isi minyak tu je.

    Motor saya wave100. 2 3 hari ni.motor saya semput.dah cuba bawa ke bengkel.dia dah ejust kat.bahagian angin dan tiuning.

    Tetapi masih juga semput. Cina tu kate kalau tukar baru rm150.dan kalau nak service je rm250.

    Tolong beri penjelasan abang otai

    No whatapp.0182312617

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam.

      Tukar apa tu rm 150..tukar karburator ke?
      $250 mungkin kos buat top overhaul dan tentu motor en. ada kerosakan dalaman

      Tapi apek tu pun nampak mcm confused nk tukar karb ke atau nak wat top ovhl..

      Padam
    2. Ya bas.dia cakap kalau tukar baru karburator rm150.kalau nak service je.rm250

      Pastu aku tanya dia balik.nape tukar baru rm150.dan service je rm 250.

      Apek tu kate 250 tu.sebab saya service je.dan u pakai ori punya.(katanye)

      Sekarang aku dah pergi kat bangkel lain.service karburiter bayar rm20 je

      Padam
  69. Salam bro nak tanya lah kalau dh pasang karburator ts kat lc kenapa bila bawak bawah 100 je bobok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.

      Angin tak kene termasuk juga jarum pilot

      Padam
    2. Salam.

      Angin tak kene termasuk juga jarum pilot

      Padam
  70. Salam, bos minta penyelesaian ex5 dream camp arata, carb tx nak pkai minjet pilot brapa yg ngam dgn jlan panjang

    BalasPadam
  71. Salam bro.. Saya pakai ct115s

    Saya baru ejas angin tadi pusingan 1 setegah.
    Timing sederhana.. Tapi bila nak pecut semput sekejap, then ok. Apa masalab dia ye

    BalasPadam
  72. salam bos saya pakai rxz piston saiz 1.25 rxk mj pj saiz berapa yang ngam ye??

    BalasPadam
  73. salam boss saya pakai lc135 v1 block dh tukar 62 tapi carb masih std tu yg top speed kureng dengar dengar boleh setting pakai carb std je yeke bos ? kalau boleh mcm mana ya nak setting tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam,

      Maaf semua saya tak ada spec tetap setting karb.

      Hanya basic boleh dikongsikan..semua abg2 mohon dicuba setting sendiri..ada mslh sy boleh bantu atau kwn2 kat sini pun boleh..ok

      Padam
  74. aslmlkm abg mad.

    mohon pndngn dr yg lebih otai. mslh yg d hdpi moto time tgh try ad bunyi knoking krik3 halus masa area ujung gear 5 katuk gear 6 tahan ckit lepas tu bru jln ckit2. dlm masa yg sma bunyi knoking krik3 tu msih ad jgk. time bunyi tu seriau tkot jem je. moto baru siap buat.
    spec
    - piston size 0.00 enduro
    - head ptong 1mm poting head ikot size piston.
    - carb panther minjet 220 pilotjet 2.75
    - sporket depn 16 blkng 33.
    - tabung angin kosong n tebuk2
    - pipe kopek single barrer.
    - rem rpm skrng naik 10 tendang dekt2 9 naik blik ke 10 tendang blik area 9.
    - jarum panther, jalan besa bobok agk kuat rpm atas 5 lebih mcm tu bru ringn.

    minta nasiht beri pandangan untuk cara selesaikan mslh knoking krik3 yg sy hadapi apabila try moto. trima kasih masta.

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam

      Bahye bunyi krik2 tu boleh tembus piston.

      Spec motor awk buat tu biasanya tak jadi gitu kecuali ekzos.

      Kalau tak mau tuko ekzos Cuba set pilot beso bermula 35' atau boleh juga buka kawah head dalam.

      Nk kurang bobot tukar jarum

      Rpm tu OK dah kalau 11 top kurang la brader

      OK.itu ja sy nk ckp,boleh tunggu pendapat kwn pulak.

      Padam
    2. ok kire kne cuba naikkn pilotjet besar lg tgk mcm mna klau msih ada knoking lg cuba ejus kawah pd head dlu la ya. tme kasih abg mad nt selepas dh mncuba kita akn update perkembngn untk d kongsi bersma.

      Padam
    3. sudh cuba tp problem tk dpt slesai cuma dpt kurngkn ja. pkai pjet 35 semput agk kuat masa timing jd pkai 22.5 ja timing ok cun. pkai gasket head cooper 2 kping bg jauh kn ckit. mjet 225 rem rpm hampir 10 tendang blik dh.

      test moto area gear 6 msih ad ckit2 krik2 tu tpi sy henjut je wt tk taw try dlm skilo lebih jgk la. hehe masih blum jem. adkh kebarangkalian bunyi krik2 halus tu adlh bunyi bende lain ya? haishhhhh itu je tingai mslh yg lain kire ok dh. kondisi moto baru keluaran bulan januari 2017.

      Padam
    4. Kebarangkalian jem tgk kualiti barang kalau pakai brg motogp grenti tak jem walaupun ada krik2..haha

      Ring longgar pun bunyi krik2 juga

      Tak try pilot 35 jarum rxz

      Padam
    5. brng motogp hehehe uiii klau betui ad msti mhl n tk mmpu. porting blok n bli piston semua kwn yg buatkn dia bg brng n sy pasang n set minyk je. bunyi ring asenye bleh thn dh bleh dgr time timing je bila rem ckit2 jd hilang bunyi meradak tu. nk lyn sngt pent jgk set moto ni haha. tp memandangkn feeling power pnye pasai tu kne jgk set smpai ngam. seng stby lau ad konvoi jln bleh trus henjut je. kwn kata seting dr segi minyk memg ok dh. cuma yg krik3 tu ja sush nk hilang. huhu. la ni bia dlu pakai je la mna thu kot2 nt hilang sendiri. hihihi

      Padam
    6. Yela gitu la,kalau tak cari tak jumpa kan..good luck

      Padam
  75. Nak tanya saya ada masalah dengan timing moto. .moto akan bunyi bising bila saya free gear

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bunyi bising mcmana tu..adakah semasa timing bunyi enjin bising..?kalau begitu itu bukan masalah karburator

      Padam
  76. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mcm mana nak setting angin utk lc v1

      Padam
    2. Sama jugak mcm motor lain.. Baca kt atas tu

      Padam
  77. Slm,saye nak tanyer skit , setting carb for muto standard kene pecat carb jugak ker ,sorry baru maen muto tak tahu pe2

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slm

      Tak payah sebab sebab jepun dah set cun2 dah pakai komputer..haha

      Setting angin saja dah memadai kecuali ada buat peeubahan pada sistem enjin

      Padam
  78. salam sy nak tanya kenapa time sy tarik bila lepas minyak jadi lambat turun timing.selalu time enjin panas motor ex5 karb ts..dh pening boss huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slm

      Karb ni kadang memang wat sakit pala tambahan yg local.asal motor terbaik.

      Kejadian gitu Cuba ejas pelampung bagi minyak lebih.

      Padam
  79. Slam bang..sye nk tnya ..sye pkai moto yss110..blok sye saiz 1.75..sye pkai carb 125..nk mntk pndpat abg..brpe saiz mj pj yg prlu sye guna??

    BalasPadam
  80. W'salam

    Cuba ikut set standard 125 dulu tgk mcmne..:)

    BalasPadam
  81. Dah try ikut sntd..tpi plug jdi lean..dah naik mj 120 tpi bila enjin sjuk or park dlam sejam mcam tu..timing jdi tngi..mnyak lmbat trun..ap yg prlu sye buat??

    BalasPadam
  82. Try up pilot jet pulak tengok..

    BalasPadam
  83. Salam bos nak tanya..ex5 sye pkai carb wave125 tp setting msih de semput kdang2 mnyedut2.. skrg angin open..pkai low cam..blok 53.. cdi racing..tq sgala info

    BalasPadam
  84. W'slm

    Sama-sama.

    Blok 53', karburator wave,adjust mainjet je dh memadai..kotak angin pakai standard..

    BalasPadam
  85. salam bang. lc sy pkai spec blok 62 carb tzm mnjet 180 pjt 35. carb da korek. da lama sy tuning x dpt2. moto sy bile ble pulas throttle sikit dey bobok, bile time bwak lpas minyak exzoz letup2 pulas balik dey sengkup2. sy cek pluq perang. pening da sy nk set. harap bantuan abg

    BalasPadam
  86. W'salam.

    Pening cari penadol fiq..

    OK,biasa kalauset karburator tak jumpa kita perlu juga cek benda lain.cek balik enjin,api,timing dan sebagai..jangan ada tak kena,bocor dan sebagainya..

    Semput pada peringkat awalan tentu melibatkan angin,pilot jet atau jarum tengok gambar di atas.cek juga minyak dalam karburator..

    Haha,jangan pening-pening..teruskan usaha..assalamualaikum.

    BalasPadam
  87. Salam bang...motor saya piston saiz 200rxz...minjet n pilot jet saiz mane yg ngam agak2....

    BalasPadam
  88. W'salam

    Sila cuba bang dulu ikut panduan bang tengok macam mana..agak agak nanti jem susah pulak :)
    Setting angincantik cantik..
    Assalamualaikum.

    BalasPadam
  89. Salam bro, tumpang tanya sikit, saya pakai carb 125z, set angin 1 pusingan, mj 130 pj 22.5 blok saiz 0.0 , blok dh porting, tp kenapa bila pulas throttle timing lambat turun?, nk kena set mcm mana ek?

    BalasPadam
  90. W'salam.

    Cuba tutup angin karburator tinggal setengah ja,lepas try tengok masih sama ka..biasanya angin besar sangat jadi gitu..set angin balik

    kalau masih tak jadi cuba tukar pilot pakai 17.5 n turun tap jarum kebawah n setting angin balik

    BalasPadam
  91. SAlam tuan,motor sy wave 100 class 1 baru tukar karburetor,tp akan jadi semput or nak mati bila jalan jaoh or enjin da mula panas. Kalau enjin sejuk or jaln dekat2 ok jer. da mintak bengkel settingkan pun sama juga,kenapa yer?mohon pencerahan. TQ.

    BalasPadam
  92. W'salam.

    Hal macam perlu selesaikan satu persatu.adakah selepas tukar karburator masalah baru timbul atau masalah sudah lama..

    Jika baru timbul setelah tukar karburator bermakna masalah datang Dari karburator baru itu.Jadi boleh ikut langkah ini satu persatu.

    Cek Kandungan petrol.pastikan mencukupi.boleh baca pada post yang telah diterbitkan di blog ini.

    Cek kelancaran petrol bermula dari tangki.jangan letak kain diatas penutup tangki kerana ia menggunakan kelancaran petrol.

    Jika mati semasa melahu(tanpa main minyak) silalah
    setting karburator

    Harap masalah tuan dapat diselesaikan..

    BalasPadam
  93. assalam bro .. blok da.korek piston still 0.0 .. pilot 30 mainjet 200 .. motor mcm x bleh pegi da... spoket 36 15 . rxz . jarum takok tgah angin buka 2 ... mcm mana nk setel bro... tq

    BalasPadam
  94. W'salam..

    Nampak macam pilot jet besar la bang..tak cuba pakai standard tengok camana..angin karburator buka nampak OK dan mainjet rasanya kecil tu..

    BalasPadam
  95. tertinggal.bang mad.. kotak angin x tebuk cuma kosong.. cadangan.bang pilot n main.jet nyer serta bukaan angin...

    BalasPadam
  96. kalo still ngn.mainjet 200 pilot 30 ... bukaan angin dicadangkn? plug sekarang koko gelap tgah.. tepi carbon itam.. tp da x basah...

    BalasPadam

Salam pembaca,

Silakan berkomentar dengan bijak untuk manfaat diri anda dan semua orang.komen yang ada unsur negatif dan tidak relevan dengan tajuk artikel terpaksa di alih keluar.maaf kerana kesulitan itu.
Jika ada sebarang pertanyaan lain sila lihat halaman 'contact saya'

Jika soalan anda sukar diterjemahkan dengan tulisan anda boleh hantar video kepada kami,baca link dibawah ini

https://www.baikimotor.com/2018/04/motor-ayam-channel-video-permotoran.html?m=1


Sekian,terima kasih.