Halaman

Tips servis karburator motor kapcai

Gambar karburator motor

Tips servis karburator motor kapcai_ motosikal yang berkapasiti 150cc kebawah seperti Honda c70,ex5,Yamaha 80,88,lagenda,lc135,Suzuki fr80,jet,smash


Tujuan servis atau cuci karburator
motor ialah untuk membuang kotoran atau plak dalam Takungan karburator dan liang-liang udaranya

Membersihkan karburator adalah penting untuk mengekalkan prestasi motor.setelah jauh perjalanan di jalan-jalan berdebu akan memberi kesan kepada karburator meskipun ada penapis angin

Jetting karburator mudah mengecil dan tersumbat.Maka perlulah karburator dicuci servis membuang plak-plak kotoran langsung dapat tingkatkan prestasi enjin motor itu

  • Karburator tersumbat membuat motor hilang prestasi,sempot bahkan enjin langsung tidak dapat dihidupkan

  • Seperti kes karburator masuk air juga perlu diservis



Gambaran ringkas karburator motosikal





Langkah-langkah servis karburator motosikal

Leraikan karburator dari enjin
Buka 2 atau 4biji skru(mengikut jenis motor)takungan bawah kaburator
Leraikan pilot jet(keutamaan),mainjet tidak perlu dibuka untuk motor baru
Leraikan juga pelampung dari karburator
Cuci keseluruhan isi karburator dengan minyak petrol
Pulihkan  pilot jet,main jet serta liang-liang udara karburator

Setelah dipastikan semuanya okay,pasang kembali kompenon karburator dengan berhati-hati
Setelah dipasang semula karburator pada motor hidupkan enjin dan laraskan skru angin semula
Disaat ini anda sudah berjaya servis kaburator motosikal anda..

Cakap pomen; ...tuning karburator perlu kepakaran maka biarkan tuning asal bagi pemula "
sponsored links
Selamat datang ke blog peribadi saya khusus untuk anda yang minat belajar mekanik motosikal,belajar mekanik secara online.Belajar asas mekanik motor dari mula melalui pemahaman mudah..terus ke sini untuk bermula..

19 ulasan:

  1. Sebelum servis karburetor dlm tu kan bhagian bwhnye kn ade mnyk. Klu kita cuci pkai mnyk ptrol yg ade dlm bwh tu xde masalah kan??

    BalasPadam
  2. Tak ada masalah.lagi baik beli minyak petrol 2 ringgit dapatlah servis karburator cantik-cantik

    BalasPadam
  3. Boleh aja janji boleh bersih karburator tu..:)

    BalasPadam
  4. Step ni blh guna utk scooter jgak ke? Modenas passion 125 2006 hahaha

    BalasPadam
  5. Ada-ada aja fikri,nanti saya tulis cara servis karburator cv pula OK..

    BalasPadam
  6. salam. nk tanya. klau cuci kat kedai skli tu fuel filter brp harga ya?

    BalasPadam
  7. w'salam

    kos servis,tambah filter biasanya Rm 30..

    BalasPadam
  8. slalu nya servis carburetor brp kali

    BalasPadam
  9. Kalau enjin ok seperti jalan tak semput atau tak ada masalah susah hidup tak perlu servis karburator. .

    Karburator cepat kotor/tersumbat jika selalu jalan kawasan berdebu..

    BalasPadam
  10. Saya baru tukar blok 57mm untuk lc135.. motor jadi semput2 bila full throtle mengejut. Apa kena saya buat ye? Setting atau Servis ?

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  12. Maaf nak tanya.. Kwn sy pakai cabs ts.. Masalah nya.. Xde pin.. Dia pakai dawai kecil.. Bila test.. Gear 4 semput.. Bole bgtau apa masalah dia x?? Ada kesan x kat engine??

    BalasPadam
  13. Salam. kalau motor melonjak-lonjak dan sangkut-sangkut masa guna gear satu terutama sekali bila nk mulakan perjalanan apa sebabya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam

      Biasanya karburator la..cuba ejas angin baik-baik

      Ke-2 klac

      Padam
  14. salam semua,saya pakai moto honda wave rs,kalau bawak laju semput,slow xde pape,lepas tu saya try tukar karburetor kriss110 dah OK,tapi muara karburetor kriss ni kecik,masuk kat kotak nafas longgar,lepas tu balut getah supaya ngam,bila try bawak,semput balik macam asal,lepas tu saya try buka kotak nafas,rupanya kotor berhabuk,jadi macam tarik choke la..tersumbat..air filter pun boleh sebabkan sempot.

    BalasPadam
  15. Kalu mtor ssh hidup knp ya. Ble dtutup lbang kaburator sng hdup tapi semput semput bila dibukak susah hidup kaburator sya mmg dibukak sllu lobang nafasnya..
    Ap itu pnca kaburator jgk.

    BalasPadam

Salam pembaca,

Silakan berkomentar dengan bijak untuk manfaat diri anda dan semua orang.komen yang ada unsur negatif dan tidak relevan dengan tajuk artikel terpaksa di alih keluar.maaf kerana kesulitan itu.
Jika ada sebarang pertanyaan lain sila lihat halaman 'contact saya'

Jika soalan anda sukar diterjemahkan dengan tulisan anda boleh hantar video kepada kami,baca link dibawah ini

https://www.baikimotor.com/2018/04/motor-ayam-channel-video-permotoran.html?m=1


Sekian,terima kasih.