Tips servis karburator motor kapcai

Gambar karburator motor

Tips servis karburator motor sendiri dirumah

Kalau nak servis karburator motor kapcai –  motosikal yang berkapasiti 150cc kebawah seperti Honda c70,ex5,Yamaha 80,88,lagenda,lc135,Suzuki fr80,jet,smash. Hari ini saya kongsikan sedikit tipsnya untuk anda.

Tujuan servis atau cuci karburator
motor ialah untuk membuang kotoran atau plak dalam Takungan karburator dan liang-liang udaranya

Membersihkan karburator adalah penting untuk mengekalkan prestasi motor.setelah jauh perjalanan di jalan-jalan berdebu akan memberi kesan kepada karburator meskipun ada penapis angin

Jetting karburator mudah mengecil dan tersumbat.Maka perlulah karburator dicuci servis membuang plak-plak kotoran langsung dapat tingkatkan prestasi enjin motor itu

  • Karburator tersumbat membuat motor hilang prestasi,sempot bahkan enjin langsung tidak dapat dihidupkan
  • Seperti kes karburator masuk air juga perlu diservis

Komponen karburator motor yang perlu diservis

cara servis karburator motor
Gambaran ringkas karburator motosikal

Langkah-langkah servis karburator motosikal

Leraikan karburator dari enjin
Buka 2 atau 4biji skru(mengikut jenis motor)takungan bawah kaburator
Leraikan pilot jet(keutamaan), main jet tidak perlu dibuka untuk motor baru
Leraikan juga pelampung dari karburator
Cuci keseluruhan isi karburator dengan minyak petrol
Pulihkan  pilot jet,main jet serta liang-liang udara karburator

Setelah dipastikan semuanya okay,pasang kembali kompenon karburator dengan berhati-hati
Setelah dipasang semula karburator pada motor hidupkan enjin dan laraskan skru angin semula
Disaat ini anda sudah berjaya servis kaburator motosikal anda..

Cakap pomen; …tuning karburator perlu kepakaran maka biarkan tuning asal bagi pemula ”

21 thoughts on “Tips servis karburator motor kapcai”

  1. salam semua,saya pakai moto honda wave rs,kalau bawak laju semput,slow xde pape,lepas tu saya try tukar karburetor kriss110 dah OK,tapi muara karburetor kriss ni kecik,masuk kat kotak nafas longgar,lepas tu balut getah supaya ngam,bila try bawak,semput balik macam asal,lepas tu saya try buka kotak nafas,rupanya kotor berhabuk,jadi macam tarik choke la..tersumbat..air filter pun boleh sebabkan sempot.

    Balas
  2. Kalu mtor ssh hidup knp ya. Ble dtutup lbang kaburator sng hdup tapi semput semput bila dibukak susah hidup kaburator sya mmg dibukak sllu lobang nafasnya..
    Ap itu pnca kaburator jgk.

    Balas

Leave a Comment

You cannot copy content of this page