Clutch plate cepat haus

Kenapa clutch plate cepat haus?ketahui masalahnya yang membawa kepada kehilangan kuasa enjin.
-plate geseran
-Hilang cengkaman

Gambar clutch plate motor

Ciri-ciri motosikal habis clutch

Haus pada permukaan plate geseran akan mengakibatkan enjin hilang kuasa atau secara dekat lagi iaitu kuasa tidak sampai sepenuhnya pada roda belakang motosikal.punca clutch cepat haus berkaitan tentang kualiti plate,bebanan berat,penggunaan minyak hitam dan juga cara kendali motosikal itu sendiri
Apabila plate geseran haus maka cengkaman clutch akan hilang dan kuasa enjin terbuang sebelum sampai ke roda belakang.kesan atau tanda-tanda plate geseran haus boleh dirasakan apabila kelajuan motosikal tidak dapat ditingkatkan atau lambat dari biasa.kedengaran seperti suara enjin meraung atau mengerang saat anda memulas pendikit.itu menandakan clutch telah rosak

Punca clutch plate motosikal cepat haus

Punca clutch plate cepat haus disebabkan empat perkara yang boleh saya berikan.perkara pertama ialah tentang kualiti plate. Terkadang mereka silap saat menukar clutch motosikal, mereka lebih pentingkan harga dari kualiti.clutch berkualiti tentu sekali harganya mahal kerana ia diperbuat daripada bahan yang bermutu tinggi berbeza dengan clutch murah.Hanya plate berkualiti sahaja yang mempunyai ketahanan jitu

Perkara kedua ialah bebanan berat berlebihan akibat muatan barang atau penumpang.Dalam hal ini,untuk mengelak kehabisan clutch berlaku lebih awal penggunaan spoket yang tepat  adalah kunci utama
Contohnya muatan ideal bagi motosikal kecil anda dengan menggunakan spoket belakang saiz 36 mata ialah 70kg tetapi tidak anda telah melebihkan kepada 150kg,maka saya sarankan untuk jaga ketahanan clutch plate anda perlu menukar kepada spoket lebih besar saiznya iaitu 38-40 pada contoh tadi

Yang ketiga ialah penggunaan minyak hitam.Secara umumnya setiap minyak hitam bertindak melicinkan permukaan plate ketika berlaku geseran diantara satu sama lain,dan satu perkara lagi minyak hitam mempunyai sejenis bahan didalamnya yang dapat melarutkan bendasing seperti habuk-habuk micro yang cukup tajam untuk merosakan plate clutch. Akan tetapi bagi sesetengah minyak hitam bahan ini tidak ada atau tidak efektif,pilihlah minyak hitam yang sesuai untuk motosikal anda
Lihat kenyataan dari
 Wikipedia_ Pelincir berasaskan petroleum seperti Vaseline cenderung melarutkan keluaran petroleum seperti getah dan plastik, sementara pelincir berasaskan air cenderung melarutkan kimia berkutub (seperti air dan kotoran); sebab itu tambahan digunakan. Pelincir perlu digantikan apabila kadar bahan larut mencapai peringkat tepu, kerana ketidakupayaan melarutkan kotoran tambahan membenarkan zarah mengkakis bergesel dengan atau melekat pada permukaan bergerak, dengan itu mencipta ruang bagi hubungan fizikal antara keduanya.

Dan perkara terakhir iaitu yang keempat mengapa clutch plate cepat haus ialah cara tunggangan motosikal itu sendiri.Pada asalnya setiap motosikal yang berada dijalaraya ialah motosikal tunggangan harian ia bukan tujuan perlumbaan
Oleh itu kualiti bahan pembuatan kompenon adalah berpatutan dengan tujuan kepenggunaannya
Ya,Jika  sesiapa cuba buat tunggangan motor kapcai seperti jentera Motogp milik Velentino Rossi maka saya sarankan anda standby sebanyak mungkin stok clutch anda
Jadi  Cara jaga klah motor  agar dapat memaksimumkan penggunaannya ialah dengan mengatasi empat perkara tersebut.Gunakan clutch berkualiti,pilih minyak hitam terbaik,buat penilaian dalam pemilihan spoket dan tunggang dengan cermat..
Anda selamat..clutch plate pun selamat..!!

Random Posts

97 thoughts on “Clutch plate cepat haus

  1. As salam,

    Sy memiliki sebuah motor honda wave 125s tahun 2007. Tahun lepas sy baru shj overhaul kerana valve pecah. tetapi kuasa enjin hanya bertambah baik pada pick up shj ttp acceleration tak de power. bunyi enjin pada gear 4 rasa seperti perlu tekan gear lg.

  2. Salam tuan sy nk bertanya tentang masalah motor dash v2 repsol sy ni bila masuk gear je pedal gear lambat nk tendang smula so npe ek?adakah sebab spring clutch plate sy dh lembut?,tp sy dh tkr ke spring racing pn tetap sama gak.

  3. Salam tuan sy nk bertanya tentang masalah motor dash v2 repsol sy ni bila masuk gear je pedal gear lambat nk tendang smula so npe ek?adakah sebab spring clutch plate dh lembut,tp sy dh tkr ke spring racing pn tetap sama gak.

  4. W'salam

    Saya rasa ini mungkin satu masalah pada motosikal Honda wave sebab hari tu seorang adu masalah klac yang sama pada motor beliau..untuk permulaan encik cuba tukar minyak hitam ke lain Jenis..shell umpamanya

    Jika berlanjutan sila temui mekanik untuk membuat penyelerasan klac semula dan terangkan masalah yang dihadapi ITU..harap soalan encik terjawab.terima kasih.

  5. Assalam tuan..Saya nak tanya masalah tentg moto ex5 saya, Saya baru sahaja overhaul tengh bulan lps dan saya sudh tukar clucth plate sekali,tetapi selepas je buat overhaul moto saya meraung apabila saya menukar gear sedngkn seblum overhaul ok je..ke kne tukr auto clucth 1 set..sbb pomen tu ckp magkuk clucth tu ada calar sikit.harap dpt membantu sblm saya pergi repair 😅😅😅

  6. Walaikumsalam,salam ramadan.

    Perkara pertama saya cadangkan ialah cuba laras skru terlebih dahulu.tak perlu buka enjin,skru sebelah luar sahaja.

    Jika masalah masih sama barulah buka enjin dan klac yang rosak itu.

    Elok rujuk kembali kepada mekanik yang buat hari itu.

  7. Sebenarnya soalan ini lari tajuk klac haus tapi kerana saya menghargai setiap komentar blog saya saya jawab juga la..kalau tiba2 semput tukar plug atau cdi mungkin..

  8. Selamat ptg tuan..sya ada beli 125zr 2016 tetapi 1 masalh timbul..bila saya pandu laju, engine akan meraung mcm clutch ditekan tetapi clutch blm ditekan..boleh bantu tuan apa masalahnya tu.

  9. Selamat ptg tuan..sya ada beli 125zr 2016 tetapi 1 masalh timbul..bila saya pandu laju, engine akan meraung mcm clutch ditekan tetapi clutch blm ditekan..boleh bantu tuan apa masalahnya tu.

  10. Nak tnya ni sy bru tukar cluth tgan mtor ex5 tp ketok2 kt bhagian auto trlalu kuat.ap sbpny ye tuan.tp ble buat cluth stndart bunyiny xda.bleh bg cdangan ap puncanya?

  11. salam tuan..saya nak minta pandangan daripada tuan. motor 125 saya ada masalah sikit.waktu saya tekan clutch, enjin mati…tapi bila saya lepaskan balik clutch tu enjin hidup pulak…tq

  12. Assalamualaikum tuan nak tanya kalau saya bawa motor sudah di gear 4 tiba2 motor jadi sangkut macam turun gear 3 lepas tu ok balik kena tukar clutch plate ke?

  13. Salam tuan mekanik sy nk bertanya mengenai masalah moto kriss 110 sy npe bila tgh bawa moto x boleh tekan klass ek?tp bila masa tkn gear x d lpskn lg boleh plak main klass n bila tekan kuat trs jd tkr gear?adakah moto kriss 110 mmg cmtu @ klass plate dh hbs?

  14. Salam tuan mekanik sy nk bertanya mengenai masalah moto kriss 110 sy npe bila tgh bawa moto x boleh tekan klass ek?tp bila masa tkn gear x d lpskn lg boleh plak main klass n bila tekan kuat trs jd tkr gear?adakah moto kriss 110 mmg cmtu @ klass plate dh hbs?

  15. Salam, nak tanya

    Honda ex5 saya masuk gear 1 ok tapi masuk gear 2, dia tersentak. Gear 3&4 ok je. Dan bila berhenti, nak turun gear 4 ke neutral tak boleh. Bagaimana ya?

  16. Assalamualaikum, nak tanya, moto saya ade bunyi yang kurang menyenangkan di dalam enjin, bunyi ni akan ade bila idle, bawa gi bengkel, bengkel kata timing chain dan roller dia, dah tukar, masih ade bunyi lagi. Dan lagi satu, timing susah nak turun bila rem time idle lepas moto berjalan. Minta pencerahan yg pro2. Sekian

  17. As'salam. Nak tanya, kenapa enjin moto saya ade menghasilkan bunyi yg kurang menyenangkan macam "tek tek tek tek". Bunyi ni akan ade time idle sahaja, bila engine rev tinggi sikit je dia hilang. Nak kata timing chain dan seangkatannya saya baru sahaja tukar. Ade bersangkut paut dengan clutch plate ke? Pasal bunyi ni memang tak sedap di dengar. Hati rasa gundah gulana je. Minta pencerahan otai2. Sekian

  18. Assalamualaikum tuan pomen. Saya pakai dash 110 v3 FI. Ada masalah dkt clutch plate rasanya sbb enjin meraung dan lambat masuk gear. Skrg saya nak tanya apa jenis dan jenama yg terbaik clutch plate ikut bajet dlm rm100 gitu. Clutch plate racing bagus x?

  19. Salam … tuan ..

    ingin bertanya .. moto yamaha lc135 auto clutch .. ble tekan nk masuk gear, moto rs mcm x free .. sbb bila pulas minyak sambil tekan gear tu, sepatutnya free .. ni terasa moto ke depan lak .. ada problem dengan sistem clutch x kalau jd cmni ??

  20. ASSALAMUALAIKUM,

    SYA MENGGUNAKAN HONDA WAVE, MASALAH LEPAS GEAR 4 OR TERLEBIH PULAS MINYAK, ADA RASA MCM GESERAN MENOLAK 1-2 SECOND. ADAKAH MASALAH CLUTCH PLATE N AUTO CLUTCH.

  21. Assalamualaikum bos. Saya pakai motor lagenda 115zr. Ketika penukaran gear enjing meraung dahulu sebelum masuk ke gear seterusnya. Adakah ini tanda clutch plate habis? Dan perbezaan power sekiranya saya tukar ke manual clutch?

  22. Walaikumsalam,terima kasih kerana komentar yang baik..:)

    Ya,biasanya itulah tanda clutch dah habis..boleh cuba tukar kepada clutch manual-lebih grip dan ringan motor jalan..tapi berkemungkinan kuasa top sikit menurun

  23. Salam tuan;

    1) Saya baru membeli motor Demak Skyline second hand. Saya telah rendahkan fork depan semaksimum yg boleh. Tapi timbul masalah bila nk tongkatkan motor. Boleh tuan cadangkan cara penyelesaian?

    2) Susah nak free free gear atau nak turun gear. Boleh tuan cadangkan cara mengatasinya?

    Terima kasih.

  24. motor sy 135lc 4speed ad masalah pd enjin, bila idle bunyi kasar, lampu kepala skejap terang skejap malap. masa pandu tak pyh lepas throttle pun bleh msuk gear (sblum ni kna lepas throttle dlu). adakah masalah clutch plate atau coil magnet?

  25. Salam Tuan,
    Sy ign b'tanya.. Sblum ni enjin 'meraung' petanda clutch abis..awalnya masih boleh hidupkan moto lg tp skrg starter kick tu jd ketat bila nk hidupkan moto.. Adakah petanda clutch tu dh rosak terus & cara t'baik mbaikinya.. Tq Tuan..

  26. Salam tuan.. 125 sy kadang2 masuk gear 1 xleh… Ada masa tgh masuk gear 2 baru nak lenjan tiba2 drop normal… Clutch plate ke?… Moto pun mcm kurang pickup dh.. Top ad lagi..

  27. salam tuan.nk tnye.sye pkai lc135.klau dh tukar klac plate..stil berat lg..pe mslh nyer? dh 2 kali tukar..pomen kate klac terbakar coz minyk itam xsupport..pkai motul dh..tp kne blk..de sebab plug or lain2..mintk tlg tuan..

  28. Berapa kos kalau nak tukar clutch plate ye, yamaha lagenda SRL 115Z…selain clutch plate standard, clutch plate jenama apa yg sesuai untuk yamaha SRL115z..

  29. Assalam tuan sya nak tanya . Kenapa sya punya motor 123 . Dari gear 3 masuk gear 4 bila bawak laju je gear mcm free tk boleh jalan . Kalau bawak pelahan okey je

  30. Bos saya nak tanya kenalak bila masuk gear 3 atau 4 klau terus pulas minyak dia mcm sngkut sikit kat rantai masa tengah speed pon jdi gak…. moto ex5

  31. Salam tuan nak tanya,moto honda ex5 sy bila masuk dan tekan gear xboleh rem dan terus berjalan walaupun gear sy tengah tekan..mohon pendapat tuan,apa masalah yea..

  32. Assalamualaikum. trima kasih atas perkongsian. saya ingin bertanya, honda dash v1 atau motor motor 4 lejang boleh tukar clutch plate y125zr tak? maksudnya, masukkan clucth plate lain dari yang asal. apa pendapat anda?

  33. salam. saya pakai kriss 2 110. motor dlm keadaan free gear, bila tekan gear lever (x masuk gear lagi), sekadar tekan, ada bunyi bising/gegaran pada gear lever. begitu juga bila nak masuk gear 2,3,4 atau tukar gear. ada kaitan dengan sistem klac ke?

  34. Nak tanya, motor lc v1 masa tgh bwk nk masuk gear 4 moto nk mati n masa berhenti kalau masuk gear 4 moto trus mati..knp ye? N satu meter tiba2 xde power lampu semua xnyala termasuk starter xleh guna..apa ye masalah?

  35. Salam.

    Baru baru ni saya baru je tukar spark plug Iridum & gantikan clutch plate yg baru utk motor Y15ZR saya. Kondisi standard.

    Selepas saya tukar clutch plate & plug, saya nak masuk gear 4 & 5 dia mcm tak pick up mcm biasa. Kenapa ye? Mohon pencerahan.

  36. Salam…motor ex5 sy xlarat meraung..pomen ckp tukar cluth..bila dh siap tukar cluth masalah lain plak timbul..bila free gear mcm dlm gear lg…pastu ad bunyi tek tek tek..pomen ckap kena bukak enjin…padahal sebelum tukar cluth ok ja..xdak bunyi pa pn..free gear pn ok..esok nya bunyi mcm benda bergesel kuat sangt…bila nk start enjin pn bunyi bnda bergesel tu…minta penjelasan tuan

  37. Salam bang, saya pakai kriss 110, masalah saya bila saya pulas pendikit minyak, enjin meraung masa nak jalan, lepas tu kan masa tengah sedap jalan tiba2 dia meraung lagi, apa masalahnya bang, tolong saya bang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*