Tips servis karburator motor kapcai

Gambar karburator motor

Tips servis karburator motor kapcai_ motosikal yang berkapasiti 150cc kebawah seperti Honda c70,ex5,Yamaha 80,88,lagenda,lc135,Suzuki fr80,jet,smash


Tujuan servis atau cuci karburator
motor ialah untuk membuang kotoran atau plak dalam Takungan karburator dan liang-liang udaranya

Membersihkan karburator adalah penting untuk mengekalkan prestasi motor.setelah jauh perjalanan di jalan-jalan berdebu akan memberi kesan kepada karburator meskipun ada penapis angin

Jetting karburator mudah mengecil dan tersumbat.Maka perlulah karburator dicuci servis membuang plak-plak kotoran langsung dapat tingkatkan prestasi enjin motor itu

  • Karburator tersumbat membuat motor hilang prestasi,sempot bahkan enjin langsung tidak dapat dihidupkan

  • Seperti kes karburator masuk air juga perlu diservis



Gambaran ringkas karburator motosikal





Langkah-langkah servis karburator motosikal

Leraikan karburator dari enjin
Buka 2 atau 4biji skru(mengikut jenis motor)takungan bawah kaburator
Leraikan pilot jet(keutamaan),mainjet tidak perlu dibuka untuk motor baru
Leraikan juga pelampung dari karburator
Cuci keseluruhan isi karburator dengan minyak petrol
Pulihkan  pilot jet,main jet serta liang-liang udara karburator

Setelah dipastikan semuanya okay,pasang kembali kompenon karburator dengan berhati-hati
Setelah dipasang semula karburator pada motor hidupkan enjin dan laraskan skru angin semula
Disaat ini anda sudah berjaya servis kaburator motosikal anda..

Cakap pomen; ...tuning karburator perlu kepakaran maka biarkan tuning asal bagi pemula "

19 ulasan:

Zaini Oppo berkata...

Sebelum servis karburetor dlm tu kan bhagian bwhnye kn ade mnyk. Klu kita cuci pkai mnyk ptrol yg ade dlm bwh tu xde masalah kan??

Mad Malaysia berkata...

Tak ada masalah.lagi baik beli minyak petrol 2 ringgit dapatlah servis karburator cantik-cantik

Viruz_ Error berkata...

boleh ke cuci pakai sabun2?

Mad Malaysia berkata...

Boleh aja janji boleh bersih karburator tu..:)

Fikri berkata...

Step ni blh guna utk scooter jgak ke? Modenas passion 125 2006 hahaha

Mad Malaysia berkata...

Ada-ada aja fikri,nanti saya tulis cara servis karburator cv pula OK..

Es es berkata...

salam. nk tanya. klau cuci kat kedai skli tu fuel filter brp harga ya?

Marman berkata...

w'salam

kos servis,tambah filter biasanya Rm 30..

Ahmad Shahrul berkata...

slalu nya servis carburetor brp kali

Mad Malaysia berkata...

Kalau enjin ok seperti jalan tak semput atau tak ada masalah susah hidup tak perlu servis karburator. .

Karburator cepat kotor/tersumbat jika selalu jalan kawasan berdebu..

zaim zainal berkata...

Saya baru tukar blok 57mm untuk lc135.. motor jadi semput2 bila full throtle mengejut. Apa kena saya buat ye? Setting atau Servis ?

zaim zainal berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mad Malaysia berkata...

Setting

Thomas Kana berkata...

Maaf nak tanya.. Kwn sy pakai cabs ts.. Masalah nya.. Xde pin.. Dia pakai dawai kecil.. Bila test.. Gear 4 semput.. Bole bgtau apa masalah dia x?? Ada kesan x kat engine??

Mad Malaysia berkata...

Maksudnya jarum karburator ke?

Mohd Raznan Ramli berkata...

Salam. kalau motor melonjak-lonjak dan sangkut-sangkut masa guna gear satu terutama sekali bila nk mulakan perjalanan apa sebabya?

Orang minyak berkata...

Walaikumsalam

Biasanya karburator la..cuba ejas angin baik-baik

Ke-2 klac

haphizy ahmad berkata...

salam semua,saya pakai moto honda wave rs,kalau bawak laju semput,slow xde pape,lepas tu saya try tukar karburetor kriss110 dah OK,tapi muara karburetor kriss ni kecik,masuk kat kotak nafas longgar,lepas tu balut getah supaya ngam,bila try bawak,semput balik macam asal,lepas tu saya try buka kotak nafas,rupanya kotor berhabuk,jadi macam tarik choke la..tersumbat..air filter pun boleh sebabkan sempot.

Unknown berkata...

Kalu mtor ssh hidup knp ya. Ble dtutup lbang kaburator sng hdup tapi semput semput bila dibukak susah hidup kaburator sya mmg dibukak sllu lobang nafasnya..
Ap itu pnca kaburator jgk.